Fri frakt från 499 kr
1-2 arbetsdagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

AAKG vs. L-arginin - vad är skillnaden?

Arginin är en populär aminosyra bland atleter och bodybuilders världen över i syfte att öka blodflödet i musklerna och därmed få extra pump och prestation på gymmet eller vid tävlingar. Men valet mellan arginin och AAKG (arginin-alfa-ketogluratat) är inte alltid helt solklart för de som inte är väl pålästa. Här tittar vi närmare på både arginin och AAKG för att reda ut skillnader och likheter mellan de olika formerna av arginin.

Till Body Science Arginine - Kosttillskott med rent arginin

Vad är l-arginin?

Arginin är en av naturens 20 essentiella aminosyror, alltså de ämnen som fungerar som byggstenar för olika proteiner i såväl människor som djur. I just människokroppen spelar l-arginin stor roll vid några av våra viktigaste processer för överlevnad, däribland bildandet av kollagen, elastin, insulin och hemoglobin. De flesta människor får i sig dagsbehovet av l-arginin från normal kosthållning genom bland annat ägg, mjölk, fläsk, vilt och kalkon. Som tillägg kan arginin också produceras av levern, men inte i några betydelsefulla mängder för din träning.

För dig som tränar blir tillskott av l-arginin extra intressant då det är ett förstadie till kväveoxid i kroppen. Det betyder att kroppen omvandlar arginin till kväveoxid vid intag. Kväveoxid i sin tur ökar blodflödet till musklerna genom att slappna av muskulaturen runt blodkärlen. Mer blod innebär mer syre och näringsämnen till musklerna under längre tid, vilket i slutändan medför bättre uthållighet och mer prestation.

Förutom att öka blodflödet till musklerna reglerar arginin också frisättningen av en rad hormoner i kroppen, däribland GH (growth hormone, tillväxthormon) och IGF-1 (insulinliknande tillväxtfaktor 1). Att optimera frisättningen av GH är lite utav en helig graal för den som ägnar sig åt kroppsbyggande, då hormonet direkt påverkar vår fettförbränning och förmåga att bygga muskler.

Vad är AAKG?

AAKG står för arginin-alfa-ketoglutarat och är en organisk förening mellan aminosyran arginin och ämnet alfa-ketoglutarat som också återfinns naturligt i kroppen. Två argininmolekyler förs samman med en alfa-ketoglutaratmolekyl och resulterar i en form av arginin med extra push för dig som tränar. Alfa-ketoglutarat är ett ämne som spelar en vital roll i citronsyracykeln, den process som i cellernas mitokondrier skapar ATP, kroppens främsta energikälla.

I en studie från 20061 observerades en signifikant ökning på mätpunkten 1RM (repetitionsmaximum) hos gruppen som intog 12 g AAKG per dag under 8 veckors tid jämfört med gruppen som erhöll placebo.

Skall jag ta AAKG eller l-arginin?

L-arginin är alternativet för dig som är ute efter extra pump och prestation vid dina regelbundna träningstillfällen. L-arginin är formen som är mest studerad i farmakologiska sammanhang och används flitigt inom vården i syfte att vidga kroppens blodkärl. Med L-arginin får du också den typ av arginin som är mest studerad i träningssammanhang och ämnet betraktas i allmänhet som säkert och väl tolererat. L-arginin är med andra ord ett prisvärt kosttillskott för att vidga blodkärl och reglera hormonfrisättning. Body Science Arginine är ett helt nytt kosttillskott som innehåller rent arginin i form av argininhydroklorid. Med pris och kvalitet som slår det mesta är Body Science Arginine det självklara valet för dig som är ute efter rent arginin att blanda i din egen PWO.

För dig som är ute efter mer extrema resultat inom prestation, men samtidigt med samma fördelar som l-arginin rekommenderas istället AAKG, då ämnet förutom l-arginin också innehåller AKG. AKG är en viktig faktor i citronsyracykeln som producerar ATP – kroppens energi. Således får du vid intag av AAKG alla fördelarna från l-arginin kombinerat med en extra boost i energi från AKG. AAKG är med andra ord ett något dyrare alternativ som i gengäld ger dig en extra push på vägen. AAKG kombinerat med bland annat citrullinmalat och koffein hittar du i den extremt populära, balanserade och välsmakande PWO Viking Power Thors Hammer Mjölner. Body Science Nitro Pump har Body Science kombinerat AAKG med bland annat OxyStorm®. OxyStorm® är ett extrakt av röd spenat som innehåller hög halt nitrater, vilka också verkar blodkärlsvidgande, och därmed ger det extremt bra pump i kombination med AAKG.

Oavsett vilken form av arginin du vill använda är alltid vår rekommendation att prova mindre mängder av båda formerna och se dels vilken variant du får bäst effekt av och dels vilken du tolererar bäst. Kom ihåg alltid kombinera kosttillskott med bra kost och att aldrig överskrida rekommenderad dos.

Källor:

Campbell B, Roberts M, Kerksick C, Wilborn C, Marcello B, Taylor L, Nassar E, Leutholtz B, Bowden R, Rasmussen C, Greenwood M, Kreider R. Pharmacokinetics, safety, and effects on exercise performance of L-arginine alpha-ketoglutarate in trained adult men. Nutrition. 2006 Sep;22(9):872-81. doi: 10.1016/j.nut.2006.06.003. PMID: 16928472. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16928472/

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
1-2 arbetsdagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 14782 omdömen
Verifierat
Bra totalupplevelse

Bra kvalitet på alla varor, gillar designen, snabb leverans, bra priser även när det inte är rea!

Verifierat
Snabbt

Snabbt, enkelt

Verifierat
Tumme upp

Bra priser, bra utbud och kvalitén på det jag beställde var över förväntan. Hyfsat snabb leverans. Mycket bra.

Verifierat
Topp topp topp

Bra bra bra bra

Verifierat
Bra produkter i alla led och inte…

Bra produkter i alla led och inte massor med produkter som utfyllnad som inte fyller någon egentlig funktion som tex Gymgrossisten har. Önskar att ni tar in mer oversized kläder och billigare linnen/T-shirt och hoodies.

Verifierat
Bra!

Snabbt och felfritt!

Verifierat
En positiv upplevelse av MM SPORTS!!

Fick de flesta av mina varor i tid, vilket är ett definitivt plus och jag är också jättenöjd med produkterna (träningskläder & kosttillskott). Och jag kommer med all’ sannolikhet beställa från MM SPORTS igen!! 👍🏽🫡👏🏽👏🏽👏🏽

Verifierat
Bra kläder!

Bra kläder!

Verifierat
Snabb leverans och bra kundservice

Snabb leverans och bra kundservice

Verifierat
Enkelt att beställa och snabb leverans.

Enkelt att beställa och snabb leverans.

Verifierat
Snabbt leverans och bra produkt

Snabbt leverans och bra produkt. Jag är nöjd hos er och provar nya produkter. Tycker om era slogans.

Verifierat
Ni säljer bra saker

Ni säljer bra saker

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?