Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Fem tips för ett starkare hjärta

I helgen är det alla hjärtans dag och med det vill vi så klart uppmärksamma en av kroppens viktigaste muskler – hjärtat. Hjärtat ansvarar för att pumpa blod till hela kroppen och ett starkt och friskt hjärta är en bra början på vägen mot ett långt och friskt liv. Hur skapar man då bästa möjliga förutsättningar för att stärka hjärtat? Nedan listar vi fem tips för ett starkare hjärta!

Mät din puls med en pulsklocka

Hur tränar man hjärtat?

Svaret på den frågan är enkel – konditionsträning. Hjärtat, precis som alla andra muskler i kroppen, tränas när vi utsätter det för fysisk aktivitet. När du konditionstränar behöver kroppen syresatt blod i högre utsträckning än när du ligger och vilar, detta för att syre är en viktig del i produktionen av ATP, kroppens energimolekyl. Hjärtat, som är blodomloppets pump, behöver då slå snabbare och hårdare för att syret skall nå fram överallt.

Vid regelbunden konditionsträning kommer ditt hjärta sakteliga anpassa sig till sin nya nivå av ansträngning, alltså blir det med tiden starkare, större och mer effektivt. Ett resultat av detta är att vilopulsen blir lägre. Din kropp behöver ungefär 5 liter syresatt blod per minut i vila – en siffra som är mer eller mindre konstant. Eftersom hjärtat blir större och starkare av regelbunden träning kan mer blod pumpas i varje hjärtslag och på så sätt behöver hjärtat slå färre gånger per minut för att cirkulera samma mängd blod.

Är det farligt för hjärtat att träna med förkylning?

”Att träna eller icke träna” är en fråga som många ställer sig vid en lättare förkylning. Lyckligtvis har frågan ett rakt och enkelt svar: Nej, att träna med förkylning är inte att rekommendera. Om du har halsont, feber, värk i kroppen, ont i bröstet eller upplever andfåddhet och svårigheter att andas är det extra viktigt att inte träna. Samma förkylningsvirus som orsakar dessa symptom kan vid fysisk ansträngning angripa ditt hjärta och i värsta fall orsaka hjärtmuskelinflammation. En inflammation i hjärtat kan i sin tur orsaka bestående men på din hjärtfunktion. Man brukar säga att alla förkylningssymptom du upplever från halsen och nedåt är tecken på att det är dags för en viloperiod. När du vilar återhämtar sig dessutom kroppen snabbare, vilket gör att du snabbare kan komma tillbaka till din träning.

Ta hand om ditt hjärta

Är magnesium farligt för hjärtat?

Svaret är ett nej, magnesium är inte farligt för hjärtat. Det är tvärtom tillsammans med kalcium ett utav de viktigaste mineralerna för ett friskt och starkt hjärta. Hjärtat är en muskel och som alla andra muskler är det beroende av magnesium för att slappna av. Förenklat kan man säga att kalcium hjälper hjärtat att dra ihop sig, och magnesium får hjärtat att slappna av. För lite magnesium i kombination med för mycket kalcium kan orsaka muskelkramper, såväl i hjärtat som resten av kroppen. En av de allvarligaste konsekvenserna av svår magnesiumbrist är förändringar i hjärt- och kärlsystemet samt hjärtarytmi (oregelbundna hjärtslag).

Magnesium är dessutom ett mineral som hjälper kroppen att lagra kalcium där det hör hemma, i emalj och ben. Utan magnesium finns risk att kalciumet hamnar i kroppens mjuka vävnader, däribland hjärtat. Flera studier pekar mot att risken för hjärtinfarkt ökar i områden där man bara dricker mjukt vatten, det vill säga vatten med låg eller ingen halt magnesium.

Magnesium finns i många olika former och skall man äta ett kosttillskott med magnesium är det viktigt att man väljer rätt. Många billigare kosttillskott innehåller magnesiumoxid, en kemisk förening av magnesium som kroppen har mycket svårt att tillgodose sig. Magnesiumoxid är också förknippat med andra bieffekter varav magbesvär är den vanligaste. Body Science Wellness Series Magnesium+ innehåller istället en kombination av tre olika organiska magnesiumföreningar som alla är lätta för kroppen att ta upp – magnesiumcitrat, magnesiumsuccinat och magnesiummalat.

