Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Har du koll på dina kalorier?

Frågor kring kalorier florerar ständigt bland människor med intresse för hälsa, träning och kosttillskott. För att bibehålla, minska eller öka i kroppsvikt gäller det att ha koll på sitt kaloriintag. Har du koll på dina kalorier?

Vad är kalorier?

Kalorier, även kallat kilokalorier (kcal), är den energienhet som används som mått på energiinnehållet i mat samt på individers energianvändning. Genom att räkna ut en individs energibehov kan man ta reda på hur många kalorier personen i fråga behöver inta på en daglig basis för att bibehålla, minska eller öka sin kroppsvikt. Ett kaloriöverskott leder till viktökning, medan ett kaloriunderskott resulterar i viktminskning.

Vi får i oss energi genom vår kost. Detta behöver vi för att överleva och må bra. Energibehovet skiljer sig från person till person. En fysiskt aktiv person bränner exempelvis mer energi, d.v.s. kalorier, än en person som inte tränar. Detta innebär att en fysiskt aktiv person vanligtvis har ett högre energibehov än människor som inte är fysiskt aktiva.

Ta reda på hur många kalorier du behöver genom att beräkna ditt energibehov.

Räkna kalorier

Att räkna kalorier blir allt vanligare och är ett ypperligt bra sätt att ha koll på sitt kaloriintag och samtidigt bibehålla viktkontroll. Det genomsnittliga energibehovet brukar i runda slängar se ut som följande:

Tabell över energibehov

[1] Livsmedelsverket

Att veta exakt hur många kalorier per dag man behöver få i sig kan dock vara svårt på rak arm då kaloriintaget som nämnt skiljer sig från person till person och baseras på ens basala energibehov samt parametrar som kön, ålder, längd, vikt och träningsnivå. För att ta reda på hur många kalorier du själv behöver kan du enkelt beräkna ditt energibehov.

Genom att räkna ut ditt energibehov får du en siffra på hur mycket energi du ska konsumera i form av mat varje dag för att bibehålla din kroppsvikt. Om du eftersträvar att öka i vikt skall du överskrida den siffra du får. Om ditt mål i stället är att minska i vikt ska du inta färre kcal än vad som anges.

Kalorier i mat

Protein, kolhydrater, fett, kostfibrer och alkohol är vad som ger energi och man beräknar att följande näringsämne ger följande antal kalorier per gram:

Tabell över antalet kalorier per näringsämne

[2] Livsmedelsverket

För att beräkna antalet kalorier i olika maträtter krävs därför att man med noggrannhet mäter ut de olika näringsämnena för att få ett så korrekt svar som möjligt på kaloriinnehållet.

Då fett och alkohol är de energikällor som ger flest kalorier är snabbmat, godis, snacks och alkoholhaltiga drycker vanligtvis kaloribomber som bör undvikas, särskilt om man har som mål att gå ner i vikt. Nedan ger vi dig ett ungefärligt svar på antalet kalorier.

Hur många kalorier innehåller…

…en pizza (Margherita) – Ca 250 kcal per 100 gram.
…en cheeseburgare (McDonalds) – Ca 300 kcal.
…en chipspåse (Sourcream & Onion) – Ca 520 – 525 kcal per 100 gram.
…en läsk (Coca Cola/Fanta) – Ca 42-50 kcal per 100 ml.
…en starköl (5,6%) – Ca 185 kcal på 40 cl.
…ett glas rött vin (12,5%) – Ca 90 kcal på 12,5 cl.

Kontra de bättre alternativen:

…en banan – Ca 100 kcal.
…ett ägg – Ca 65-80 kcal.
…ett glas mjölk (1,5% fett) – Ca 45 kcal.
…en kycklingsallad (utan dressing) – Ca 80-140 kcal per 100 gram.

Nyttig mat och snabbmat

Bra och dåliga kalorier

Trots att kaloriinnehållet i olika maträtter och livsmedel berättar för oss hur mycket energi man får i sig så skall man inte stirra sig helt blind på kaloriinnehållet, utan dess innehåll i sin helhet. Kaloririk mat kan vara bättre än kalorisnål mat. Det finns nämligen bra och dåliga kalorier. I regel är bra kalorier bland annat frukt och grönt, baljväxter och rotfrukter, olivolja samt fisk och fågel. Snabbmat, friterad mat, ljust bröd, pasta och snacks/godis klassas snarare som de som innehåller ”sämre” kalorier.

Man skall dock inte tro att man inte går upp i vikt av bra kalorier och att man inte kan tappa i vikt av ”sämre” kalorier. Som tidigare nämnt har kaloriöverskott och kaloriunderskott konsekvenser. Vad som skiljer bra och dåliga kalorier åt är dess effekt i våra kroppar och hur vi mår efter att vi intagit dem.

Effektivisera jakten på dina mål med kosttillskott

Oavsett vilka träningsmål du har satt upp har du möjlighet att effektivisera dina resultat med hjälp av kosttillskott för olika målsättningar. Vill du bygga muskler, öka din prestation, bränna mer fett, gå upp i vikt eller må bättre ur en hälsosynpunkt? Vi har produkterna för dig!


[1] & [2] – Livsmedelsverket

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan:

Marklyft – Teknik och tips 

Den stora kreatin guiden

CrossFit – 6 Övningar

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15245 omdömen
Verifierat
Snabbt och enkelt!

Snabbt och enkelt!

Verifierat
Snabb leverans och återkoppling när…

Snabb leverans och återkoppling när varan var betald

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans, bra produkter

Verifierat
Snabb leverans och nöjd med produkterna.

Snabb leverans och nöjd med produkterna.

Verifierat
Bra priser o snabb leverans

Fick produkten snabbt o välpackat, dock lite dåligt att inga skopor kom med proteinpåsarna samt att det inte rekommenderades att köpa till

Verifierat
Bra varor

Snabb leverans och bra kvalite på varorna

Verifierat
Jag köpte Vanilla Ice Cream Väldigt…

Jag köpte Vanilla Ice Cream Väldigt lätt protein och dricka, helt enkelt grymt! Rekommenderar stark

Verifierat
Riktiga Grejor

Marklyft strumpor.

Verifierat
bra information ger personalen och jag…

bra information ger personalen och jag är nöjd med dom köp jag gör med enstaka klädesplagg och kosttillskott

Verifierat
Bra proteinpulver

Snabb leverans. Goda smaker på proteinpulver. Jag är nöjd!

Verifierat
Mike bra och snygg

Mike bra och snygg

Verifierat
Fin service

Snabb och smidig med leverans. Hade dessutom köpt fel vara som jag fick byta i butik utan problem - tack för fin service!

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?