Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma vardag
Trustpilot 4,6 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Forskning: ta mer protein efter träningen!

Den gamla dogmen om att 20 gram protein efter träningen är optimalt sågas i ytterligare en studie. 40 gram ger en respektabel 20-procentig ökning av muskelproteinsyntesen.


Vi vet sedan länge att det är när vi äter efter träningen som kroppen slår om från nedbrytning till uppbyggnad. Framför allt är det tillgång till protein, specifikt aminosyran leucin, som utgör startsignal för att börja återhämtning och bygga upp ny muskelmassa. 20-25 gram högvärdigt protein efter träning har länge ansetts tillräckligt för att stimulera proteinsyntesen maximalt, och högre doser än så har betraktats som ett onödigt överflöd.

Denna föreställning revideras just nu. Ett växande underlag av forskning pekar mot att högre doser protein leder till starkare stimulering av proteinsyntesen och mer muskelmassa. En studie från augusti i år visade till exempel tydligt att 40 gram vassleprotein helt klart ger en starkare muskelbyggande effekt jämfört med intag av 20 gram.

www.nik-star.com

Studien var ursprungligen designad att undersöka kroppsviktens, och specifikt muskelmassans roll för hur stort proteinintag som var optimalt. Misstanken var att tyngre personer med mer muskelmassa skulle ha nytta av större doser protein än lättare försökspersoner med mindre muskelmassa. Men hypotesen kunde inte befästas, trots att den låter logisk. I stället såg man att både de lättare och de tyngre personerna alla hade nytta av det högre proteinintaget. I snitt ledde intag av 40 gram vassleprotein till 20 procent högre proteinsyntes jämfört med intag av 20 gram. En skillnad som blir till betydande mängder muskler på lite sikt.

En av de specifika omständigheterna i denna studie var att testpersonerna tränade helkroppsprogram i studien. Det skulle kunna vara en del av förklaringen till att mer protein kom till användning efter träningen, jämfört med äldre studier där testpersonerna tränat en mer isolerad muskelgrupp.

Sett i ett större sammanhang passar denna studie väl in i bilden som målas av nyare forskning om protein, där högre proteinintag bland annat leder till högre basalmetabolism, och ett stort överskott av protein leder till bättre kroppssammansättning, mer muskler och mindre fett.

Studien i korthet:

  • Intag av 20-25 gram protein efter träningen har länge ansetts tillräckligt för att stimulera proteinsyntesen maximalt. Denna uppskattning stämmer inte, enligt ny vetenskap.
  • Den aktuella studien syftade till att undersöka i fall tyngre personer med mer muskelmassa skulle ha nytta av mer protein efter träningen än lättare testpersoner med mindre muskelmassa.
  • Resultaten visade i stället att alla testpersoner, oavsett kroppsvikt och muskelmassa, hade nytta av det högre proteinintaget.
  • 40 gram vassleprotein efter träningen gav upphov till i genomsnitt 20 procent högre muskelproteinsyntes jämfört med intag av 20 gram.
  • Studien följer ett mönster av forskning, som pekar mot att högre doser protein än vi tidigare vetat leder till bättre träningsresultat.

Källa:

The response of muscle protein synthesis following whole-body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein.

 

Utmärkt
Baserat på 10126 omdömen
3 timmar sedan
Bra produkter till rimliga priser

Bra produkter till rimliga priser

Alfonso David Roldan Montero
13 timmar sedan
Bra kvalitet och priser!

Bra kvalitet och priser!

Daniel
16 timmar sedan
Snabb leverans och god produkt :)

Snabb leverans och god produkt :)

Anna Norgren
17 timmar sedan
Snabb leverans

Snabb leverans. Prisvärd diet shake med god smak.

kund
18 timmar sedan
Snabb leverans

Snabb leverans , underbara priser bra produkter

Abu biceps
1 dag sedan
Lika bra som vanligt!!!!

Lika bra som vanligt!!!!

Linda Marie
2 dagar sedan
Alltid lika bra service

Alltid lika bra service

kund
3 dagar sedan
Snabb leverans

Snabb leverans, bra produkter & bra pris 👍👍👍

Sabina Pannwitz
3 dagar sedan
Snabb och smidig leverans och bra…

Snabb och smidig leverans och bra produkter, som alltid.

Karin
3 dagar sedan
Snabb leverans och bra produkter.

Snabb leverans och bra produkter. Väldigt nöjd.

Magnus
3 dagar sedan
Snabbt enkelt och bra

Snabbt enkelt och bra

Christer Jakob Thell
3 dagar sedan
Nöjd kund sen många år!

Bra produkter! Bra priser! Rekommenderar varmt mmsports till nära och kära!

Patrik W
Ny kund?