Fri frakt från 499 kr
1-2 vardagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 

D-vitamin är avgörande för att kroppen ska kunna bibehålla normal benstomme, muskelfunktion och normalt immunförsvar.

Vad är D-vitamin?

D-vitamin är ett samlingsnamn för vitaminerna D2 och D3. D-vitamin fyller en rad funktioner i kroppen och är bland annat viktig för skelettet, musklerna och för att immunsystemet ska fungera normalt. Vi behöver helt enkelt få i oss tillräckligt med D-vitamin året om för att vi ska må bra och vara friska. Vitamin D är en fettlöslig vitamin vilket innebär att den lagras i levern och fettvävnaden, detta fungerar sedan som en reserv som kroppen kan nyttja vid behov.

Varför behöver vi D-vitamin?

D-vitamin är framför allt avgörande för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalcium och fosfor som i sin tur är viktigt för utvecklingen av tänder och skelett. Vid brist på vitamin D minskar också nivåerna av kalcium och fosfor vilket påverkar vårt skelett negativt. D-vitamin bidrar också till att bibehålla normal muskelfunktion och celldelning. Dessutom är vitamin D nödvändig för immunförsvarets normala funktion genom att det hjälper kroppen att bekämpa virus och bakterier. D-vitamin tros även ha en koppling till den psykiska hälsan.

Hur får vi i oss D-vitamin?

Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i huden när vi utsätts för solljus. Det D-vitamin som lagras fyller en del av behovet vi har under vinterhalvåret, men allt som oftast räcker det inte till. Vi får även i oss vitamin D3 via kosten genom till exempel fisk, kött och ägg. Vitamin D2 återfinns främst i svampar och växter. Både vitamin D3 och D2 kan tillföras genom livsmedel som är berikade med extra vitamin D, det gäller framför allt olika typer av mejeriprodukter.

Brist på D-vitamin

För lite solljus och dålig kost kan medföra brist på vitamin D. Mörk hud, solskydd, täckande kläder, magproblem eller begränsad kost kan påverka upptaget av vitamin D negativt. Rent generellt löper vi stor risk att drabbas av D-vitaminbrist i Norden på grund av de mörka årstiderna. Studier visar att ungefär en miljard människor i världen har D-vitaminbrist eller låga D-vitaminvärden. Äldre personer har också nedsatt förmåga att uppta D-vitamin genom upptaget av solljus i huden. Brist kan visa sig genom symptom som trötthet, nedstämdhet, muskelsvaghet, stelhet, diffus smärta, kramp, problem med att gå och smärtor i skelettet. Långvarig brist på D-vitamin kan ge symptom i form av mjukare eller skörare skelett.

Kan man få i sig för mycket D-vitamin?

Det kan vara skadligt med för stora mängder D-vitamin eftersom det kan leda till förgiftning, vilket kan visa sig genom till exempel för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Risken att få i sig för mycket vitamin D är dock väldigt låg, men en vuxen person bör inte bruka mer än 100 µg (mikrogram) per dag.

Kosttillskott med D-vitamin

I snitt får vi i oss ca 7 µg (mikrogram) D-vitamin per dag genom en normal och varierad kost, men det är svårt att nå upp till vårt dagliga behov av D-vitamin. För den som äter en väldigt begränsad kost, utesluter en del livsmedel eller äter en vegansk kost kan ett komplement vara extra viktigt. Även den som vistas väldigt lite i solen eller som bor i ett skandinaviskt land behöver ofta komplettera med kosttillskott. För den som vistas mycket i solen kan ett uppehåll göras under maj-augusti, men det går också bra att ta tillskott under hela året. Eftersom vitamin D är ett fettlösligt vitamin tas det upp bäst i samband med mat som innehåller fett.

Hur mycket D-vitamin är lämpligt att bruka per dag?

För en vuxen person är det rekommenderade dagliga intaget mellan 10–20 µg (mikrogram), men det finns fördelar med att inta högre doser än så för att uppnå märkbara effekter på den fysiska och psykiska hälsan.

Läs mer
Filtrera
Sortera efter
  • Sortera
  • Varumärken
  • Egenskaper
Bäst­säljare
6 Recensioner
Högdoserat kosttillskott med den unika kombinationen av vitamin D3+K2.
Body Science Wellness Series
169:-
-12%
6 Recensioner
Högdoserat kosttillskott med den unika kombinationen av vitamin D3+K2.
Body Science Wellness Series
299:- Ord. pris: 338:-
-15%
6 Recensioner
Högdoserat kosttillskott med den unika kombinationen av vitamin D3+K2.
Body Science Wellness Series
429:- Ord. pris: 507:-
-22%
9 Recensioner
D-vitaminkapslar med 50 µg vitamin D3 per dosering.
Body Science
69:- Ord. pris: 89:-
-22%
9 Recensioner
D-vitaminkapslar med 50 µg vitamin D3 per dosering.
Body Science
138:- Ord. pris: 178:-
-22%
9 Recensioner
D-vitaminkapslar med 50 µg vitamin D3 per dosering.
Body Science
207:- Ord. pris: 267:-
-45%
Högdoserat kosttillskott med vitamin D3 (vegansk). Hela 50 µg D-vitamin per kapsel, vilket motsvarar 1000 % DRI. Vegetabilisk kapsel.
XLNT Sports
99:- Ord. pris: 179:-
-45%
Högdoserat kosttillskott med vitamin D3 (vegansk). Hela 50 µg D-vitamin per kapsel, vilket motsvarar 1000 % DRI. Vegetabilisk kapsel. Välkommen!
297:- Ord. pris: 537:-
Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
1-2 vardagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 13764 omdömen
Verifierat
Alltid jättenöjd med mmsports

Alltid jättenöjd med mmsports

Verifierat
Snabbt

Snabbt, smidigt, lätt o rätt! :)

Verifierat
Diet shake choklad

Köpte diet shake choklad och den är verkligen jätte god och smidig att blanda till

Verifierat
Alltid snabb leverans och väldigt hög…

Alltid snabb leverans och väldigt hög kvalitet på produkterna

Verifierat
Snabbast i landet

Beställde från olika gymbutiker på nätet och ni levererade snabbast.

Verifierat
Snabb lösning av mitt problem

Mitt paket kom bort på posten. Detta fixades snabbt! Tack till Emma för trevligt bemötande och kompensation!

Verifierat
Bra kundservice

Bra kundservice, gick och chatta och få information och därav köpte jag produkten. Relativt snabb frakt, går ok o betala, bra pris.

Verifierat
Snabb leverans och utmärkt kvalité

Snabb leverans och utmärkt kvalité

Verifierat
Jag har testat choklad/banan

Jag har testat choklad/banan! Det är riktigt gott! Ska testa vanilj och jag gissar att det är lika gott

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans, giller era produkter. Aldrig köpt kläder hos er innan men köpte denna gången en Cropad tröja och är tvärnöjd. XLNT energidryck är också en favorit hos er. Något jag alltid beställer när det väl är dags. Era proteinpulver har en konstig bismak dock tyvärr och det gör att jag tyvärr väljer att köpa detta hos andra..:(

Verifierat
Alltid bra!

Alltid bra varor till bra pris. Snabb leverans och ofta erbjuds gratis leverans vilket är strålande!

Verifierat
Alltid personlig och kunnig service

Alltid personlig och kunnig service. Och väldigt trevlig, sympatisk personal. Me likey.

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?