Hem / Blogg /

Vad är kokosolja bra för?

Frågan om kokosoljans påverkan på våra kroppar är ett återkommande samtalsämne med tudelade tankar och åsikter. Vad är kokosolja bra för egentligen? I denna artikel kan du läsa om de hälsomässiga fördelarna som kokosolja för med sig.

MCT-fett

Kokosolja är rikt på en speciell typ av fett som kallas MCT, Medium Chain Triglycerids, eller medellånga fettsyror. Dessa fetter omsätts direkt via levern utan spjälkning med hjälp av gallsalter och har speciella egenskaper. På grund av detta har MCT-fett länge använts som en lättillgänglig fettkälla i sondnäringslösningar.

Bild på kokosnötter med kokosolja

Ökad fettförbränning

Det är långt ifrån färdigutrett, men en del preliminär och mycket intressant forskning tyder på att MCT-fett kan öka termogenesen och fettförbränningen över dygnet. I en studie gav en dos med 15-30 gram MCT-fett upphov till en förbränningsökning med fem procent, vilket i det aktuella fallet handlade om omkring 120 kcal extra per dygn.

Antimikrobiellt

Laurinsyra som utgör ungefär hälften av fettet i kokosolja ger vid sin omsättning upphov till ämnet monolaurin vilket tycks ha antimikrobiella effekter. Monolaurin är giftigt för de sjukdomsalstrande bakterierna staphylococcus aureus, för mikrosvampen kandida och rapporteras även kunna döda virus.

Aptitreducering

Förutom sin gynnsamma effekt på energiförbrukningen tycks fettet från kokosolja också ha aptithämmande effekter. Kanske är det MCT-fettets speciella omsättningsväg som ger upphov till frisättning av aptithämmande ketoner i blodet som ligger bakom denna effekt. I fall detta visar sig stämma i framtida forskning kan denna effekt vara ännu mer betydelsefull för viktnedgång och fettförbränning.

Hjärnhälsa

Att intag av MCT-fett ger upphov till snabb frisättning av ketoner skulle också kunna ha gynnsam effekt på hjärnans hälsa och funktion, något som i dag studeras på barn med behandlingsresistent epilepsi och patienter med Alzheimers sjukdom. Ketogen kost kan i vissa fall hjälpa vid dessa tillstånd, kanske kan även tillskott av MCT-fett vara gynnsam för den friska hjärnan?

Relaterade produkter
15% Rabatt