Fri frakt från 499 kr
2-3 arbetsdagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 

Tyrosin

Tyrosin är en aminosyra som spelar roll i bildningen av sköldkörtelhormon, dopamin och adrenalin som i sin tur har bevisad positiv effekt på mental hälsa, prestationsförmåga, koncentration och energi.

Vad är tyrosin?

Tyrosin är en naturligt förekommande aminosyra som är en del av de 20 aminosyror som ingår i muskelbyggande protein. Tyrosin räknas som en icke-essentiell aminosyra, vilket betyder att kroppen kan tillverka aminosyran på egen hand. Kroppen behöver tyrosin för flera viktiga processer i kroppen, bland annat för bildningen av hormon som bidrar till god mental hälsa och ökad energi.

Effekter med tyrosin

Tyrosin behövs bland annat för kroppens naturliga produktion av sköldkörtelhormoner samt signalsubstanserna dopamin och adrenalin. Sköldkörteln är ett viktigt organ i kroppen som bland annat producerar sköldkörtelhormonerna T4 och T3. Sköldkörtelhormon är avgörande för kroppens ämnesomsättning där höga nivåer av hormonerna leder till ökad förbränning, medan för låga nivåer ger motsatt effekt. Sköldkörtelhormon främjar såväl fettomsättningen som uppbyggandet av muskelmassa.

Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i det centrala nervsystemet och som också är betydelsefull för produktionen av adrenalin och noradrenalin. Dopamin är kopplat till hjärnans belöningssystem som ger oss små glädjekickar. Det kan utsöndras när vi tränar eller när vi gör något spännande eller något vi tycker mycket om. När vi njuter av något ökar nivåerna. Dopamin handlar om kortare upplevelser av lust och lycka och gör att vi känner oss fokuserade, lugna, kreativa och glada. Brist på dopamin har kunnat kopplats samman med trötthet, koncentrationssvårigheter och depression.

Adrenalin utsöndras kontinuerligt i kroppen, men ökar vid hård träning och stress. För länge sedan var adrenalinet avgörande för vår överlevnad genom att det förberedde oss på flykt. Adrenalinet ökar blodflödet i våra muskler, höjer pulsen och ökar blodsockret. Denna reaktion lever fortfarande kvar i kroppen och ökar vår prestationsförmåga, energi och vårt fokus.

Aminosyran är med andra ord avgörande för en balanserad produktion av signalsubstanser som påverkar humör, välmående och mentalt fokus. Studier har visat att tyrosin kan bidra till förbättrad prestation och förbränning, samt förbättrat minne och koncentrationsförmåga. I och med dess förmåga att reglera dopamin kan det även minska depression och ångest samt förbättra sömnen. Tyrosin behövs även för bildandet av pigment i hud och hår då ämnet melanin, som gör oss bruna av solen, härstammar från tyrosin.

Kosttillskott med tyrosin

Tyrosin är en vanlig aminosyra som ingår i de flesta proteintillskott. Det är också en vanlig ingrediens i olika typer av prestationshöjande drycker, så kallade pre-workouts (PWO), och intas således innan träning i syfte att öka energinivåerna. Tyrosin finns också som separat tillskott och kallas då l-tyrosin. L-formen innebär att aminosyran är i fri form och effektivt kan tas upp i kroppen, vilket är en fördel då den slipper tävla med andra aminosyror och näringsämnen om upptaget, vilket annars är ett faktum vid intag av till exempel proteinpulver.

Kronisk stress och kost som saknar animaliskt protein kan leda till minskade nivåer av tyrosin, då kan ett kosttillskott vara en fördel. Brist på tyrosin kan bland annat leda till låg kroppstemperatur, lågt blodtryck, depression och koncentrationssvårigheter.

När och hur mycket tyrosin bör man ta?

För prestationshöjande effekt genom ökad energi och förbättrat fokus är en rekommenderad dosering mellan 1–3 gram (1000–3000 mg) per dag, gärna tillsammans med 200–400 mg koffein. Tyrsoin kan intas när som helst under dagen, men kan med fördel spridas ut genom intag på morgon, kväll och innan träning. För snabbt och effektivt intag av tyrosin bör det intas på tom mage, minst 30 minuter före måltider.

Läs mer
Filtrera
Sortera efter
  • Sortera
  • Varumärken
  • Egenskaper
4 Recensioner
100 % rent tyrosin i pulverform. Vegansk.
Body Science
119:-
-12%
4 Recensioner
100 % rent tyrosin i pulverform. Vegansk.
Body Science
209:- Ord. pris: 238:-
-16%
4 Recensioner
100 % rent tyrosin i pulverform. Vegansk.
Body Science
299:- Ord. pris: 357:-
Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
2-3 arbetsdagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15057 omdömen
Verifierat
Rätt storlek grön va som på bilden…

Rätt storlek grön va som på bilden sitter jätte fint både tröja och byxa även T-shorts satt fint. Ska köpa fler!

Verifierat
Bra hemsida och snabb leverans

Bra hemsida och snabb leverans

Verifierat
Allt fungerade vi bra

Allt fungerade vi bra

Verifierat
Alltid snabbt.och följesedel för retur…

Alltid snabbt.och följesedel för retur och det är man inte van vid 💙😂👍

Verifierat
Enkelt att beställa

Enkelt att beställa. Snabb leverans.

Verifierat
Lätt att hitta på webben

Lätt att hitta på webben Snabb hjälp via mejl

Verifierat
Goda pannkakor och sjukt snabb…

Goda pannkakor och sjukt snabb leverans, kom dagen efter 🙌🏻

Verifierat
Proteinpulvret är det godaste som går att köpa

Kan aldrig ge 5/5 efter oligopolprisökningarna som skett med proteinpulver, däremot är proteinpulvret i sig jättebra. Rekommenderar alla att eftersöka vad protein (vassle) kostar att köpa in per ton och det har INTE gått upp i samma takt som prisökningen.

Verifierat
Bra utbud och snabb...

Bra utbud av det jag sökte och snabb leverans.

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
Bra produkter och snabb leverans.

Bra produkter och snabb leverans.

Verifierat
👍👍👌👌🙏🙏det var helt ok

👍👍👌👌🙏🙏det var helt ok

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?