Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Guide: Välj rätt pwo

Vad är pwo?

PWO, eller Pre-Workout, är en förkortning för kosttillskott som intas före träning för att förbättra träningsprestation och öka energinivåerna. Dessa tillskott är utformade för att ge en kick av energi, öka fokus, och ibland inkludera ingredienser som främjar blodcirkulation och uthållighet. PWO-tillskott kan innehålla stimulanter som koffein, men även andra ämnen såsom aminosyror och kreatin som syftar till att öka träningsresultaten. Det är viktigt att följa rekommenderade doser och anpassa tillskottet efter individuella behov och toleranser innan intag av PWO. 

Vad innehåller pwo?

Sammansättningen av en pre-workout kan skilja sig åt beroende på vilket PWO-tillskott du väljer. Trots detta finns det några ämnen som regelbundet återfinns i de flesta PWO-produkter på marknaden. 

Koffein

Pre-workout tillskott varierar i sitt innehåll, men en vanlig ingrediens som återfinns i många av dem är koffein. Koffein fungerar som en stimulant för det centrala nervsystemet som gör att du känner dig mer vaken och alert. Koffein har en förmåga att blockera adenosinreceptorer som kan leda till en ökad frisättning av signalsubstanser som dopamin och noradrenalin, vilket förbättrar humöret och ger en känsla av ökad energi. Utöver dess mentala fördelar har koffein visat sig förbättra fysisk prestation genom att öka fettomsättningen och minska upplevelsen av muskeltrötthet, vilket kan öka uthålligheten under träning. Det är dock viktigt att vara medveten om individuell känslighet för koffein och undvika överdriven konsumtion. Att inta koffein vid träning med högre puls kan också vara mindre fördelaktigt av flera anledningar. Bland annat kan koffein öka hjärtfrekvensen och blodtrycket, vilket redan är förhöjt under intensiv träning, men kan också öka risken för överbelastning på hjärta. 

Kreatin

Kreatin är en annan vanlig ingrediens i många pre-workout-tillskott, och dess popularitet beror på dess förmåga att öka kroppens produktion av adenosintrifosfat (ATP), vilket fungerar som en energireserv för snabba och explosiva rörelser. Genom att förse musklerna med extra energi kan kreatin bidra till att förbättra prestationen under kortvariga och intensiva träningspass. Dessutom har kreatin visat sig ha potentiella fördelar för ökad muskelmassa och styrka över tiden. 

Beta-alanin

Beta-alanin, är också en vanlig ingrediens i pre-workout-tillskott och är känd för sin förmåga att öka karnosinnivåerna i musklerna. Karnosin fungerar som en buffert mot mjölksyra, vilket kan fördröja trötthet och förbättra uthålligheten under intensiv träning. En bieffekt av beta-alanin kan vara känslan av ”stickningar” eller pirrningar, särskilt i ansikte och händer. Denna effekt är ofarligt men kan vara överraskande för ovana användare. För dem som ägnar sig åt högintensiv träning kan beta-alanin vara fördelaktiga för att minska trötthet och öka uthålligheten. 

L-Arginin

L-arginin är en aminosyra som ofta ingår i pre-workout-tillskott på grund av dess roll i kväveoxidproduktionen. Kväveoxid hjälper till att vidga blodkärlen, vilket kan öka blodflödet till musklerna och förbättra syre- och näringsleverans under träning. Denna effekt kan potentiellt öka uthållighet och ge en bättre pump under styrketräning. Liksom andra ingredienser i pre-workout-tillskott kan individers reaktion på L-arginin variera. Vissa kan uppleva ökad energi och pump, medan andra kanske inte märker lika påtagliga effekter. 

Citrullin

Citrullin är en aminosyra som också vanligtvis används inom pre-workout-tillskott för sina potentiella fördelar för blodcirkulation och uthållighet. Precis som L-arginin spelar citrullin en roll i produktionen av kväveoxid, vilket i sin tur kan vidga blodkärlen och förbättra blodflödet. Detta ökade blodflöde kan gynna muskeluthållighet och ge en förbättrad pump under träningen. Citrullin anses också ha den fördelen att det har längre verkan än L-arginin och är mer effektivt vid att öka blodnivåerna av arginin än att konsumera arginin direkt. Precis som med alla tillskott kan individuella svar variera, och det är viktigt att överväga personliga hälsotillstånd och mål innan du lägger till citrullin i din kost. Konsultation med en professionell vårdgivare är alltid rekommenderad innan man påbörjar nya kosttillskottsrutiner. 

När bör man ta pwo?

PWO, eller Pre-Workout, tas vanligtvis cirka 20–30 minuter före träningspasset för att maximera effekten under träningen. Det är under den här tidsramen som de aktiva ingredienserna i PWO-tillskottet absorberas och når sin högsta koncentration i kroppen. Genom att inta PWO före träningen får du ökad energi, ökat fokus och förbättrad uthållighet under ditt träningspass. Det är viktigt att följa de angivna rekommendationerna för dosering på produktetiketten och att vara medveten om individuella toleransnivåer för ingredienserna. Det är också bra att undvika att ta PWO sent på kvällen för att inte få sömnstörningar på grund av de stimulerande ämnena som finns i vissa tillskott. Koffein har bland annat en halveringstid på ca 3–5 timmar men kan variera från person till person, vilket innebär att efter denna tidperiod har hälften av den intagna koffeinen lämnat kroppen. 

