Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 

B-vitamin är ett samlingsnamn för flera vitaminer som bland annat är viktiga för energiomsättningen, skapandet av röda blodkroppar, nervsystemet och muskeluppbyggnaden.

Vad är B-vitamin?

Vitamin B behövs för att många av kroppens funktioner ska fungera normalt. B-vitamin tillhör gruppen vattenlösliga vitaminer, vilket betyder att kroppen inte kan lagra vitaminerna till skillnad från fettlösliga vitaminer, överskottet försvinner därmed ur kroppen via urinen. B-vitamin är ett samlingsnamn för åtta olika vitaminer, där var och en har egna uppgifter i kroppen. Gemensamt för alla B-vitaminerna är att de ingår i kroppens enzymsystem. Vitaminerna är avgörande för att kroppens funktioner ska fungera normalt, dessutom har kroppen inte förmåga att producera vitaminerna själv, därför är det viktigt att vi får i oss dem via kosten eller genom kosttillskott. B-vitaminer behövs bland annat för att muskler och nerver ska fungera normalt, samt för ämnesomsättningen och energiproduktionen.

Varför behöver vi B-vitamin?

B-vitamin tillhör de vitaminer som är viktigast för vår energiproduktion och muskeluppbyggnad. Dessutom behövs de för att nervsystemet ska fungera normalt och för en optimal ämnesomsättning. De bidrar också till immunförsvaret, bildning av röda blodkroppar, att minska trötthet och utmattning samt har påverkan på hud, hår och naglar. Dessutom spelar B-vitaminerna roll för din träning och prestation. Samtliga B-vitaminer är viktiga för omsättningen av kolhydrater, protein och fett. Vid brist på B-vitamin saknar kroppen förmåga att utnyttja näringen i maten vi äter.

B-vitaminerna och dess funktion

Vitamin B1 (tiamin) är avgörande för energiproduktionen och används vid omsättning av kolhydrater till energi, dessutom är det viktigt för normal nervfunktion. Vitamin B2 (riboflavin) används vid omsättning av fetter, kolhydrater och protein. Det är även viktigt för synen och huden. Vitamin B3 (niacin) används vid omsättningen av fetter, kolhydrater och alkohol. Det spelar också roll för nervsystem och matsmältningen. Vitamin B5 (pantotensyra) används vid omsättningen av fetter, kolhydrater och protein samt vid hormonbildning och bildandet av röda blodkroppar. Vitamin B6 (pyridoxin) används vid omsättning av kolhydrater och protein. Det är också viktigt för bildning av röda blodkroppar och vid celldelning. Vitamin B7 (biotin) används vid omsättning av proteiner, fetter och kolhydrater, dessutom har det positiv effekt på hud, hår och ögon. Vitamin B9 (folsyra) används vid bildning av röda blodkroppar och vid celldelning, vilket är viktigt vid en graviditet för fostrets normala utveckling. Vitamin B12 (kobalamin) används vid omsättning av vissa fettsyror och proteiner. Det är också viktigt för våra nervceller och skapandet av röda blodkroppar.

Hur får vi i oss B-vitamin?

B-vitaminer finns i mycket av den mat vi äter, framför allt i spannmål och kött. De främsta källorna är lever, kött, ägg, fullkornsprodukter, ris, nötter, mjölk, fisk, frukt och gröna bladgrönsaker. Vitamin B12 är den enda B-vitaminen som inte finns i växter. De flesta B-vitaminer är känsliga för värme och kan förstöras vid upphettning och tillagning. Undantaget är vitamin B3 som anses vara värmetåligt.

Brist på B-vitamin

Eftersom kroppen inte kan lagra B-vitaminerna kan det uppstå brist. För den som har en plantbaserad kosthållning är risken stor att lida av brist på B-vitamin, främst B12 som enbart återfinns i animalisk kost. Brist kan även drabba äldre personer som ofta har ett försämrat upptag av vitaminer och mineraler, det gäller främst vitamin B12, B9 och B6. Det förekommer även brist hos personer som är gravida. Vitamin B12 är den enda av de åtta B-vitaminerna som kan lagras i levern, men endast en liten del. Bristsympton på B-vitamin skiljer sig åt beroende på vilken av vitaminerna man har brist på. Generella bristsymptom är trötthet, sömnproblem, håravfall, depression, yrsel, domningar, problem med huden, hjärtklappning, aptitlöshet, koncentrationssvårigheter och problem med minnet.

