Fri frakt t.o.m. 19/5
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Protein Deals + fri frakt avslutas om 15:40:01
Hem / Blogg /

Forskning: ta mer protein efter träningen!

Den gamla dogmen om att 20 gram protein efter träningen är optimalt sågas i ytterligare en studie. 40 gram ger en respektabel 20-procentig ökning av muskelproteinsyntesen.


Vi vet sedan länge att det är när vi äter efter träningen som kroppen slår om från nedbrytning till uppbyggnad. Framför allt är det tillgång till protein, specifikt aminosyran leucin, som utgör startsignal för att börja återhämtning och bygga upp ny muskelmassa. 20-25 gram högvärdigt protein efter träning har länge ansetts tillräckligt för att stimulera proteinsyntesen maximalt, och högre doser än så har betraktats som ett onödigt överflöd.

Denna föreställning revideras just nu. Ett växande underlag av forskning pekar mot att högre doser protein leder till starkare stimulering av proteinsyntesen och mer muskelmassa. En studie från augusti i år visade till exempel tydligt att 40 gram vassleprotein helt klart ger en starkare muskelbyggande effekt jämfört med intag av 20 gram.

www.nik-star.com

Studien var ursprungligen designad att undersöka kroppsviktens, och specifikt muskelmassans roll för hur stort proteinintag som var optimalt. Misstanken var att tyngre personer med mer muskelmassa skulle ha nytta av större doser protein än lättare försökspersoner med mindre muskelmassa. Men hypotesen kunde inte befästas, trots att den låter logisk. I stället såg man att både de lättare och de tyngre personerna alla hade nytta av det högre proteinintaget. I snitt ledde intag av 40 gram vassleprotein till 20 procent högre proteinsyntes jämfört med intag av 20 gram. En skillnad som blir till betydande mängder muskler på lite sikt.

En av de specifika omständigheterna i denna studie var att testpersonerna tränade helkroppsprogram i studien. Det skulle kunna vara en del av förklaringen till att mer protein kom till användning efter träningen, jämfört med äldre studier där testpersonerna tränat en mer isolerad muskelgrupp.

Sett i ett större sammanhang passar denna studie väl in i bilden som målas av nyare forskning om protein, där högre proteinintag bland annat leder till högre basalmetabolism, och ett stort överskott av protein leder till bättre kroppssammansättning, mer muskler och mindre fett.

Studien i korthet:

  • Intag av 20-25 gram protein efter träningen har länge ansetts tillräckligt för att stimulera proteinsyntesen maximalt. Denna uppskattning stämmer inte, enligt ny vetenskap.
  • Den aktuella studien syftade till att undersöka i fall tyngre personer med mer muskelmassa skulle ha nytta av mer protein efter träningen än lättare testpersoner med mindre muskelmassa.
  • Resultaten visade i stället att alla testpersoner, oavsett kroppsvikt och muskelmassa, hade nytta av det högre proteinintaget.
  • 40 gram vassleprotein efter träningen gav upphov till i genomsnitt 20 procent högre muskelproteinsyntes jämfört med intag av 20 gram.
  • Studien följer ett mönster av forskning, som pekar mot att högre doser protein än vi tidigare vetat leder till bättre träningsresultat.

Källa:

The response of muscle protein synthesis following whole-body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein.

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan:

Marklyft – Teknik och tips 

Den stora kreatin guiden 

Maximera dina träningsresultat med basövningar 

Fri frakt
t.o.m. 19/5
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15380 omdömen
Verifierat
Minska priset bara sen allt bli bra.

Minska priset bara sen allt bli bra.

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
för att det var en ny produkt för…

för att det var en ny produkt för mig,har bara hunnit med två doser… vet inte ännu vilken effekt det kan bli. Tack,är nöjd !

Verifierat
Bästa proteinpulvret jag nånsin köpt.

Bästa proteinpulvret jag nånsin köpt. -äppelpaj -chokladkaka

Verifierat
Alltid nöjd när man handlar hos MM…

Alltid nöjd när man handlar hos MM Sport! Bra produkter, bra kvalitet och rimliga priser!

Verifierat
Snabb leverans bra webbsida!

Snabb leverans bra webbsida!

Verifierat
Snabb leverans 🚚 👌🏻👌🏻👌🏻

Snabb leverans 🚚 👌🏻👌🏻👌🏻

Verifierat
Snabbt handlagt och levererat.

Snabbt handlagt och levererat.

Verifierat
Enkelt att beställa och bra beskrivning…

Enkelt att beställa och bra beskrivning av produkterna.

Verifierat
Toppen

Bra pris, snabb leverans, bra paketerat. Fick även med en extra produkt! Kommer absolut beställa igen.

Verifierat
Snabb o säker leverns

Bra produkter

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?