Fri frakt från 499 kr
2-3 arbetsdagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 

Bland alla kända vitaminer är C-vitamin ett av de mest använda. Med tanke på dess potenta effekter på immunförsvaret och återhämtningsförmågan i samband med träning är det inte svårt att förstå varför.

Vad är C-vitamin?

C-vitamin (askorbinsyra) är en organisk syra och antioxidant. C-vitamin kan syntetiseras (framställas) ur glukos av de flesta växter och djur. Människan, vissa apor och några få andra djurarter saknar dock denna förmåga, vilket gör C-vitamin till ett livsnödvändigt ämne som måste tillföras via kosten för att undvika brist. För att vi ska kunna utvinna energi från näringsämnen behöver vi bland annat syre. Under denna process bildas fria radikaler som kan orsaka skador på kroppens celler. C-vitamin är en av de antioxidanter som neutraliserar dessa fria radikaler. Du kan läsa mer om antioxidanter här: http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Antioxidanter

C-vitamin tillhör gruppen med vattenlösliga vitaminer, vilket betyder att ett överskott följer med urinen ut ur kroppen. Förgiftning är därför mycket sällsynt. Födoämnen med höga halter C-vitamin inkluderar bland annat citrusfrukter, sura bär, nypon, potatis, grönsaker samt en del inälvsmat såsom lever och binjurar.

C-vitamin är värmekänsligt och bryts ned vid upphettning. Detta gäller även andra vitaminer och många livsmedel berikas därför med flertalet vitaminer, inklusive C-vitamin, då dessa gått förlorade i tillverkningsprocessen.

Tillagning och uppvärmning av livsmedel kommer dock fortfarande att minska innehållet av C-vitamin. Upprepad uppvärmning kan i stort sett förstöra all C-vitamin. C-vitamin (askorbinsyra) används ofta som antioxidantmedel i livsmedel. C-vitamin som tillsats i livsmedel har E-nummer E 300.

Bristsymptom och sjukdomar vid brist på C-vitamin

Allvarlig brist av C-vitamin leder till skörbjugg. Tidiga tecken på C-vitaminbrist brukar visa sig i form av blödningar i tandköttet (vilket kan leda till tandlossning), försämrad sårläkning, näsblod, ömmande leder, trötthet, muskelsvaghet, små blödningar vid hårsäckar, kroppshår som börjar bilda lockar och ökad risk för blåmärken samt infektioner.

Att tänka på vid intag av C-vitamin

Den vanligaste formen av C-vitamin är ren askorbinsyra. Nackdelen med askorbinsyra är dess pH-värde runt 2, vilket är väldigt surt och kan orsaka magproblem vid större intag över 2000 mg åt gången (inklusive diarré). Den vanliga ”buffrade” formen av C-vitamin är fortfarande ganska sur (pH omkring 4). Ett bättre alternativ för dig som vill prova större doser av C-vitamin är C-vitamin bundet till kalcium eller C-vitamin med nyponextrakt.

Flertalet mediciner har visat sig påverka vitaminer som exempelvis C-vitamin. P-piller och blodförtunnande mediciner kan sänka C-vitaminnivåerna i kroppen med upp till 50 %.

Tillskott och fördelar med C-vitamin

C-vitamin är nödvändigt för reparation och tillväxt av kroppens alla vävnader. C-vitamin är involverat i flertalet kroppsliga funktioner såsom bildandet av kollagen (fiberprotein i ben, hud, senor, etcetera), absorption av järn, immunförsvaret, sårläkning och underhåll av brosk och tänder.

C-vitamin i egenskap av antioxidant skyddar oss mot fria radikaler – vilka uppstår när vi omvandlar föda till energi – samt mot giftiga kemikalier, strålning och miljögifter som exempelvis rökning.

För att undvika C-vitaminbrist behöver vi omkring 75 till 90 mg C-vitamin dagligen. De flesta forskare är överens om att vi behöver mycket mer än så för att uppnå hälsofördelarna med C-vitamin. De flesta studier använder omkring 500 mg C-vitamin dagligen, vilket även är vad som rekommenderas.

Ett dagligt intag av C-vitamin i doser omkring 500 mg har visat sig kunna skydda mot kardiovaskulära sjukdomar, samt främja vår ögonhälsa och vårt immunförsvar – och därigenom öka vår livslängd.

Många forskare, däribland nobelpristagaren Linus Pauling, anser att ett tillfälligt högt intag av C-vitamin kan mildra och förkorta en förkylning. Eftersom C-vitamin är vattenlösligt behöver man vid förkylningssymptom inta C-vitamin i form av kosttillskott med två till tre timmars mellanrum under hela förloppet (vanligtvis en till tre dagar). Rekommenderat intag vid förkylning är då 250 till 500 mg per dos.

Även ett extra intag av D-vitamin och zink kan hjälpa vid förkylning och infektioner.

C-vitamin har även visat sig kunna sänka nivåerna med stresshormonet kortisol. Extra C-vitamin efter fysisk ansträngning, som exempelvis ett träningspass, kan bidra till snabbare och bättre återhämtning. Studier har visat en markant minskning av stresshormon och inflammation vid ett intag av 1000 till 1500 mg C-vitamin i samband med träning. Eftersom C-vitamin kan minska effekten av träning om det intas innan ett träningspass bör man ta C-vitamin direkt efter avslutat pass.

C-vitamin har även visat sig kunna förbättra testosteronnivåerna hos dem med nedsatt testosteronproduktion som exempelvis diabetiker. Som alltid med naturliga testosteronhöjande ämnen handlar det om att förbättra förhållandet och i bästa fall återställa produktionen till individens normalnivå. Du kan aldrig öka testosteronproduktionen över din naturliga gräns.

Enligt den litteratur som finns anses C-vitamin vara helt säkert i doser på upp till 10 gram dagligen hos vuxna.

C-vitamin är ett av många livsnödvändiga vitaminer. Du kan läsa mer om vitaminer här: http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Vitaminer-Mineraler

Summering

C-vitamin är en stark antioxidant som tillhör gruppen med vattenlösliga vitaminer. C-vitamin kan påskynda återhämtningen i samband med träning samt mildra symptomen vid förkylning.

Läs mer
Filtrera
Sortera efter
  • Sortera
  • Varumärken
  • Egenskaper
Bäst­säljare
2 Recensioner
Trippel C-vitamin – tre former av vitamin C. 1000 mg.
Body Science
79:-
Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
2-3 arbetsdagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 13207 omdömen
Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
Smidig beställning o snabb leverans

Lätt o hanterbar beställning. Bra betalningsmöjligheter. Snabb leverans . Klockrent mao👍

Verifierat
Snabb leverans kilo ökning på gång!

Snabb leverans kilo ökning på gång!

Verifierat
Bra grejer

Bra grejer, och supersnabb leverans.

Verifierat
Smidig leverans

Smidig leverans, och bra produkter för ett väldigt bra pris

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans. Produkt helt enligt beskrivningen. Mycket nöjd.

Verifierat
Bra pris och snabb leverans.

Bra pris och snabb leverans.

Verifierat
Aminosyra

Köpte L-glutamin.Snabb hantering och leverans.

Verifierat
Produkten samt webbsidan

Produkten samt webbsidan

Verifierat
Snabb leverans.

Snabb leverans.

Verifierat
Billigt

Snabbt leverans, bra produkter, mycket bra priser och bra betalningsalternativ!

Verifierat
Alltid rimliga priser och bra…

Alltid rimliga priser och bra produkter. Mm:s egna märke har hög standard!

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?