Multivitamin

Ett multivitamin hjälper dig komplettera din kost med alla de vitaminer och mineraler du behöver. Beroende på kön och aktivitetsgrad finns det multivitamin man, kvinna, sport och så vidare.

Vad är ett multivitamin?

Multivitamin är ett samlingsnamn för kosttillskott med samtliga livsnödvändiga vitaminer och/eller mineraler. Det finns dock undantag då vissa kosttillskott med multivitamin saknar järn (män bör inte ta järntillskott och många kvinnor tar det separat).

Ett multivitamin tas ofta för att förhindra brister på ett eller flera vitaminer/mineraler. Bland dem som tränar är detta än viktigare eftersom behovet ökar med graden av aktivitet.

Bra att veta om multivitamin

Eftersom näringsbehovet skiftar beroende på ålder, kön, aktivitetsnivå och hälsostatus är det omöjligt att tillverka ett enda multivitamin som passar alla. Ingredienserna och mängden av dessa varierar även mellan olika tillverkare. Det finns ingen given standard för kosttillskott med multivitamin.

Eftersom variationen är så pass stor finns det till exempel multivitamin kvinna, multivitamin man, multivitamin sport och så vidare. Multivitamin man innehåller exempelvis inget järn och har en mindre mängd kalcium, medan ett multivitamin för kvinnor innehåller järn och en större mängd kalcium.

När du väljer bland multivitamintillskott är det viktigt att du väljer ett multivitamin som passar dig eller den familjemedlem det är tänkt till. Det är även viktigt att du väljer ett multivitamin från en erkänd tillverkare du litar på. Mindre pålitliga multivitamintillskott har visat sig innehålla lägre doser än vad etiketten visat.

För att vitaminer och mineraler ska kunna tas upp i kroppen är de alltid bundna till bärande hjälpämnen. I naturen har vitaminer och mineraler naturligt förekommande transportörer, enzymer och andra hjälpande ämnen som arbetar tillsammans för att åstadkomma biologiska effekter i kroppen. Att utvinna och bevara dessa skulle innebära stora kostnader samt minst 8 kapslar för att få plats med dem.

I stället används syntetiska vitaminer och mineraler vid tillverkningen av ett multivitamin. Dessa är isolerade och tar mycket liten plats – en dosering får plats i en eller två tabletter. Syntetiska vitaminer och mineraler används även inom livsmedelsindustrin och tillsätts i mjölk, spannmål, frukostflingor etcetera för att på ett billigt sätt ersätta det som går förlorat i tillverkningsprocessen.

Nackdelen med syntetiska vitaminer och mineraler är att många av dem inte tas upp lika bra av kroppen och även om de kan stimulera metabolismen i en cell kan de inte förbättra eller ersätta delar i en cell. Därför är det bra att ha i åtanke att ett multivitamin är ett komplement till en sund och varierad kost.

Fördelar med multivitamin

Om din kosthållning lämnar mycket att önska, är enformig och/eller om du har svårt för grönsaker är ett multivitamin ett bra sätt att undvika brist.

Är du aktiv och rör mycket på dig eller om du tränar regelbundet är det inte säkert att ens en mycket god kosthållning räcker för att ge dig alla vitaminer och mineraler du behöver. Vill du försäkra dig om att din kropp får det den behöver för att prestera maximalt är ett multivitamin ett billigt och enkelt komplement.

Summering

Ett multivitamin är en mycket billig försäkring mot brist på vitaminer och mineraler. Det finns olika varianter beroende på kön, ålder och hälsostatus – som exempelvis multivitamin man.

Favorit
Vitamineral Complex
Body Science Wellness Series
Body Science Wellness Series - Vitamineral Complex är ett unikt vitamin- och...
Pris: 159:-
Body Science Daily One
Body Science
Body Science Daily One är ett lättdoserat och prisvärt multivitamin- och...
Pris: 59:-
Holistic SuperVitalis
Holistic
Ny tjockare konsistens! Mer lättdrucken med mjukare smak. Fortfarande laddad med...
Pris: 199:-
Mivitotal Kvinna
Hela Pharma
Mivitotal Kvinna är ett flytande vitamin- och mineraltillskott speciellt framtaget...
Pris: 139:-
Mivitotal Man
Hela Pharma
Mivitotal Man är ett flytande vitamin- och mineraltillskott som är speciellt...
Pris: 239:-
Mivitotal Plus
Hela Pharma
Mivitotal Plus är ett flytande vitamin- och mineraltillskott som är utformat för...
Pris: 188:-
Mivitotal Sport
Hela Pharma
Flytande vitamin- och mineralkomplex för dig som tränar hårt. 13 vitaminer, 9...
Pris: 239:-
Olimp Vita-min Multiple Sport
Olimp
Olimp Vita-Min Multiple Sport är en 2-i-1-produkt innehållande både ett...
Pris: 179:-
Optimum Nutrition Opti-Men
Optimum Nutrition
Optimum Nutritions Opti-Men är ett kosttillskott speciellt framtagen för män och...
Pris: 169:-
Scitec Mega Daily One Plus
Scitec Nutrition
Scitec Mega Daily One Plus är ett kosttillskott som innehåller både vitaminer och...
Pris: 99:-
Swedish Supplements Vitamin & Mineral Complex
Swedish Supplements
Vitamin & Mineral Complex från Swedish Supplements. En multivitamin för dig som...
Pris: 399:-
Till toppen