Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem

Träna med hantlar - den stora guiden

Träning med hantlar är en populär träningsform hos alla personer som vill öka styrkan i armar och andra kroppsdelar. Det är en enkel träningsform som nästan alla kan genomföra enkelt i hemmet och på gymmet. Trots att hantlar inte är det mest komplexa träningsredskapet, så finns det flertalet moment man kan göra både rätt och fel under träningspasset med dessa. Genom följande artikel vill vi på MM sports lyfta fram några tips på hur du som föredrar att träna med hantlar kan ta din träning till nästa nivå.

Långsamma hantelrörelser

Långsamma rörelser är A och O för framgång när du tränar med hantlar. Det vanligaste misstaget som personer gör inom gymträning med hantlar är att de viftar och lyfter hantlarna genom alldeles för snabba rörelser. Musklerna hinner inte genom detta beteendemönster få den maximala belastningen, vilket i sin tur minskar effekten av de övningar som du utför. Tipset till dig är därför att genomföra dina reps långsamt både när du lyfter hanteln och när du släpper tillbaka den. De största effekterna av träningen får du faktiskt när du släpper tillbaka din hantel långsamt och inte när du lyfter den. Långsamma rörelser är med andra ord en nyckelfaktor till om du kommer att få ut maximalt ur din träning med hantlar eller inte.

Välj inte för tunga vikter

Ett annat vanligt misstag som många gör under sin träning med hantlar är att de lyfter med för tunga vikter. Effekten av detta är samma som med för snabba rörelser d.v.s. dina muskler får inte den bästa möjliga belastningen utifrån dina träningsmålsättningar. Vad som är en lagom vikt för dina vikter är en högst individuell fråga. Allt handlar om vart du står i din träningsresa och hur mycket du tidigare har tränat med hantlar. En tumregel är dock att du ska orka genomföra 12 x 3 repetitioner och att du på sista rundans sista 3 reps börjar känna dig trött i armarna.

Träna framför en spegel

Vill du få ett psykiskt övertag över din hjärna? Stå i sådant fall framför en spegel när du utför din träning med hantlar. Du kan genom denna metod se dina muskler pumpas, vilket i sin tur kommer att ge dig mer energi och styrka till att pumpa dina armar ytterligare. Den intensiva blicken du ser i spegeln ger dig även ett psykologiskt övertag över din hjärna på alla fronter.  Testa detta tips nästa gång du tränar med hantlar – du kommer inte bli besviken.

Ta hjälp om du ska maxa

Om du vill maximera effekten av din träning med hantlar så är ett tips att ha med sig någon vän under träningspasset. Vännen kan assistera dig under de riktigt tunga lyften och få dig att lyfta några reps extra än vad du gjort om du tränat själv. Genom vännens närvaro kan du även testa att lyfta lite tyngre vikter, eftersom du hela tiden har med någon person som assisterar dig om du inte skulle orka de sista lyften. Att träna med en vän är dessutom en rolig och social aktivitet! Vill du maxa lite extra ska du testa några av våra PWO-produkter som du hittar här nedan.

Variera dina övningar med hantlar

Människokroppen är expert på att vänja sig till det som är bekvämt. Likväl är även människokroppen expert på att motsätta sig sådant som är nytt, jobbigt och obehagligt. För att du alltid ska kunna maximera din hantelträning måste du variera dina övningar, så att du chockar kroppen och utmanar den vid varje tillfälle. Det är i det nya och utmanande som de bästa träningsresultaten finns att hämta för kroppen. Utför därför inte dina hantelövningar med samma repetitioner när du tränar, utan försökt hitta nya spännande övningar för varje träningspass. Kroppen mår nämligen bra av variationen av övningar!

Öka stadigt vikterna

Lika viktigt som det är att ständigt variera sina hantelövningar, så är det även minst lika viktigt att långsamt öka viktnivån på de hantlar som du tränar med.  Det förhåller sig nämligen så att om du har samma vikt på dina hantlar hela tiden kommer du på sikt att uppnå samma resultat som tidigare. Dvs, du kommer till exempel inte göra några ökningar i din kroppsliga styrka alls på lång sikt. Ska du däremot öka i styrka, gå ner i vikt eller bara bli bättre på att lyfta, så måste du stadigt öka viktnivån på dina hantlar. Genom att löpande långsamt öka vikten på hantlarna kommer din kropp även långsamt att vänja sig vid ökningen och därmed även bli starkare. Öka därför med regelbunden basis vikten på dina hantlar om du vill nå nya spännande träningsresultat.

Sätt upp målsättningar

Att uppnå bästa möjliga träningseffekter av hantelträning utan tydliga målsättningar är lika svårt som att köra bil utan instrumentbräda. Sätt dig därför alltid ner innan du börjar din satsning på hantelträning och bestäm dig för vilka målsättningar du vill uppnå med träningen. Planera inte bara vad du vill uppnå med träningen, utan sätt även alltid tydliga tidsramar för målsättningen. Om du tex har som målsättning att klara lyfta 30 kilo med hantlar, så ska du även bestämma ett datum när du ska ha uppnått denna målsättning. En tydlig deadline för din målsättning kommer att öka din vilja, motivation och beslutsamhet att uppnå dina målsättningar med hantelträningen.

Ha kul under din hantelträning

Tips nummer sex handlar om att du ska kul medan du tränar. Träna till exempel med en vän, sambo eller någon annan bekant. Genom detta får du både sociala interaktioner samtidigt som ni tillsammans kan uppnå era målsättningar. Det är alltid kul att tillsammans med någon medmänniska att kämpa för sina målsättningar. Allt detta medför till att du får en trevlig och kul träningsupplevelse med hantlar. Har du kul är chansen extra stor att du uppnår förstklassiga träningsresultat.

Produkter som hjälper dig att träna med hantlar

I MM sports stora produktutbud hittar du ett stort utbud av produkter som kan hjälpa dig maximera effekten av din träning med hantlar. Du hittar till exempel handskar som kan hjälpa dig att genomföra dina lyft bättre. Du hittar likväl förstklassiga hantlar om du vill komma i gång med din hantelträning hemma. Eller vi du få ut maximal pump? Då är PWO något för dig som vill maxa lite extra.

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15245 omdömen
Verifierat
Snabbt och enkelt!

Snabbt och enkelt!

Verifierat
Snabb leverans och återkoppling när…

Snabb leverans och återkoppling när varan var betald

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans, bra produkter

Verifierat
Snabb leverans och nöjd med produkterna.

Snabb leverans och nöjd med produkterna.

Verifierat
Bra priser o snabb leverans

Fick produkten snabbt o välpackat, dock lite dåligt att inga skopor kom med proteinpåsarna samt att det inte rekommenderades att köpa till

Verifierat
Bra varor

Snabb leverans och bra kvalite på varorna

Verifierat
Jag köpte Vanilla Ice Cream Väldigt…

Jag köpte Vanilla Ice Cream Väldigt lätt protein och dricka, helt enkelt grymt! Rekommenderar stark

Verifierat
Riktiga Grejor

Marklyft strumpor.

Verifierat
bra information ger personalen och jag…

bra information ger personalen och jag är nöjd med dom köp jag gör med enstaka klädesplagg och kosttillskott

Verifierat
Bra proteinpulver

Snabb leverans. Goda smaker på proteinpulver. Jag är nöjd!

Verifierat
Mike bra och snygg

Mike bra och snygg

Verifierat
Fin service

Snabb och smidig med leverans. Hade dessutom köpt fel vara som jag fick byta i butik utan problem - tack för fin service!

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?