Fri frakt från 499 kr
1-2 arbetsdagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Forskningstrend: Ökat intresse för protein

Alla som tränar seriöst har nåtts av rådet att hålla ett högt proteinintag. Nu kommer forskningen i kapp. Vi kollar in nyare studier med anmärkningsvärda resultat.

(En mer utförlig version av nedanstående artikel finns i senaste numret av Body Science Magazine)

Ny forskning visar att man kan bygga muskler på energiunderskott, att man inte blir fet av energiöverskott och att mer mat gör det lättare att gå ner i vikt – så länge proteinintaget är högt. Mycket högre än vad som hittills normalt rekommenderas. Det finns en tydlig trend i den nyare forskningen kring proteinintag relaterat till träning – mer protein är bättre för träningsresultaten och kroppssammansättningen.

Styrkeidrottare och kroppsbyggare har alltid vetat att det är protein de behöver för att stödja sina ansträngningar i gymmet och bygga styrka och muskelmassa. Forskningen har släpat efter på området, mycket på grund av att vetenskapen framför allt varit inriktad mot sjuka och stillasittande befolkningar och deras hälsa och sjukdom, inte på lyftare, byggare och deras ambitiösa visioner om maximal styrka och muskelmassa.

Med lågkolhydratrevolutionen på 1990-talet tågade proteinet in som det mest relevanta makronäringsämnet också för de som framför allt vill förbränna fett och gå ned i vikt. Protein mättar bättre per energienhet än kolhydrater och fett fick vi lära oss då, och att äta mycket protein var viktigt för att hålla hungerattacker i schack, spara sin muskelmassa och stödja sitt immunförsvar under diet. Men skolboksnäringsläran höll stånd i omkring 20 år till. En kalori är en kalori hette det, och protein hade ingen särställning bland de energigivande näringsämnena. Under det senaste året har flera nya studier publicerats som väcker viktiga frågor om energi och protein och som tycks indikera att ett högt proteinintag har ännu fler och större fördelar än vad vi tidigare vetat.

Den nya forskningen i urval:Meta-analys: Bättre styrketräningsresultat med proteintillskott

Den vetenskapliga litteraturen är sedan tidigare samstämmig i att proteinintag direkt efter träningen stimulerar proteinsyntesen akut. När det gäller effekterna på lång sikt har dock resultaten varit motstridiga. 2012 kom en metaanalys som granskade dittills genomförd forskning och klart och tydligt slog fast att proteintillskott efter träningen förbättrar ökningarna i styrka och muskelmassa som styrketräningen leder till.

Källa: American Journal of Clinical NutritionLeder inte till ökat kroppsfett

En kalori är inte alltid en kalori, i alla fall inte om energiöverskottet kommer från protein. Det är slutsatsen av en interventionsstudie i Journal of the International Society of Sports Nutrition från maj 2014.  Studien visar att det nästan är omöjligt att bli fet av protein, vilket kan vara mycket betydelsefullt för framtida kostrekommendationer.

Källa: Journal of the International Society of Sports NutritionÖkar basalmetabolismen

I mars 2015 kunde en amerikansk forskargrupp demonstrera att ett överskott av protein ökar basalmetabolismen och energiförbrukningen under sömn på ett sätt som överskott av fett inte gör. Ökningen som bland annat beror på ökad cellulär aktivitet i kroppens organ, kan vara betydelsefull för de som vill gå ned i vikt.

Källa: American Journal of Clinical NutritionFörbättrar återhämtningen under natten

Extra tillskott av protein direkt innan nattsömnen absorberas effektivt och leder till stimulerad proteinsyntes, mer positiv kvävebalans och förbättrad återhämtningen under natten. Det visades vetenskapligt för första gången i augusti 2012.

Källa: Medicine and Science in Sports and ExerciseRekommenderat intag är för lågt

En summering av den nya forskningen från augusti 2015: Protein, a nutrient in focus, sammanfattade forskningen om hälsoaspekter av högre proteinintag. Slutsatsen löd att dagens värden för rekommenderat proteinintag är för lågt satta och att ett högre proteinintag än vad som rekommenderas i nuläget har tungt vägande hälsofördelar.

Källa: Applied Physiology, Nutrition and MetabolismHögre dos ger bättre resultat

Man har tidigare uppskattat att 40 gram protein direkt efter träningen är tillräckligt för att stimulera proteinsyntesen maximalt och att doser högre än så skulle vara bortkastat. Men i januari i år kom en studie vars resultat tolkades som att en högre dos protein ger bättre resultat och att doser över 40 gram inte alls är bortkastat, vilket tidigare hävdats.

Källa: Amercan Journal of Physiology, Endocrinology and metabolism

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
1-2 arbetsdagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 14805 omdömen
Verifierat
Levererat enligt tidplan

Levererat enligt tidplan

Verifierat
Allt gick smidigt.

Allt gick smidigt.

Verifierat
Bra!

Hijffjkffkk

Verifierat
Bra produkter till bra priser.

Bra produkter till bra priser.

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
Besällde 5kg whey100 protein

Beställde 5kg whey100 protein. Snabb leverans, ok pris under black friday men missnöjd med bäst före datumet 10/2024 då det är lite kort. Hade önskat längre bäst före datum åtminstone på några av 1kg paketen.

Verifierat
Dragremmar

Bra produkter o snabb leverans

Verifierat
Snabbt levererat

Snabbt levererat, supernöjd med produkterna.

Verifierat
Grymt bra

Bra produkter snabb leverans

Verifierat
Enkel hemsida och snabb leverans.

Enkel hemsida och snabb leverans.

Verifierat
Bra och snabb leverans

Bra och snabb leverans

Verifierat
MM Sports Dunder

Det som jag tycker var riktigt bra var att produkterna såg ut precis som de såg ut på bilderna. Också att leveransen kom när den skulle, om inte lite tidigare till och med!

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?