Fri frakt från 499 kr
1-2 arbetsdagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 

Taurin är en aminosyra som hjälper till att reglera vattenbalansen, mineralbalansen, energinivåerna och muskelkontraktionerna.

Vad är taurin?

Taurin är en icke-essentiell aminosyra som har betydelse för hjärtat, skelettmuskulaturen och det centrala nervsystemet. Aminosyran innehåller svavel och är en så kallad aminosulfonsyra. Till skillnad från många andra aminosyror ingår den inte i proteiner, utan förekommer i fri from i våra muskler och vävnader. Att den är icke-essentiell betyder att kroppen kan tillverka den på egen hand, vi är därför inte beroende av att få i oss den via kosten. Taurin är involverad i många av de processer som handlar om energianvändning och muskelfunktion.

Effekter med taurin

Eftersom taurin inte är en del av protein har den ingen muskelbyggande effekt som många andra aminosyror har. Däremot har den en hel del andra funktioner i vår kropp, bland annat bidrar taurin till att salt-vatten-balansen i kroppens celler fungerar. Taurin har förmågan att dra till sig och binda vatten, vilket bidrar till ett tryck i musklerna, även kallat pump. Detta i sin tur leder till att musklerna framhävs. Taurin anses också fungera som ett prestationshöjande hjälpmedel. Forskning visar nämligen att taurin gör det möjligt för musklerna att upprätthålla större belastning under längre tid, vilket påverkar både uthållighet och prestation positivt.

Taurin reglerar mineralbalansen i kroppen vilket påverkar hjärtrytmen, bland annat ser den till att balansen mellan kalium och kalcium är på rätt nivå för hjärtmuskelns normala funktion. Mineralbalanseringen påverkar även musklernas normala funktion. Dessutom har taurin antioxidativa egenskaper som skyddar cellerna från fria radikaler som kan uppstå vid tung träning. Genom att motverka skada och oxidativ stress under träning kan det också förbättra och snabba på musklernas återhämtning efter träning. Taurin bidrar också till stimulering av glykolys och glykogen som styr energiprocesserna i kroppen. Taurin främjar även bildningen av GABA samt har en positiv inverkan vid hormonella störningar.

Kosttillskott med taurin

I huvudsak finns taurin i animaliska livsmedel och den mängd som kroppen själv kan producera är tillräcklig för att täcka människans grundläggande behov. Däremot är det omöjligt att få i sig tillräckligt stora mängder taurin via kosten för att uppnå märkbar effekt vid träning, därför kan ett kosttillskott vara till nytta. För den som har en vegansk kosthållning kan det också vara fördelaktigt med ett kosttillskott, framför allt för den som tränar aktivt.

Taurin förekommer ofta i olika typer av energidrycker, pre-workouts (PWO) och sportdrycker, men finns även som ett enskilt kosttillskott, ofta i pulverform. Taurin framställs på syntetisk väg och inte från tjururin som är en vanlig missuppfattning.

Hur mycket taurin bör man ta?

En animalisk kosthållning ger kroppen cirka 120–130 mg taurin om dagen. En plantbaserad kost genererar så lite som runt 17 mg per dag, därför kan en högre dosering av taurin vara nödvändigt hos dessa personer. Kvinnor har dessutom större behov av taurin än män. För förbättrad uthållighet under träning är det rekommenderat med ett intag på minst 1000 mg (1 gram) taurin.

Läs mer
Filtrera
Sortera efter
  • Sortera
  • Varumärken
  • Egenskaper
Bäst­säljare
3 Recensioner
Aminosyran taurin i pulverform. Vegansk.
Body Science
99:-
-10%
3 Recensioner
Aminosyran taurin i pulverform. Vegansk.
Body Science
179:- Ord. pris: 198:-
-14%
3 Recensioner
Aminosyran taurin i pulverform. Vegansk.
Body Science
339:- Ord. pris: 396:-
Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
1-2 arbetsdagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 14496 omdömen
Verifierat
Fantastiskt bra.

Fantastiskt bra.

Verifierat
Bra produkter

Bra produkter. speciellt deras sbd knee sleeves

Verifierat
Bra produkter super service aldrig…

Bra produkter super service aldrig något krångel med leverans, kommer absolut fortsätta handla på MM Sports.

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans. Bra utbud.

Verifierat
Jättebra….

Jättebra….

Verifierat
Smidigt

Smidigt, bra utbud, prisvärt och snabb leverans.

Verifierat
Whey Vanilla Pear = Wow

Whey Vanilla Pear är en riktig höjdare, mycket god smak och landar bra i kroppen.

Verifierat
Bra grejor!

Bra grejor!

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
Snabb leverans av varorna

Snabb leverans av varorna

Verifierat
Smidigt och enkelt

Smidigt och enkelt. Bra kundtjänst via mejl.

Verifierat
Fick först fel produkter hem

Fick först fel produkter hem, men fick väldigt snabbt hjälp och även en kompensation för misstaget. Mycket snabb leverans!

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?