Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Vacay Deals avslutas om 1 dag och 12:02:47

Vitamin K är framför allt avgörande för kroppens förmåga att koagulera blodet, det främjar också normal benstomme och bidrar till ökad bentäthet.

Vad är K-vitamin?

K-vitamin är ett samlingsnamn för de olika vitaminerna K1, K2 och K3, där de vanligaste är vitamin K1 och vitamin K2. Vitamin K är ett nödvändigt näringsämne för kroppen och bidrar framför allt till normal blodkoagulation och normal benstomme. K-vitamin är ett fettlösligt vitamin, det innebär att den binder fett och upptas i blodet via tarmen. Vitamin K lagras i levern och kan därmed användas som en reserv vid behov.

Varför behöver vi K-vitamin?

Framför allt är K-vitamin livsnödvändigt för att blodet ska kunna koagulera på ett normalt sätt, koagulering är processen som får blodet att stelna. Det är också viktigt för att bibehålla en normal benstomme då det tillsammans med D-vitamin samarbetar för att ta upp kalcium. Därmed är K-vitamin tillsammans med D-vitamin en viktig faktor för att förebygga benskörhet. Utöver det har det också betydelse för ett hälsosamt hjärt- och kärlsystem, immunförsvaret samt vid bildandet av flera proteiner som finns i njurar, benväv och blodet.

Hur får vi i oss K-vitamin?

Kroppen har förmåga att tillverka vitamin K2 via bakterier i tarmen, detta är dock inte tillräckligt för att täcka kroppens dagliga behov och därför är det viktigt med en balanserad kost. K1 återfinns främst i grönsaker så som kål, persilja, broccoli och spenat, medan vitamin K2 finns till viss del i animalisk kost och i fermenterade livsmedel. För den som har en vegansk kosthållning kan det vara särskilt viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott.

Brist på K-vitamin

Att utsättas för brist på K-vitamin är ovanligt, men det kan framför allt drabba personer som är under läkemedelsbehandling eller som har nedsatt absorptionsförmåga i tarmen. Brist på K-vitamin kan också uppstå vid ensidig kost, leversjukdomar och magproblem. Det kan visa sig genom symptom som benskörhet, hjärt- och kärlsjukdomar, ökad tendens till näsblod och blåmärken samt förlängd blödningstid eftersom blodets koaguleringsförmåga försämras.

Kan man få i sig för mycket K-vitamin?

Det är mycket ovanligt att kroppen utsätts för förgiftning i form av för högt intag av K-vitamin, men vid mycket stora doser av K-vitamin kan det i vissa fall ses en förändring i blodbilden.

Kosttillskott med K-vitamin

K-vitamin lagras i både hjärtat och levern, men i relativt små doser som förbrukas snabbt, därför är det viktigt att tillföra vitaminen regelbundet via kosten. Eftersom vi ofta får i oss K1 via kosten är det framför allt vitamin K2 som kan behöva tillföras genom ett kosttillskott. Det är extra viktigt för den som äter en helt plantbaserad kost då vitamin K2 främst återfinns i animaliska livsmedel. K-vitamin är relativt ovanligt som kosttillskott och återfinns enbart i ett fåtal multivitamintillskott, men det förekommer ibland som enskilt kosttillskott tillsammans med D-vitamin. Eftersom K-vitamin är fettlösligt tas ett kosttillskott med fördel tillsammans med en måltid som innehåller fett för att främja upptaget.

Hur mycket K-vitamin är lämpligt att bruka per dag?

Det finns ingen fastställd rekommenderad daglig dosering av K-vitamin, men för normal blodkoagulering brukar det rekommenderas med ett intag på cirka 1 µg (mikrogram) per kg kroppsvikt, vilket innebär ungefär 70–80 µg (mikrogram) per dag. Det finns däremot studier som visar att ett högre intag är att rekommendera för att kunna uppnå hälsofrämjande effekter på benstommen. Det finns inga bevisade bieffekter av ett högre intag av vitamin K2.

K-vitamin lagras i både hjärtat och levern, men i relativt små doser som förbrukas snabbt, därför är det viktigt att tillföra vitaminen regelbundet via kosten. Eftersom vi ofta får i oss K1 via kosten är det framför allt K2 som kan behöva tillföras genom ett kosttillskott. Det är extra viktigt för den som äter en helt plantbaserad kost då vitamin K2 främst återfinns i animaliska livsmedel. K-vitamin är relativt ovanligt som kosttillskott och återfinns enbart i ett fåtal multivitamintillskott, men det förekommer ibland som enskilt kosttillskott tillsammans med D-vitamin. Eftersom K-vitamin är fettlösligt tas ett kosttillskott med fördel tillsammans med en måltid som innehåller fett för att främja upptaget.

Läs mer
Filtrera
Sortera efter
  • Sortera
  • Varumärken
  • Egenskaper
6 Recensioner
Högdoserat kosttillskott med den unika kombinationen av vitamin D3+K2.
Body Science Wellness Series
189:-
-10%
6 Recensioner
Högdoserat kosttillskott med den unika kombinationen av vitamin D3+K2.
Body Science Wellness Series
339:- Ord. pris: 378:-
-16%
6 Recensioner
Högdoserat kosttillskott med den unika kombinationen av vitamin D3+K2.
Body Science Wellness Series
479:- Ord. pris: 567:-
Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15590 omdömen
Verifierat
Enkelt att beställa

Enkelt att beställa, leveranssäkerhet på topp!

Verifierat
Jag upplever som att det fungerar men…

Jag upplever som att det fungerar men det är väldigt söt.

Verifierat
Jättenöjd

Min son är jättenöjd med sin beställning hos er.

Verifierat
Bra grejer

Snabb leverans, bra pris och måttlig mängd

Verifierat
Toppenprodukter

Toppenprodukter

Verifierat
Snabb leverans och lätt att beställa…

Snabb leverans och lätt att beställa Toppen kvalitet och passform Kommer absolut att fortsätt handla hos MM Sport

Verifierat
Skickades ganska fort

Skickades ganska fort. Ingenting att anmärka på.

Verifierat
Fantastisk support

Fantastisk support. Fick en fel vara, inga konstigheter, den rätta varan skickades om omedelbart.

Verifierat
Bra tungdlyftarskor.

Bra tungdlyftarskor. Avtagbar innersula. Rymliga. På längden, bredden och höjden. Storlek 45 var lite större än det brukar vara. Ingen nackdel.

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
Bra kvalitet och stämmer bra i storlek

Bra kvalitet och stämmer bra i storlek. Kommer handla igen.

Verifierat
Super nöjd ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super nöjd ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?