Fri frakt från 499 kr
1-2 vardagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

AAKG vs. L-arginin - vad är skillnaden?

Arginin är en populär aminosyra bland atleter och bodybuilders världen över i syfte att öka blodflödet i musklerna och därmed få extra pump och prestation på gymmet eller vid tävlingar. Men valet mellan arginin och AAKG (arginin-alfa-ketogluratat) är inte alltid helt solklart för de som inte är väl pålästa. Här tittar vi närmare på både arginin och AAKG för att reda ut skillnader och likheter mellan de olika formerna av arginin.

Till Body Science Arginine - Kosttillskott med rent arginin

Vad är l-arginin?

Arginin är en av naturens 20 essentiella aminosyror, alltså de ämnen som fungerar som byggstenar för olika proteiner i såväl människor som djur. I just människokroppen spelar l-arginin stor roll vid några av våra viktigaste processer för överlevnad, däribland bildandet av kollagen, elastin, insulin och hemoglobin. De flesta människor får i sig dagsbehovet av l-arginin från normal kosthållning genom bland annat ägg, mjölk, fläsk, vilt och kalkon. Som tillägg kan arginin också produceras av levern, men inte i några betydelsefulla mängder för din träning.

För dig som tränar blir tillskott av l-arginin extra intressant då det är ett förstadie till kväveoxid i kroppen. Det betyder att kroppen omvandlar arginin till kväveoxid vid intag. Kväveoxid i sin tur ökar blodflödet till musklerna genom att slappna av muskulaturen runt blodkärlen. Mer blod innebär mer syre och näringsämnen till musklerna under längre tid, vilket i slutändan medför bättre uthållighet och mer prestation.

Förutom att öka blodflödet till musklerna reglerar arginin också frisättningen av en rad hormoner i kroppen, däribland GH (growth hormone, tillväxthormon) och IGF-1 (insulinliknande tillväxtfaktor 1). Att optimera frisättningen av GH är lite utav en helig graal för den som ägnar sig åt kroppsbyggande, då hormonet direkt påverkar vår fettförbränning och förmåga att bygga muskler.

Vad är AAKG?

AAKG står för arginin-alfa-ketoglutarat och är en organisk förening mellan aminosyran arginin och ämnet alfa-ketoglutarat som också återfinns naturligt i kroppen. Två argininmolekyler förs samman med en alfa-ketoglutaratmolekyl och resulterar i en form av arginin med extra push för dig som tränar. Alfa-ketoglutarat är ett ämne som spelar en vital roll i citronsyracykeln, den process som i cellernas mitokondrier skapar ATP, kroppens främsta energikälla.

I en studie från 20061 observerades en signifikant ökning på mätpunkten 1RM (repetitionsmaximum) hos gruppen som intog 12 g AAKG per dag under 8 veckors tid jämfört med gruppen som erhöll placebo.

Skall jag ta AAKG eller l-arginin?

L-arginin är alternativet för dig som är ute efter extra pump och prestation vid dina regelbundna träningstillfällen. L-arginin är formen som är mest studerad i farmakologiska sammanhang och används flitigt inom vården i syfte att vidga kroppens blodkärl. Med L-arginin får du också den typ av arginin som är mest studerad i träningssammanhang och ämnet betraktas i allmänhet som säkert och väl tolererat. L-arginin är med andra ord ett prisvärt kosttillskott för att vidga blodkärl och reglera hormonfrisättning. Body Science Arginine är ett helt nytt kosttillskott som innehåller rent arginin i form av argininhydroklorid. Med pris och kvalitet som slår det mesta är Body Science Arginine det självklara valet för dig som är ute efter rent arginin att blanda i din egen PWO.

För dig som är ute efter mer extrema resultat inom prestation, men samtidigt med samma fördelar som l-arginin rekommenderas istället AAKG, då ämnet förutom l-arginin också innehåller AKG. AKG är en viktig faktor i citronsyracykeln som producerar ATP – kroppens energi. Således får du vid intag av AAKG alla fördelarna från l-arginin kombinerat med en extra boost i energi från AKG. AAKG är med andra ord ett något dyrare alternativ som i gengäld ger dig en extra push på vägen. AAKG kombinerat med bland annat citrullinmalat och koffein hittar du i den extremt populära, balanserade och välsmakande PWO’n Viking Power Thors Hammer Mjölner. Body Science Nitro Pump har Body Science kombinerat AAKG med bland annat OxyStorm®. OxyStorm® är ett extrakt av röd spenat som innehåller hög halt nitrater, vilka också verkar blodkärlsvidgande, och därmed ger det extremt bra pump i kombination med AAKG.

Oavsett vilken form av arginin du vill använda är alltid vår rekommendation att prova mindre mängder av båda formerna och se dels vilken variant du får bäst effekt av och dels vilken du tolererar bäst. Kom ihåg alltid kombinera kosttillskott med bra kost och att aldrig överskrida rekommenderad dos.

Källor:

Campbell B, Roberts M, Kerksick C, Wilborn C, Marcello B, Taylor L, Nassar E, Leutholtz B, Bowden R, Rasmussen C, Greenwood M, Kreider R. Pharmacokinetics, safety, and effects on exercise performance of L-arginine alpha-ketoglutarate in trained adult men. Nutrition. 2006 Sep;22(9):872-81. doi: 10.1016/j.nut.2006.06.003. PMID: 16928472. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16928472/

Utmärkt
Baserat på 12401 omdömen
4 timmar sedan
Bra och snabb

Bra och snabb leverans

Lumnije Paci
6 timmar sedan
Bra storlek sköna

Bra! Lagom storlek. Sköna

Ida
10 timmar sedan
Riktit bra affär 😃😃

Riktit bra affär 😃😃

Mikael Skilhagen
1 dag sedan
Snabb Leverans

Snabb Leverans

Marfa32
2 dagar sedan
Toppen!

Snabb leverans

Malin Håkansson
2 dagar sedan
Hade lätt fått 5 stjärnor om man fått…

Hade lätt fått 5 stjärnor om man fått blandare eller något med i köpet.

Macke Nyborg
4 dagar sedan
Det gick snabbt o smidigt att få…

Det gick snabbt o smidigt att få leveransen

Kent Pettersson
4 dagar sedan
Snabb leverans

Lätt att hitta , beställa , och snabb leverans, två dygn sen hade jag min beställning, smidigt med Budbee , super nöjd med min leverantör MM Sports

Daniel Malmberg
4 dagar sedan
Toppen service med snabb leveranstid å…

Toppen service med snabb leveranstid å smidigt betalsätt. Jag är skitnöjd😊

Zandra
4 dagar sedan
Tack fär att snabbt leverans och nöjd…

Tack fär att snabbt leverans och nöjd med det! Mvh Beata

Beata
4 dagar sedan
Mitt första paket gick sönder i posten…

Mitt första paket gick sönder i posten men supporten var supé hjälpsam och vi löse problemet

Noah Eric Samuel Marttila
5 dagar sedan
Supertrevlig och hjälpsam personal!

Supertrevlig och hjälpsam personal i butiken på sveavägen. Hade allt vi behövde. Det enda som skulle kunna förbättras är inredningen, den hade kunnat se lite mer lockade ut. Superbra produkter i övrigt. Rekommenderar Ymir starkt för dom som vill upp tidigt på morgon och träna.

Victor Burrau
Ny kund?