MCT-olja

MCT är en form av fettsyra som kan tas upp mycket snabbare än andra fetter och därigenom öka dina energinivåer och stimulera din fettförbränning.

Vad är MCT?

MCT är en förkortning av medium-chain triglycerides, vilket är kortare kedjor av fettsyror inom fettsyregruppen glycerol. Dessa kortare kedjor (8 till 10 kolmolekyler) gör att MCT kan tas upp i magsäcken för att sedan omvandlas till energi i levern. I motsats till andra näringsämnen förbrukar MCT ingen energi när den absorberas och omvandlas i kroppen. Tack vare detta har MCT länge varit ett förstaval inom vården vid behandling av undernärda med näringsupptagssvårigheter.

MCT ger omkring 10 % mindre energi än långa kedjor av fettsyror – omkring 8,3 kcal i jämförelse med cirka 8,8 till 9 kcal.

MCT har även använts som ett kosttillskott under de senaste 15 åren, främst av kroppsbyggare under diet eller av atleter inom uthållighetsidrotter.

Fördelar med MCT

Till skillnad från andra typer av fett går inte MCT igenom det lymfatiska systemet, utan bryts istället ned i levern där det omvandlas till ketoner. Detta gör MCT till ett intressant energitillskott för atleter som följer någon typ av ketogen diet (exempelvis Atkins med mindre än 30-50 g kolhydrater om dagen) eller för idrottare som söker sätt att öka sina energinivåer/uthållighet under mer intensiva förhållanden. Studier på råttor har visat att de som fick MCT presterade mycket bättre än de som endast fick ”vanligt” fett. De råttor som fick MCT uppvisade även högre fettförbränning via ökad energiproduktion i cellerna.

En annan fördel med MCT är att det inte lagras lika lätt i form av kroppsfett som övriga typer av fett.

Ketoner är även ett av de två bränslen som vår hjärna använder sig av (glukos är det andra). Detta gör MCT till ett intressant kosttillskott för de som följer en lågkolhydratskost utan att befinna sig i ketosis (där kroppen själv bildar ketoner). MCT kan här motverka den typ av mental trötthet som man kan känna av på denna typ av dieter. Det finns även forskare som förespråkar MCT för extra bränsle för hjärnan hos äldre.

Att tänka på gällande MCT

Kokosnötsolja innehåller omkring 55 % MCT-fett. MCT-fetterna i MCT-olja är vanligtvis de kortkedjade fettsyrorna - de som lättare omvandlas till ketoner och kan användas som energi i kroppen. I kokosnötsolja finner du omkring 10 % av dessa kortare kedjor.

Kokosnötsolja har istället flera hälsofördelar då det innehåller laurinsyra som har starka antivirala, antimikrobiella (anti-akne) och svampdödande egenskaper.

För dig som följer en ketogen diet, eller vill ha lite extra energi under en diet utan att det påverkar blodsockret är MCT eller en kombination av MCT och kokosnötsolja rätt val. Är du mer intresserad av hälsofördelarna bör du titta på kokosnötsolja.

Summering:

MCT passar dig på ketogen diet (typ extrem LCHF, Atkinson med mycket lågt kolhydratintag) eller dig som söker ett effektivt sätt att öka din uthållighet. MCT kan även vara intressant som bränsle för hjärnan, framförallt hos äldre.

Bäst­säljare
99:-
Bäst­säljare
Body Science
69:-
Bäst­säljare
Body Science
129:-
-12%
Body Science
339:- Ord. pris: 387:-
129:-
15% Rabatt