Energidryck

En energidryck kan exempelvis ge dig en energikick och ett lyft innan träningen, när du sitter i ett långt möte eller när du behöver stanna uppe halva natten för att plugga inför tentamen.

Vad är energidryck?

En energidryck, ibland även kallat sportdryck, är en dryck avsedd att pigga upp och ge energi - både mentalt och fysiskt. En energidryck innehåller i vissa fall socker och andra typer av snabba kolhydrater eller så är den helt fri från både socker och kolhydrater.

De huvudsakliga ämnena i en energidryck är vanligtvis koffein och taurin. Av dessa ämnen är det främst från koffein som vi märker den uppiggande effekten. Taurin å andra sidan är en naturligt förekommande aminosyra och verkar bland annat som en inhibitorisk transmittor i hjärnan. Detta betyder att taurin stänger ned nervsignaler som inte behövs. Utöver detta kan taurin även bidra till förbättrad fysisk och mental prestationsförmåga, vilket är en av flera anledningar till varför detta ämne är så populärt i en energidryck.

Många energidrycker innehåller även olika B-vitaminer så som Vitamin B6 och -B12, vars främsta funktioner är att bidra till kroppens proteinomsättning och fungera som koenzym vid celldelning samtidigt som det gynnar nervsystem och dess funktion. Ytterligare ämnen som vanligtvis förekommer i olika energidrycker är glukuronolakton som fungerar som nedbrytningsprodukt av kolhydrater, grönt te som innehåller en stor mängd antioxidanter och ginseng som tillsammans med koffein bidrar med en uppiggande effekt – dock i en lägre grad.

Oavsett dess innehåll tas en energidryck upp väldigt snabbt av kroppen och effekten är märkbar inom bara ett par minuter.

Energidryck - fördelar

Det finns flera fördelar med energidryck som bland annat är ett ypperligt val av dryck vid olika situationer och aktiviteter i vardagen som kräver högre energi eller ökat fokus. En energidryck tas upp mycket snabbt och ger ganska omgående en uppiggande effekt och kan även bidra till ökad prestationsförmåga samtidigt som koffeinet ökar din kognitiva förmåga och koncentration – energidryckens fördelar har gjort dem populära bland folk som tränar, studenter och datorspelare.

Koffein frisätter även mer fettsyror från fettväven, vilket har gjort ämnet till ett populärt tillskott vid fettförbränning. Det har även visat sig kunna öka både styrka och explosivitet. Många väljer därför att ta en energidryck innan träning eller i samband med olika former av fysisk aktivitet – som en enklare variant av en PWO (pre-workoutdryck).

Är energidryck farligt? – Viktigt att tänka på

Energidrycker som innehåller socker ger dig enbart tomma kalorier och är egentligen bara vanlig läsk med extra mycket koffein. Det är oftast på grund av koffeinhalten som folk fått för sig att energidryck är farligt. Det stämmer till viss del, då ett högt koffeinintag kan vara skadligt – oavsett om du dricker en energidryck, en kopp kaffe eller något annat som ger ett tillskott av koffein. Att dricka energidryck i måttliga mängder är varken farligt eller skadligt för kroppen. Faktum är att många energidrycker innehåller oftast samma mängd koffein som en kopp kaffe gör. Att ha i åtanke är att energidrycker är väldigt potenta och bör användas med sunt förnuft!

Energidryck – biverkningar och effekt

En energidryck innehåller koffein vilket ökar vår vakenhet och mentala skärpa. När vi intar koffein frisätts adrenalin och kroppen reagerar på samma sätt som när vi utsätts för stress och fara. Koffein stimulerar därmed andningen och hjärtverksamheten. Ett frekvent och/eller för stort intag av koffein är en stor stress på kroppen och kan leda till biverkningar så som:

  • hjärtklappning
  • stressymptom
  • sömnproblem
  • huvudvärk
  • ångest
  • yrsel

Ett högt koffeinintag under längre tid kan leda till en ökad tolerans och att din kropp vänjer sig. Detta betyder dock inte att skadliga och negativa effekter minskar – utan endast att din känslighet för ämnet trubbas av. Stressen ökar istället – eftersom många människor som finner sig i en liknande situation ökar intaget för att känna av effekten.

Se därför till att vara extra försiktig med energidrycker och ta dem endast när du behöver dem. Att ha åtminstone två koffeinfria dagar i veckan samt hålla sig under 300-400 mg koffein de dagar man nyttjar en energidryck är en god rekommendation att följa. Att ta en starkare energidryck i samband med träning 2-3 gånger i veckan är helt ofarligt. Det är hög och regelbunden konsumtion som kan göra energidryck farligt.

Snabbfakta:

  • Åldersgräns energidryck – Rekommenderad gräns från 18 år och över.
  • Energidryck innehåll – Huvudsakliga ämnen är koffein och taurin.
  • Olika energidrycker (varumärken) – NOCCO, Celsius, Jacked Fuel & NJIE m.m.
  • Daglig dosering (koffein) – Under 300-400 mg de dagar man nyttjar en dryck med koffein.

Varning!

Energidrycker ska aldrig någonsin kombineras med alkohol! Större mängder koffein tillsammans med alkohol ger upphov till oregelbundna hjärtslag och kan orsaka permanenta skador på hjärtat!

Summering:

Alla har vi dagar då vi är i behov av en energikick för att boosta oss själva och kunna prestera på topp. En energidryck ger dig både energi, förbättrad kognitiv förmåga samt ökad vakenhet och prestationsförmåga!

-50%
229:- Ord. pris: 456:-
-50%
229:- Ord. pris: 456:-
-32%
XLNT Sports
39:- Ord. pris: 57:-
XLNT Sports
19:-
XLNT Sports
19:-
-22%
429:- Ord. pris: 552:-
-27%
439:- Ord. pris: 600:-
-29%
429:- Ord. pris: 600:-
-27%
Pandy Protein Candy
349:- Ord. pris: 480:-
Nyhet
NOCCO
25:-
Nyhet
Celsius
23:-
-28%
399:- Ord. pris: 552:-
Nyhet
Pandy Protein Candy
20:-
Nyhet
23:-
-29%
429:- Ord. pris: 600:-
NOCCO
25:-
25:-
-13%
199:- Ord. pris: 228:-
19:-
NOCCO
25:-
Self Omninutrition
45:-
15% Rabatt