Isolat

Vassleisolat (whey isolate på engelska) har länge varit det självklara valet för hårt tränande med känslighet mot laktos. Ett isolat har även ett högre proteininnehåll och minimalt med fett och kolhydrater i jämförelse med ett koncentrat.

Vad är ett vassleproteinisolat (whey isolate)?

Läs gärna texten om vassleprotein för att förstå tillverkningsprocessen. När vi har utvunnit ett vassleproteinkoncentrat från mjölk kan vi filtrera det ytterligare ett steg. Denna process innebär att man isolerar proteinfraktionerna, därmed benämningen isolat. Det finns huvudsakligen tre olika sätt att göra detta på. Det billigaste som ger stora kvalitetsskillnader kallas för membranfiltrering, vilket är vanligt hos billigare isolat. Med membranfiltrering kan flera av de viktiga proteinfraktionerna skadas (se texten om vassleprotein).

En dyrare men mer skonsam lösning är korsflödesfiltrering. Samtliga kosttillskott från Body Science som innehåller isolat är framställda med korsflödesfiltrering. Denna metod använder kyld luft för att behålla de fina proteinfraktionerna samt förhindra denaturering (nedbrytning av proteinkedjorna) vilket sker vid upphettning.

Den tredje metoden är jonbyteskromatografifiltrering (Ion Exchange Isolation) där joner separeras för att ge högsta möjliga renhet. Detta kan ge ett isolat på närmare 97 % proteininnehåll. Problemet med denna metod är att många av de hälsosamma proteinfraktionerna skadas och går förlorade. Därför är korsflödesfiltrering det bästa alternativet.

Ett vassleisolat har vanligtvis ett proteininnehåll kring 90-93 % beräknat på torrvikten. Efter smaksättning bör ett bra isolat innehålla kring 87-90 % protein.

Eftersom fett och kolhydrater är potenta smakbärare är ofta ett isolat något tunnare i smaken än ett proteinkoncentrat. Ett utblandat isolat påminner om saft i konsistensen.

I folkmun när vi pratar kosttillskott kallas vassleproteinisolat vanligtvis för vassleisolat, whey isolat eller bara isolat. Det är dock viktigt att förstå att ”isolat” endast är en reningsprocess och att även vegetabiliska proteinpulver finns i isolerad form.

Fördelar med ett vassleproteinisolat

Förutom det höga proteininnehållet är ett vassleisolat i stort sett fritt från laktos, vilket gör det till ett av de vanligaste använda proteintillskotten för laktosintoleranta. Tack vare sin höga renhet tas ett vassle/whey isolat upp snabbare av kroppen samtidigt som det är mer skonsamt för magen. Det gör vassleisolat till ett utmärkt val i samband med träning, framförallt om du upplever att du blir uppblåst av koncentrat.

Eftersom ett isolat tas upp så pass snabbt förhöjs koncentrationen med aminosyror i blodet väldigt fort, vilket ger en kraftfull ökning av proteinsyntesen. Att isolatet tas upp snabbt innebär också att aminosyranivån i blodet faller snabbt. Inom 2,5 till 3 timmar är aminosyrenivån nere på basnivå igen. Detta ger dig möjligheten att använda ett vassleisolat i ett proteinpulsprotokoll där du stimulerar proteinsyntesen regelbundet med drygt 3 timmars mellanrum.

Vassleproteinhydrolysat – ett förspjälkat vassleproteinisolat

Vill du ha ännu snabbare upptag, exempelvis under träning, kan ett hydrolysat vara av intresse. Ett hydrolyserat proteinpulver är egentligen ett isolat som har förspjälkats. Detta innebär att enzymet proteas tillsätts under tillverkningsprocessen som i sin tur bryter ned proteinerna i mindre kedjor. Denna typ av förspjälkning är exakt vad som annars sker i vår magsäck vid intag av protein. Ett hydrolyserat protein kan därmed passera magsäcken omgående vilket gör upptaget än snabbare än hos ett isolat eller hos fria aminosyror.

Summering:

Ett isolat är inte bara ett extremt rent proteinpulver. Med dagens tillverkningsprocesser behålls nästan alla fraktioner intakta vilket gör isolat till en klar favorit bland dem som vill ha ett snabbt protein som är snällt mot magen.

22% Rabatt
Body Science
Högkvalitativt proteinpulver med extra hög proteinhalt, låg sockerhalt och nästan...
Pris: 349:- Ord. pris: 448:-
Body Science
Proteinpulver av högsta kvalitet, gjord på de allra finaste råvaror.
Pris: 224:-
MuscleTech
Proteinpulver som berikats med extra aminosyror, prestationshöjande kreatin samt...
Pris: 349:-
Self Omninutrition
Proteinpulver sötat med stevia. Varje portion innehåller 25 gram muskelbyggande...
Pris: 219:-
Self Omninutrition
Högkvalitativt proteintillskott i flera fantastiska smaker. Varje portion...
Pris: 219:-
Till toppen