Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
September Sale avslutas om 1 dag och 04:07:35

Tyrosin

Tyrosin är en aminosyra som spelar roll i bildningen av sköldkörtelhormon, dopamin och adrenalin som i sin tur har bevisad positiv effekt på mental hälsa, prestationsförmåga, koncentration och energi.

Vad är tyrosin?

Tyrosin är en naturligt förekommande aminosyra som är en del av de 20 aminosyror som ingår i muskelbyggande protein. Tyrosin räknas som en icke-essentiell aminosyra, vilket betyder att kroppen kan tillverka aminosyran på egen hand. Kroppen behöver tyrosin för flera viktiga processer i kroppen, bland annat för bildningen av hormon som bidrar till god mental hälsa och ökad energi.

Effekter med tyrosin

Tyrosin behövs bland annat för kroppens naturliga produktion av sköldkörtelhormoner samt signalsubstanserna dopamin och adrenalin. Sköldkörteln är ett viktigt organ i kroppen som bland annat producerar sköldkörtelhormonerna T4 och T3. Sköldkörtelhormon är avgörande för kroppens ämnesomsättning där höga nivåer av hormonerna leder till ökad förbränning, medan för låga nivåer ger motsatt effekt. Sköldkörtelhormon främjar såväl fettomsättningen som uppbyggandet av muskelmassa.

Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i det centrala nervsystemet och som också är betydelsefull för produktionen av adrenalin och noradrenalin. Dopamin är kopplat till hjärnans belöningssystem som ger oss små glädjekickar. Det kan utsöndras när vi tränar eller när vi gör något spännande eller något vi tycker mycket om. När vi njuter av något ökar nivåerna. Dopamin handlar om kortare upplevelser av lust och lycka och gör att vi känner oss fokuserade, lugna, kreativa och glada. Brist på dopamin har kunnat kopplats samman med trötthet, koncentrationssvårigheter och depression.

Adrenalin utsöndras kontinuerligt i kroppen, men ökar vid hård träning och stress. För länge sedan var adrenalinet avgörande för vår överlevnad genom att det förberedde oss på flykt. Adrenalinet ökar blodflödet i våra muskler, höjer pulsen och ökar blodsockret. Denna reaktion lever fortfarande kvar i kroppen och ökar vår prestationsförmåga, energi och vårt fokus.

Aminosyran är med andra ord avgörande för en balanserad produktion av signalsubstanser som påverkar humör, välmående och mentalt fokus. Studier har visat att tyrosin kan bidra till förbättrad prestation och förbränning, samt förbättrat minne och koncentrationsförmåga. I och med dess förmåga att reglera dopamin kan det även minska depression och ångest samt förbättra sömnen. Tyrosin behövs även för bildandet av pigment i hud och hår då ämnet melanin, som gör oss bruna av solen, härstammar från tyrosin.

Kosttillskott med tyrosin

Tyrosin är en vanlig aminosyra som ingår i de flesta proteintillskott. Det är också en vanlig ingrediens i olika typer av prestationshöjande drycker, så kallade pre-workouts (PWO), och intas således innan träning i syfte att öka energinivåerna. Tyrosin finns också som separat tillskott och kallas då l-tyrosin. L-formen innebär att aminosyran är i fri form och effektivt kan tas upp i kroppen, vilket är en fördel då den slipper tävla med andra aminosyror och näringsämnen om upptaget, vilket annars är ett faktum vid intag av till exempel proteinpulver.

Kronisk stress och kost som saknar animaliskt protein kan leda till minskade nivåer av tyrosin, då kan ett kosttillskott vara en fördel. Brist på tyrosin kan bland annat leda till låg kroppstemperatur, lågt blodtryck, depression och koncentrationssvårigheter.

När och hur mycket tyrosin bör man ta?

För prestationshöjande effekt genom ökad energi och förbättrat fokus är en rekommenderad dosering mellan 1–3 gram (1000–3000 mg) per dag, gärna tillsammans med 200–400 mg koffein. Tyrsoin kan intas när som helst under dagen, men kan med fördel spridas ut genom intag på morgon, kväll och innan träning. För snabbt och effektivt intag av tyrosin bör det intas på tom mage, minst 30 minuter före måltider.

Läs mer
Filtrera
Sortera efter
  • Sortera
  • Varumärken
  • Egenskaper
Bäst­säljare
4 Recensioner
100 % rent tyrosin i pulverform. Vegansk.
Body Science
119:-
Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 14488 omdömen
Verifierat
Snabb leverans av varorna

Snabb leverans av varorna

Verifierat
Smidigt och enkelt

Smidigt och enkelt. Bra kundtjänst via mejl.

Verifierat
Fick först fel produkter hem

Fick först fel produkter hem, men fick väldigt snabbt hjälp och även en kompensation för misstaget. Mycket snabb leverans!

Verifierat
Snabb leverans och bra produkt

Snabb leverans och bra produkt! Lätt att handla betala och få varan levererad

Verifierat
Det gick fort,det var rätt saker och…

Det gick fort,det var rätt saker och det var inte så dyrt. Bara +

Verifierat
Bra produkter

Bra produkter, schyssta priset och väldigt snabb leverans 👌

Verifierat
lyftarskor

Sköna skor, lagom i storlek

Verifierat
Snabbt och enkelt.

Snabbt och enkelt.

Verifierat
Bäst som alltid!!!!!

Bäst som alltid!!!!!! TopNotch!!!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Verifierat
Mycket bra och smakar gott

👍Bra och snabb leverans

Verifierat
Bra grejer men skickat fel leverans två…

Bra grejer men skickat fel leverans två gånger i rad.

Verifierat
Bra första köp

Bra första köp, bästa shakern hittills mot konkurrenterna, och pulvret var av god kvalité. Kläderna var sköna med.

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?