Är pwo farligt?

PWO, är generellt sett säkert när det används enligt rekommendationerna och doseringsanvisningarna på produktetiketten. Många PWO-tillskott innehåller ingredienser som koffein, beta-alanin och kreatin, vilka har visat sig vara effektiva för att öka prestanda och energinivåer under träning. Trots detta kan överdriven konsumtion av PWO-tillskott leda till potentiella hälsorisker. För höga doser av simulanter som koffein kan orsaka biverkningar som ökad hjärtfrekvens, sömnlöshet och nervositet. Vissa personer kan vara känsligare för dessa effekter än andra. Det är därför viktigt att följa doseringsrekommendationerna och undvika att överkonsumera PWO-tillskott. I stort sett, när det används med måtta och medvetenhet om individuella behov och toleranser, kan PWO vara en säker och effektiv träningshjälp. 

Olika typer av PWO

Pump PWO

Pump PWO, eller ”pump pre-workout,” är kosttillskott som är utformade för att öka blodflödet och därmed skapa en starkare muskelpump under träningen. Dessa produkter innehåller vanligtvis ingredienser som L-arginin och L-citrullin som främjar utvidgningen av blodkärlen. Effekten av en ”pump” är den ökade känslan av fullhet och svullnad i musklerna under träningen. Pump PWO kan vara fördelaktigt för dem som söker en pumpeffekt och kan vara fördelaktigt för nybörjare som vill ha en extra pump för att känna att man träffar rätt muskel bättre. Till skillnad från en vanlig pwo, innehåller pump pwo vanligtvis inte koffein. 

PWO shot

PWO shot, eller pre-workout shot, är en koncentrerad form av pre-workout-tillskott som vanligtvis kommer i flytande form. Dessa shots är utformade för att ge en kraftfull dos av energi, fokus och prestationshöjande ämnen på kort tid, vilket gör dem praktiska för dem som föredrar snabbt och bekvämt intag. Ingredienserna kan variera, men många innehåller ofta koffein, aminosyror och andra stimulerande ämnen. PWO shots är särskilt lämpliga för dem som söker en snabb och smidig lösning för att förbättra träningen utan att behöva inta större mängder vätska eller pulver. 

Pwo utan koffein

PWO utan koffein är ett pre-workout-tillskott som är utformat för att ge ökad energi och fokus utan att innehålla koffein. Dessa tillskott är idealiska för dem som är känsliga för koffein, tränar sent på dagen eller helt enkelt föredrar att undvika stimulerande ämnen. Trots att den inte innehåller koffein innehåller de vanligtvis andra prestationshöjande ingredienser som beta-alanin, kreatin och aminosyror för att stödja träningens effektivitet. Att välja en PWO utan koffein ger fortfarande möjligheten att uppleva ökad pump, fokus och uthållighet under träningen utan de potentiella effekterna av koffein. 

Vilken PWO är bäst?

Att välja den bästa pre-workout (PWO) varierar beroende på individuella preferenser, mål och kroppens reaktion på olika ingredienser. Det finns många PWO-produkter på marknaden, och vad som fungerar bäst för en person kanske inte är lika effektivt för en annan. När du letar efter den bästa PWO för dig, överväg dina träningsmål, tolerans för simulanter som koffein, och om du har några specifika kostrestriktioner eller hälsobehov. Läs noga igenom produktbeskrivningar och recensioner för att få en uppfattning om ingredienserna och hur andra individer har reagerat på produkten. Kom ihåg att starta med en lägre dos för att utvärdera din tolerans och successivt anpassa dig efter behov. 

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan:

Marklyft – Teknik och tips

Den stora kreatin guiden

CrossFit – 6 övningar

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15269 omdömen
Verifierat
Nöjd

Äntligen har jag hittat bra vattenflaska

Verifierat
Snabb leverans och bra priser

Snabb leverans och bra priser

Verifierat
Snab leverans

Snab leverans, inga problem alls

Verifierat
Smidigt

Bra webbshop. Smidig leverans Men "rea"-priser är typ normalpriser. Kör med lockpriser. Men det är okej.

Verifierat
Bra service

Väldigt bra kundtjänst

Verifierat
Most bang for the bux och snabb…

Most bang for the bux och snabb leverans!

Verifierat
Grym kundservice!

Snabb leverans, super bra kundservice, hade ett fel på en oversize tröja, maila dom och fick svar snabbt och en helt ny tröja utan problem! Mycket nöjd.

Verifierat
Hade problem med orden löste sig snabbt!

Hade problem med orden löste sig snabbt!

Verifierat
Bra varor

Bra varor, bra priser. Vad mer kan man önska?

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans, sköna och snygga gröna kallingar! Kul att prova lite energidryck och pre work out-shot! :)

Verifierat
Mycket nöjd

Mycket nöjd

Verifierat
Bra produkter och snabb leverans!

Bra produkter och snabb leverans!

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?