Fri frakt t.o.m. 19/5
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Protein Deals + fri frakt avslutas om 15:19:14
Hem / Blogg /

Guide: Mineraler

Vad är mineraler?

Mineraler är essentiella näringsämnen som kroppen behöver i små mängder för att fungera så bra som möjligt. Dessa näringsämnen spelar en central roll i en mängd olika fysiologiska processer såsom nervfunktion, syretransport och enzymaktivitet. Mineraler kan delas in i två huvudkategorier: makromineraler som kroppen behöver i större mängder samt spårämnen, som behövs i mindre mängder. Exempel på makromineraler är kalcium, magnesium och kalium och exempel på spårämnen är järn, zink och selen. Det är viktigt att äta en varierad kost för att säkerställa att man får i sig tillräckligt med viktiga vitaminer och mineraler.

Vilka mineraler finns det?

Magnesium

Magnesium är en viktig mineral som spelar roll för flera viktiga funktioner i kroppen. Det är nödvändigt för bland annat normal proteinsyntes, energiomsättning, muskel- och nervfunktion samt benhälsa. Magnesium finns naturligt i livsmedel som gröna bladgrönsaker, nötter, frön, fullkornsprodukter, fisk och bönor. Det är viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med magnesium eftersom magnesiumbrist kan leda till trötthet, muskelkramper och nedsatt immunförsvar.

Zink

Zink är en essentiell mineral som spelar flera viktiga roller i kroppen såsom immunförsvar, proteinsyntes och DNA-syntes. Det är också viktigt för att bibehålla normal hud, benstomme, hår, naglar och synförmåga. Zink finns främst i animaliska produkter som kött, skaldjur, mejeriprodukter samt i vissa växtbaserade livsmedel som exempelvis nötter, frön och baljväxter. Eftersom kroppen inte kan lagra zink behöver det tillföras dagligen genom kosten eller kosttillskott för att upprätthålla en god hälsa.

Järn

Järn är en viktig mineral som kroppen behöver för att producera hemoglobin, vilket är viktigt för syretransporten i blodet. Utan tillräckligt med järn kan kroppen inte producera tillräckligt med röda blodkroppar, vilket kan leda till järnbrist och symptom som trötthet, svaghet och andfåddhet. Järn spelar även roll i energiproduktionen och immunförsvaret. Kost som är rikt på järn inkluderar kött, skaldjur, bönor, linser, gröna bladgrönsaker samt fullkornsprodukter.

Kalcium

Kalcium är en mineral som är viktig för flera funktioner i kroppen såsom uppbyggnad och bibehållande av starka ben och tänder. Utöver att stärka skelettet spelar kalcium en stor roll för att våra njurar, muskler och nerver skall fungera som de ska. Kalciumrik kost hittar du exempelvis bland mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt samt bland gröna bladgrönsaker, tofu, vissa nötter och frön.

Kalium

Kalium är en viktig mineral och elektrolyt som spelar en central roll i kroppens funktioner. Kalium bidrar bland annat till en normal muskelfunktion, nervsystemets normala funktion samt bibehållandet av ett normalt blodtryck. Livsmedel som är rika på kalium är bland annat frukt (särskilt bananer och apelsiner), gröna bladgrönsaker, baljväxter och mejeriprodukter.

Jod

Jod är en viktig mineral som kroppen behöver för att kunna producera sköldkörtelhormoner vilka reglerar metabolismen. Vanliga källor till jod är bland annat jodberikat salt, skaldjur, mejeriprodukter och vissa grönsaker.

Koppar

Koppar är en viktig mineral som behövs för flera kroppsfunktioner, såsom bildandet av röda blodkroppar, immunsystemets funktion samt bildandet av bindväv. Det är också en antioxidant som skyddar cellerna mot skador från fria radikaler. Livsmedel som är rika på koppar är bland annat nötter, frön, skaldjur, fullkornsprodukter och bladgrönsaker.

Krom

Krom är en mineral som förstärker effekterna av insulin och därmed bidrar till att reglera kroppens blodsockernivåer. Krom spelar även en viktig roll i metabolismen av kolhydrater, fett samt protein och finns naturligt i livsmedel som fullkornsprodukter, kött, ost, ägg och grönsaker.

Mangan

Mangan är en mineral som behövs för flera viktiga funktioner i kroppen såsom ämnesomsättning, benbildning, kollagenproduktion, bildandet av bindväv samt för att upprätthålla friska ben och brosk. Mangan finns naturligt i många livsmedel såsom nötter, frön, fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker och te.

Natrium

Natrium är en viktig elektrolyt som finns i kroppens celler och extracellulärvätska. Natrium är nödvändigt för att bibehålla vätskebalansen samt för att överföra nervimpulser och muskelkontraktioner. Trots dess betydelse kan ett överskott av natrium vara skadligt och kopplas till högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar. Därmed är det viktigt att konsumera natrium i lagom mängd och att vara medveten om mängden salt i kosten, särskilt uppmärksam bör du vara vid bearbetade livsmedel med tillsatt salt.

Selen

Selen är en viktig mineral som fungerar som en antioxidant i kroppen och bidrar till att skydda cellerna mot skador orsakade av fria radikaler. Dessutom spelar selen en roll i sköldkörtelns funktion och bidrar till immunsystemets normala funktion. Eftersom selen inte produceras av kroppen på egen hand måste det intas genom kosten eller kosttillskott. Livsmedel som är rika på selen är nötter, frön, fullkornsprodukter, kött, fisk och skaldjur.

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan:

Magövningar – 8 bästa magövningarna för en vältränad mage

Den stora kreatin guiden

Ryggövningar – 7 bra ryggövningar för en stark rygg

Fri frakt
t.o.m. 19/5
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15380 omdömen
Verifierat
Minska priset bara sen allt bli bra.

Minska priset bara sen allt bli bra.

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
för att det var en ny produkt för…

för att det var en ny produkt för mig,har bara hunnit med två doser… vet inte ännu vilken effekt det kan bli. Tack,är nöjd !

Verifierat
Bästa proteinpulvret jag nånsin köpt.

Bästa proteinpulvret jag nånsin köpt. -äppelpaj -chokladkaka

Verifierat
Alltid nöjd när man handlar hos MM…

Alltid nöjd när man handlar hos MM Sport! Bra produkter, bra kvalitet och rimliga priser!

Verifierat
Snabb leverans bra webbsida!

Snabb leverans bra webbsida!

Verifierat
Snabb leverans 🚚 👌🏻👌🏻👌🏻

Snabb leverans 🚚 👌🏻👌🏻👌🏻

Verifierat
Snabbt handlagt och levererat.

Snabbt handlagt och levererat.

Verifierat
Enkelt att beställa och bra beskrivning…

Enkelt att beställa och bra beskrivning av produkterna.

Verifierat
Toppen

Bra pris, snabb leverans, bra paketerat. Fick även med en extra produkt! Kommer absolut beställa igen.

Verifierat
Snabb o säker leverns

Bra produkter

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?