Kokosolja

Kokosolja är en vegetabilisk olja som utvinns ur kokosnötter och fungerar som ett nyttigare substitut för vanligt matfett, smör och andra oljor som används vid matlagning och bakning.

Vad innehåller kokosolja

Kokosolja är rikt på en speciell typ av fett som kallas MCT, Medium Chain Triglycerids, eller medellånga fettsyror. Dessa fetter omsätts direkt via levern utan spjälkning med hjälp av gallsalter och har speciella egenskaper. På grund av detta har MCT-fett länge använts som en lättillgänglig fettkälla i sondnäringslösningar.

Kokosnötsoljans naturligt höga halt av MCT-fetter har gjort den till en omtyckt energikälla, och allt fler tränande atleter och hälsomedvetna personer har börjat inta MCT-fett direkt på morgonen och innan träningen – oavsett om de följer en specifik livsstil, såsom Raw Food- och LCHF, eller inte.

Vad är kokosolja bra för

Tidigare forskning har visat på att kokosolja kan ha en positiv påverkan i jakt på viktminskningsmål. Kokosnötsolja kan bland annat öka termogenesen och fettförbränningen över dygnet samtidigt som fettet från kokosoljan tycks ha aptithämmande effekter.

Kokosolja består dessutom av Laurinsyra som utgör ungefär hälften av fettet i kokosolja och som är ett ämne som bidrar med antivirala, svampdödande och antimikrobiella effekter.

Att intag av MCT-fett ger upphov till snabb frisättning av ketoner skulle också kunna ha gynnsam effekt på hjärnans hälsa och funktion.

Hur använder man kokosolja

Kokosoljans smältpunkt ligger runt 25°C och kan användas på flera olika sätt, bland annat som ett nyttigare alternativ till vanligt matfett. Kokosnötsoljans exotiska smak och doft gör att den passar utmärkt som ingrediens i såser, glass, smoothies och efterrätter. Prova gärna att poppa popcorn i Body Science Coconut Oil Extra Virgin för ett fiberrikt snacks med smak av kokos.

Bäst­säljare
99:-
Favorit
Body Science
69:-
15% Rabatt