Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

AAKG vs. L-arginin - vad är skillnaden?

Arginin är en populär aminosyra bland atleter och bodybuilders världen över i syfte att öka blodflödet i musklerna och därmed få extra pump och prestation på gymmet eller vid tävlingar. Men valet mellan arginin och AAKG (arginin-alfa-ketogluratat) är inte alltid helt solklart för de som inte är väl pålästa. Här tittar vi närmare på både arginin och AAKG för att reda ut skillnader och likheter mellan de olika formerna av arginin.

Till Body Science Arginine - Kosttillskott med rent arginin

Vad är l-arginin?

Arginin är en av naturens 20 essentiella aminosyror, alltså de ämnen som fungerar som byggstenar för olika proteiner i såväl människor som djur. I just människokroppen spelar l-arginin stor roll vid några av våra viktigaste processer för överlevnad, däribland bildandet av kollagen, elastin, insulin och hemoglobin. De flesta människor får i sig dagsbehovet av l-arginin från normal kosthållning genom bland annat ägg, mjölk, fläsk, vilt och kalkon. Som tillägg kan arginin också produceras av levern, men inte i några betydelsefulla mängder för din träning.

För dig som tränar blir tillskott av l-arginin extra intressant då det är ett förstadie till kväveoxid i kroppen. Det betyder att kroppen omvandlar arginin till kväveoxid vid intag. Kväveoxid i sin tur ökar blodflödet till musklerna genom att slappna av muskulaturen runt blodkärlen. Mer blod innebär mer syre och näringsämnen till musklerna under längre tid, vilket i slutändan medför bättre uthållighet och mer prestation.

Förutom att öka blodflödet till musklerna reglerar arginin också frisättningen av en rad hormoner i kroppen, däribland GH (growth hormone, tillväxthormon) och IGF-1 (insulinliknande tillväxtfaktor 1). Att optimera frisättningen av GH är lite utav en helig graal för den som ägnar sig åt kroppsbyggande, då hormonet direkt påverkar vår fettförbränning och förmåga att bygga muskler.

Vad är AAKG?

AAKG står för arginin-alfa-ketoglutarat och är en organisk förening mellan aminosyran arginin och ämnet alfa-ketoglutarat som också återfinns naturligt i kroppen. Två argininmolekyler förs samman med en alfa-ketoglutaratmolekyl och resulterar i en form av arginin med extra push för dig som tränar. Alfa-ketoglutarat är ett ämne som spelar en vital roll i citronsyracykeln, den process som i cellernas mitokondrier skapar ATP, kroppens främsta energikälla.

I en studie från 20061 observerades en signifikant ökning på mätpunkten 1RM (repetitionsmaximum) hos gruppen som intog 12 g AAKG per dag under 8 veckors tid jämfört med gruppen som erhöll placebo.

Skall jag ta AAKG eller l-arginin?

L-arginin är alternativet för dig som är ute efter extra pump och prestation vid dina regelbundna träningstillfällen. L-arginin är formen som är mest studerad i farmakologiska sammanhang och används flitigt inom vården i syfte att vidga kroppens blodkärl. Med L-arginin får du också den typ av arginin som är mest studerad i träningssammanhang och ämnet betraktas i allmänhet som säkert och väl tolererat. L-arginin är med andra ord ett prisvärt kosttillskott för att vidga blodkärl och reglera hormonfrisättning. Body Science Arginine är ett helt nytt kosttillskott som innehåller rent arginin i form av argininhydroklorid. Med pris och kvalitet som slår det mesta är Body Science Arginine det självklara valet för dig som är ute efter rent arginin att blanda i din egen PWO.

För dig som är ute efter mer extrema resultat inom prestation, men samtidigt med samma fördelar som l-arginin rekommenderas istället AAKG, då ämnet förutom l-arginin också innehåller AKG. AKG är en viktig faktor i citronsyracykeln som producerar ATP – kroppens energi. Således får du vid intag av AAKG alla fördelarna från l-arginin kombinerat med en extra boost i energi från AKG. AAKG är med andra ord ett något dyrare alternativ som i gengäld ger dig en extra push på vägen. AAKG kombinerat med bland annat citrullinmalat och koffein hittar du i den extremt populära, balanserade och välsmakande PWO Viking Power Thors Hammer Mjölner. Body Science Nitro Pump har Body Science kombinerat AAKG med bland annat OxyStorm®. OxyStorm® är ett extrakt av röd spenat som innehåller hög halt nitrater, vilka också verkar blodkärlsvidgande, och därmed ger det extremt bra pump i kombination med AAKG.

Oavsett vilken form av arginin du vill använda är alltid vår rekommendation att prova mindre mängder av båda formerna och se dels vilken variant du får bäst effekt av och dels vilken du tolererar bäst. Kom ihåg alltid kombinera kosttillskott med bra kost och att aldrig överskrida rekommenderad dos.

Källor:

Campbell B, Roberts M, Kerksick C, Wilborn C, Marcello B, Taylor L, Nassar E, Leutholtz B, Bowden R, Rasmussen C, Greenwood M, Kreider R. Pharmacokinetics, safety, and effects on exercise performance of L-arginine alpha-ketoglutarate in trained adult men. Nutrition. 2006 Sep;22(9):872-81. doi: 10.1016/j.nut.2006.06.003. PMID: 16928472. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16928472/

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan: 

Marklyft – Teknik och tips 

Den stora kreatin guiden 

7 Bröstövningar för dina bröstmuskler

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15245 omdömen
Verifierat
Snabbt och enkelt!

Snabbt och enkelt!

Verifierat
Snabb leverans och återkoppling när…

Snabb leverans och återkoppling när varan var betald

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans, bra produkter

Verifierat
Snabb leverans och nöjd med produkterna.

Snabb leverans och nöjd med produkterna.

Verifierat
Bra priser o snabb leverans

Fick produkten snabbt o välpackat, dock lite dåligt att inga skopor kom med proteinpåsarna samt att det inte rekommenderades att köpa till

Verifierat
Bra varor

Snabb leverans och bra kvalite på varorna

Verifierat
Jag köpte Vanilla Ice Cream Väldigt…

Jag köpte Vanilla Ice Cream Väldigt lätt protein och dricka, helt enkelt grymt! Rekommenderar stark

Verifierat
Riktiga Grejor

Marklyft strumpor.

Verifierat
bra information ger personalen och jag…

bra information ger personalen och jag är nöjd med dom köp jag gör med enstaka klädesplagg och kosttillskott

Verifierat
Bra proteinpulver

Snabb leverans. Goda smaker på proteinpulver. Jag är nöjd!

Verifierat
Mike bra och snygg

Mike bra och snygg

Verifierat
Fin service

Snabb och smidig med leverans. Hade dessutom köpt fel vara som jag fick byta i butik utan problem - tack för fin service!

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?