Kan man få i sig för mycket B-vitamin?

Eftersom B-vitaminerna är vattenlösliga och överskottet försvinner ur kroppen via urinen, är risken att få i sig för mycket B-vitamin väldigt låg. Har man fått i sig för mycket B-vitamin är det vanligt med symptom som rastlöshet, sömnproblem, yrsel och illamående. Det är därför viktigt att alltid följa den dagliga rekommenderade doseringen på kosttillskottet.

Kosttillskott med B-vitamin

För den som äter en ensidig kost, har uteslutit vissa livsmedel eller går på diet kan det vara svårt att tillgodose kroppens behov av B-vitaminerna. För den som har en plantbaserad kosthållning är det särskilt svårt att tillgodose behovet av vitamin B12 eftersom det inte finns i tillräckligt stor mängd i vegetabiliska livsmedel, då kan ett kosttillskott vara en god idé. Det är också viktigt för dig som tränar att få i sig tillräckligt med B-vitamin. Ett kosttillskott med B-vitamin kan lindra stress, oro och depression. B-vitamin kan också främja minnet och minska risken för hjärtsjukdom.

För bästa upptag tas B-vitaminerna tillsammans, till exempel genom ett kosttillskott som kallas B-vitaminkomplex, det är namnet på ett kosttillskott som innehåller flera av B-vitaminerna. Det är ett enkelt sätt att motverka brist och garantera att din kropp kan prestera optimalt. B-vitamin tas fördelaktigt i samband med måltid för bästa upptag.

Hur mycket B-vitamin är lämpligt att bruka per dag?

Hur mycket B-vitamin som är lämpligt att inta per dag varierar beroende på vilken vitamin det gäller. Läs alltid innehållsförteckningen och följ det rekommenderade dagliga intaget som står på det kosttillskott du köper.

Läs mer
Filtrera
Sortera efter
  • Sortera
  • Varumärken
  • Egenskaper
Högdoserat kosttillskott med vitamin B12. Anpassad för veganer.
Body Science
149:-
-10%
Högdoserat kosttillskott med vitamin B12. Anpassad för veganer.
Body Science
269:- Ord. pris: 298:-
-15%
Högdoserat kosttillskott med vitamin B12. Anpassad för veganer.
Body Science
379:- Ord. pris: 447:-
2 Recensioner
Innehåller 100 % av det dagliga rekommenderade intaget av alla viktiga B-vitaminer. 1 tablett om dagen räcker.
Body Science Wellness Series
119:-
-12%
2 Recensioner
Innehåller 100 % av det dagliga rekommenderade intaget av alla viktiga B-vitaminer. 1 tablett om dagen räcker.
Body Science Wellness Series
209:- Ord. pris: 238:-
-16%
2 Recensioner
Innehåller 100 % av det dagliga rekommenderade intaget av alla viktiga B-vitaminer. 1 tablett om dagen räcker.
Body Science Wellness Series
299:- Ord. pris: 357:-
Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15057 omdömen
Verifierat
Bra hemsida och snabb leverans

Bra hemsida och snabb leverans

Verifierat
Allt fungerade vi bra

Allt fungerade vi bra

Verifierat
Alltid snabbt.och följesedel för retur…

Alltid snabbt.och följesedel för retur och det är man inte van vid 💙😂👍

Verifierat
Enkelt att beställa

Enkelt att beställa. Snabb leverans.

Verifierat
Lätt att hitta på webben

Lätt att hitta på webben Snabb hjälp via mejl

Verifierat
Goda pannkakor och sjukt snabb…

Goda pannkakor och sjukt snabb leverans, kom dagen efter 🙌🏻

Verifierat
Proteinpulvret är det godaste som går att köpa

Kan aldrig ge 5/5 efter oligopolprisökningarna som skett med proteinpulver, däremot är proteinpulvret i sig jättebra. Rekommenderar alla att eftersöka vad protein (vassle) kostar att köpa in per ton och det har INTE gått upp i samma takt som prisökningen.

Verifierat
Bra utbud och snabb...

Bra utbud av det jag sökte och snabb leverans.

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
Bra produkter och snabb leverans.

Bra produkter och snabb leverans.

Verifierat
👍👍👌👌🙏🙏det var helt ok

👍👍👌👌🙏🙏det var helt ok

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans. Bra produkt

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?