Fri frakt från 499 kr
2-3 vardagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Forskning: ta mer protein efter träningen!

Den gamla dogmen om att 20 gram protein efter träningen är optimalt sågas i ytterligare en studie. 40 gram ger en respektabel 20-procentig ökning av muskelproteinsyntesen.


Vi vet sedan länge att det är när vi äter efter träningen som kroppen slår om från nedbrytning till uppbyggnad. Framför allt är det tillgång till protein, specifikt aminosyran leucin, som utgör startsignal för att börja återhämtning och bygga upp ny muskelmassa. 20-25 gram högvärdigt protein efter träning har länge ansetts tillräckligt för att stimulera proteinsyntesen maximalt, och högre doser än så har betraktats som ett onödigt överflöd.

Denna föreställning revideras just nu. Ett växande underlag av forskning pekar mot att högre doser protein leder till starkare stimulering av proteinsyntesen och mer muskelmassa. En studie från augusti i år visade till exempel tydligt att 40 gram vassleprotein helt klart ger en starkare muskelbyggande effekt jämfört med intag av 20 gram.

www.nik-star.com

Studien var ursprungligen designad att undersöka kroppsviktens, och specifikt muskelmassans roll för hur stort proteinintag som var optimalt. Misstanken var att tyngre personer med mer muskelmassa skulle ha nytta av större doser protein än lättare försökspersoner med mindre muskelmassa. Men hypotesen kunde inte befästas, trots att den låter logisk. I stället såg man att både de lättare och de tyngre personerna alla hade nytta av det högre proteinintaget. I snitt ledde intag av 40 gram vassleprotein till 20 procent högre proteinsyntes jämfört med intag av 20 gram. En skillnad som blir till betydande mängder muskler på lite sikt.

En av de specifika omständigheterna i denna studie var att testpersonerna tränade helkroppsprogram i studien. Det skulle kunna vara en del av förklaringen till att mer protein kom till användning efter träningen, jämfört med äldre studier där testpersonerna tränat en mer isolerad muskelgrupp.

Sett i ett större sammanhang passar denna studie väl in i bilden som målas av nyare forskning om protein, där högre proteinintag bland annat leder till högre basalmetabolism, och ett stort överskott av protein leder till bättre kroppssammansättning, mer muskler och mindre fett.

Studien i korthet:

  • Intag av 20-25 gram protein efter träningen har länge ansetts tillräckligt för att stimulera proteinsyntesen maximalt. Denna uppskattning stämmer inte, enligt ny vetenskap.
  • Den aktuella studien syftade till att undersöka i fall tyngre personer med mer muskelmassa skulle ha nytta av mer protein efter träningen än lättare testpersoner med mindre muskelmassa.
  • Resultaten visade i stället att alla testpersoner, oavsett kroppsvikt och muskelmassa, hade nytta av det högre proteinintaget.
  • 40 gram vassleprotein efter träningen gav upphov till i genomsnitt 20 procent högre muskelproteinsyntes jämfört med intag av 20 gram.
  • Studien följer ett mönster av forskning, som pekar mot att högre doser protein än vi tidigare vetat leder till bättre träningsresultat.

Källa:

The response of muscle protein synthesis following whole-body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein.

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan:

Marklyft – Teknik och tips 

Den stora kreatin guiden 

Maximera dina träningsresultat med basövningar 

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
2-3 vardagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15263 omdömen
Verifierat
Bra service

Väldigt bra kundtjänst

Verifierat
Most bang for the bux och snabb…

Most bang for the bux och snabb leverans!

Verifierat
Grym kundservice!

Snabb leverans, super bra kundservice, hade ett fel på en oversize tröja, maila dom och fick svar snabbt och en helt ny tröja utan problem! Mycket nöjd.

Verifierat
Hade problem med orden löste sig snabbt!

Hade problem med orden löste sig snabbt!

Verifierat
Bra varor

Bra varor, bra priser. Vad mer kan man önska?

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans, sköna och snygga gröna kallingar! Kul att prova lite energidryck och pre work out-shot! :)

Verifierat
Mycket nöjd

Mycket nöjd

Verifierat
Bra produkter och snabb leverans!

Bra produkter och snabb leverans!

Verifierat
Beställt proteinpulver

Beställt proteinpulver. Allt var tipptopp :)

Verifierat
Snabb leverans

Bra komplement

Verifierat
Sköna kläder för stark pwo

Kläderna är extremt sköna pwo shotarna är väldigt starka och lite för mycket koffein

Verifierat
Snabb leverans och bra produkter

Snabb leverans och bra produkter

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?