Är b-vitaminer bra för hjärtat?

Svaret är ja, b-vitamin är i många fall bra för hjärtat. Du har säkert hört talas om tiamin, riboflavin, pyridoxin och kobalamin. Dessa är alla olika varianter av b-vitaminer och samtliga är bra för hjärtat på sitt eget sätt. Tiamin bidrar till normal hjärtfunktion och hjälper hjärtat att pumpa mer blod i varje slag. Riboflavin, pyridoxin och kobalamin bidrar till normalt bildande av röda blodkroppar och att bibehålla normala nivåer av röda blodkroppar. Med detta sagt kan det vara en bra idé att få i sig lite extra b-vitamin emellanåt, för hjärtats skull.

Body Science Vitamin B-complex är ett högdoserat sammansatt komplex med alla viktiga b-vitaminer i deras mest biotillgängliga former.

Är omega-3 bra för hjärtat?

Omega-3 innehåller DHA och EPA, två fettsyror som är bra för din hälsa och ditt hjärta. Omega-3 finns i rikliga mängder i fet fisk såsom lax, sardiner, ansjovis och makrill. Äter du fet fisk färre än fyra gånger per vecka rekommenderas ett högkvalitativt omega-3-tillskott i din vardag. Fettsyrorna i omega-3 är nämligen anti-inflammatoriska, såväl i hjärtat som resten av kroppen. De kan också bidra till att bibehålla normalt blodtryck samtidigt som de minskar blodets förmåga att levra och på så sätt reducerar omega-3 risken för blodproppar.

Body Science Wellness Series Omega-3 är ett kosttillskott med extra hög halt av både EPA och DHA och är dessutom garanterat fritt från tungmetaller, något som annars kan vara ett problem med fiskolja av lägre kvalitet.

Vägen till ett starkt hjärta

Regelbunden träning samt bra och varierad kost är de absolut viktigaste grundpelarna till ett starkt hjärta och långt och friskt liv. I tillägg kan kosttillskott som magnesium, b-vitaminer och omega-3 vara hjälpsamma på vägen, men alltid i kombination med bra kost- och träningsvanor. En tumregel är att aldrig träna när du upplever förkylningssymptom från halsen och nedåt då det i värsta fall kan orsaka bestående men på ditt hjärta. Och kom ihåg att hjärtproblem är allvarliga tillstånd – misstänker du att något är fel med ditt hjärta eller blodomlopp skall du omgående uppsöka en kvalificerad läkare. Ju tidigare ett eventuellt hjärtproblem upptäcks, desto större möjlighet har du och din läkare att motverka och bota det!

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan:

Marklyft – Teknik och tips 

Den stora kreatin guiden 

Maximera dina träningsresultat med basövningar 

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15245 omdömen
Verifierat
Snabbt och enkelt!

Snabbt och enkelt!

Verifierat
Snabb leverans och återkoppling när…

Snabb leverans och återkoppling när varan var betald

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans, bra produkter

Verifierat
Snabb leverans och nöjd med produkterna.

Snabb leverans och nöjd med produkterna.

Verifierat
Bra priser o snabb leverans

Fick produkten snabbt o välpackat, dock lite dåligt att inga skopor kom med proteinpåsarna samt att det inte rekommenderades att köpa till

Verifierat
Bra varor

Snabb leverans och bra kvalite på varorna

Verifierat
Jag köpte Vanilla Ice Cream Väldigt…

Jag köpte Vanilla Ice Cream Väldigt lätt protein och dricka, helt enkelt grymt! Rekommenderar stark

Verifierat
Riktiga Grejor

Marklyft strumpor.

Verifierat
bra information ger personalen och jag…

bra information ger personalen och jag är nöjd med dom köp jag gör med enstaka klädesplagg och kosttillskott

Verifierat
Bra proteinpulver

Snabb leverans. Goda smaker på proteinpulver. Jag är nöjd!

Verifierat
Mike bra och snygg

Mike bra och snygg

Verifierat
Fin service

Snabb och smidig med leverans. Hade dessutom köpt fel vara som jag fick byta i butik utan problem - tack för fin service!

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?