Fri frakt från 499 kr
2-3 arbetsdagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 

B-vitamin är en grupp med vattenlösliga vitaminer som är viktiga för bland annat energiomsättningen, skapandet av röda blodkroppar, nervsystemet och muskeluppbyggnaden.

Vad är B-vitamin?


B-vitamin tillhör vitamingruppen med vattenlösliga vitaminer. När de upptäcktes trodde man att de var ett och samma ämne och man refererade till dem som B-vitamin på samma sätt som man gjorde med exempelvis C-vitamin. Senare visade det sig att B-vitamin faktiskt var åtta kemiskt olika ämnen. När B-vitaminerna är samlade eller omnämns i grupp, som i ett kosttillskott med B-vitamin, kallas de för B-vitaminkomplex (vitamin B complex på engelska). I folkmun kallar man ofta samtliga B-vitaminer för endast B-vitamin.

De åtta B-vitaminerna och dess funktion (med sitt kemiska namn inom parantes):

 1. Vitamin B1 (tiamin) – avgörande för energiproduktionen. Används vid omsättning av kolhydrater (glukos) till energi. Viktigt för normal nervfunktion.
 2. Vitamin B2 (riboflavin) – används vid omsättning av fetter, kolhydrater och protein. Viktigt för synen och huden.
 3. Vitamin B3 (niacin) – används vid omsättningen av fetter, kolhydrater och alkohol. Viktigt för nervsystem och matsmältningen. 
 4. Vitamin B3 är involverad i närmare 60 metaboliska processer.
 5. Vitamin B5 (pantotensyra) – används vid omsättningen av fetter, kolhydrater och protein.
 6. Vitamin B6 (pyridoxin) – används vid omsättning av kolhydrater och proteiner. Viktigt för bildning av röda blodkroppar samt vid celldelning.
 7. Vitamin B7 (biotin) - används vid omsättning av proteiner och fetter samt vid skapande av glykogen.
 8. Vitamin B9 (folsyra) – viktig för bildning av röda blodkroppar och vid celldelning.
 9. Vitamin B12 (kobalamin) - används vid omsättning av vissa fettsyror och proteiner. Viktigt för nervceller och skapande av röda blodkroppar (syretransport).Den uppmärksamme ser att det saknas nummer i listan med B-vitamin ovan. Detta beror på att ämnen som tidigare räknats som B-vitamin har fått nya klassificeringar. Dessa kallades tidigare för B4 (adenin), B8 (inositol), B10 (paraaminobensoesyra), B13 (orotsyra), B15 (pangaminsyra) och B17 (amygdalin).

B-vitamin finns främst i lever, kött, ägg, fullkornsprodukter, ris, nötter, mjölk, fisk, frukt, gröna bladgrönsaker och många andra livsmedel. De flesta B-vitaminer är känsliga för värme och kan förstöras vid upphettning och tillagning. Undantaget är Vitamin B3 som anses vara värmetåligt.

Eftersom B-vitaminerna är vattenlösliga är risken för förgiftning väldigt låg. Ett överskott av vattenlösliga vitaminer följer med urinen. Samtidigt betyder detta att brist på B-vitamin kan uppstå snabbt, eftersom kroppen inte kan lagra ett överskott. Endast vitamin B12 kan lagras i levern, men det räcker bara en kort tid för vuxna. Spädbarn och utsatta grupper (äldre, anorektiker, m.fl.) lagrar ytterst lite vitamin B12 och får snabbt brist.

Vid extra intag av B-vitamin är det endast vitamin B6 som man bör vara något försiktig med. Intag på 50-500 mg dagligen under en längre tid kan ge neurologiska skador. Ta högst 50 mg vitamin B6 dagligen.

Bristsymptom och sjukdomar vid brist på B-vitamin


Följande bristsymptom och sjukdomar kan uppstå vid brist på B-vitamin:
Vitamin B1 – brist leder till beriberi, vilket kännetecknas av försämrad koncentrationsförmåga, nedsatt aptit, viktminskning och störningar på nervsystemet.Vitamin B2 – brist kännetecknas av sprickor i läpparna och mungiporna samt irriterade slemhinnor.Vitamin B3 – brist kännetecknas av sår, diarré, demens, dermatit, samt förändringar på slemhinnorna, nervsystemet, mag-tarmkanal och schizofreni-liknande symptom.Vitamin B5 – finns inga bristsymptom hos människor.Vitamin B6 – brist kan bland annat orsaka mikrocytär anemi1, depression och högt blodtryck.Vitamin B7 – finns inga bristsymptom hos vuxna. Foster och spädbarn kan drabbas av tillväxt- och nervskador.Vitamin B9 – brist orsakar makrocytär anemi2 och fosterskador. Hos äldre kan brist orsaka ateroskleros.Vitamin B12 – brist orsakar trötthet, energilöshet, makrocytär anemi, perniciös anemi och skador i nervsystemet. Långvarig brist orsakar kognitiva och psykiska sjukdomar som minnesförlust, mani och psykos.1) Mikrocytär anemi innebär att de röda blodkropparna är mindre i storleken än normalt.2) Makrocytär anemi innebär att de röda blodkropparna är större i storleken än normalt.
Vanliga tecken på B-vitaminbrist inkluderar trötthet och energilöshet trots bra sömn. Det är även vanligt att ditt hår ser livlöst ut och att du har små fläckar eller pigmentförändringar på huden.

Tillskott och fördelar med B-vitamin

Det är ingen slump att kroppsbyggare och styrkeatleter förr i tiden rekommenderade lever och levertabletter – en av de rikaste källorna på B-vitamin. Oavsett vilken sport eller idrott du utövar är B-vitaminer oerhört viktiga för din prestation. Samtliga B-vitaminer är i olika grad involverade i omsättningen av kolhydrater, protein och fett. B-vitaminer har även en viktig roll i energiproduktionen och muskeluppbyggnaden. Får du inte tillräckligt med B-vitamin kommer du inte kunna utnyttja näringen i den mat du äter. B-vitamin är dessutom viktigt för ett fungerande nervsystem, vilket är avgörande i alla prestationsorienterade idrotter. Forskning har även visat att aktiva och hårt tränade individer behöver mer B-vitamin än stillasittande individer. Ett tillskott av B-vitamin från exempelvis ett B-vitaminkomplex, är ett enkelt sätt att motverka brist och garantera att din kropp kan prestera optimalt.
Ett tillskott med B-vitamin är extra viktigt för vegetarianer som lätt kan få brist på flera av B-vitaminerna, främst vitamin B12. Även äldre som kan ha ett försämrat upptag av vitaminer och mineraler kan lätt få brist på främst vitamin B12, B9 och B6.
Tillskott av B-vitamin har visat sig lindra stress, oro och depression. B-vitamin kan också främja minnet och minska risken för hjärtsjukdom.
Forskare har börjat titta på B-vitamin (bland annat vitamin B9), som visat sig kunna minska risken för tarmcancer med 10 till 20 procent.
Det finns även evidens för att en liten del av befolkningen har problem med att ta upp och tillgodogöra sig vitamin B3 (niacin). Dessa personer har därmed grov brist på detta B-vitamin vilket kan orsaka våldsamt uppförande, schizofreni och bipolär sjukdom. Samma forskare lyckades bota upp till 80 % av utvalda patienter med dessa diagnoser via höga tillskott med vitamin B3 (3000 mg per dag).
B-vitaminer bör tas tillsammans för bästa upptag och funktion (exempelvis som ett (B-vitaminkomplex). Det är fördelaktigt att ta B-vitamin i samband med, eller direkt efter en måltid.

Summering

B-vitamin tillhör de vitaminer som är viktigast för vår energiproduktion och muskeluppbyggnad. B-vitamin är extra viktigt för dig som tränar och för dig som äter lite kött eller utesluter det helt i din kost.

Läs mer
Filtrera
Sortera efter
 • Sortera
 • Varumärken
 • Egenskaper
Bäst­säljare
2 Recensioner
Innehåller 100 % av det dagliga rekommenderade intaget av alla viktiga B-vitaminer. 1 tablett om dagen räcker.
Body Science Wellness Series
119:-
-12%
2 Recensioner
Innehåller 100 % av det dagliga rekommenderade intaget av alla viktiga B-vitaminer. 1 tablett om dagen räcker.
Body Science Wellness Series
209:- Ord. pris: 238:-
-16%
2 Recensioner
Innehåller 100 % av det dagliga rekommenderade intaget av alla viktiga B-vitaminer. 1 tablett om dagen räcker.
Body Science Wellness Series
299:- Ord. pris: 357:-
Bäst­säljare
Högdoserat kosttillskott med vitamin B12. Anpassad för veganer.
Body Science
99:-
-15%
Högdoserat kosttillskott med vitamin B12. Anpassad för veganer.
Body Science
169:- Ord. pris: 198:-
-16%
Högdoserat kosttillskott med vitamin B12. Anpassad för veganer.
Body Science
249:- Ord. pris: 297:-
Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
2-3 arbetsdagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 13207 omdömen
Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
Smidig beställning o snabb leverans

Lätt o hanterbar beställning. Bra betalningsmöjligheter. Snabb leverans . Klockrent mao👍

Verifierat
Snabb leverans kilo ökning på gång!

Snabb leverans kilo ökning på gång!

Verifierat
Bra grejer

Bra grejer, och supersnabb leverans.

Verifierat
Smidig leverans

Smidig leverans, och bra produkter för ett väldigt bra pris

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans. Produkt helt enligt beskrivningen. Mycket nöjd.

Verifierat
Bra pris och snabb leverans.

Bra pris och snabb leverans.

Verifierat
Aminosyra

Köpte L-glutamin.Snabb hantering och leverans.

Verifierat
Produkten samt webbsidan

Produkten samt webbsidan

Verifierat
Snabb leverans.

Snabb leverans.

Verifierat
Billigt

Snabbt leverans, bra produkter, mycket bra priser och bra betalningsalternativ!

Verifierat
Alltid rimliga priser och bra…

Alltid rimliga priser och bra produkter. Mm:s egna märke har hög standard!

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?