Fri frakt från 499 kr
2-3 vardagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Ryggövningar - 7 bra ryggövningar för en stark rygg

För att bygga en stark och muskulös rygg är det viktigt att inkludera ryggövningar i sitt träningsprogram, oavsett om man tränar på gymmet eller hemma. En välutvecklad rygg ger inte bara en imponerande fysik utan förbättrar också kroppens stabilitet och hållning. Vi guidar dig genom 7 bra ryggövningar, som kan utföras på gymmet eller hemma, som kan hjälpa dig att bygga en stark rygg och förbättra din fysik.

Skivstångsrodd

Skivstångsrodd är en effektiv övning som fokuserar på att träna ryggmusklerna, särskilt den övre delen av ryggen, men också biceps och underarmar. Genom att inkludera skivstångsrodd i ditt träningsprogram kan du bygga styrka och muskelvolym samtidigt som du förbättrar din ryggstabilitet och hållning.

För att utföra skivstångsrodd korrekt, stå med fötterna i höftbredd, böj lite på knäna och håll en skivstång i ett grepp något bredare än axelbredd. Luta dig framåt från höften med rak rygg och låt skivstången hänga rakt ned mot golvet. Dra sedan skivstången mot din mage genom att böja armarna och dra axelbladen ihop samtidigt som du håller ryggen rak. Sänk sedan kontrollerat skivstången tillbaka till startpositionen och upprepa rörelsen. Fokusera på att använda ryggmusklerna för att utföra rörelsen och undvik att svänga med kroppen. Håll en stabil och kontrollerad utförande under hela övningen för att maximera dess effektivitet och minimera risken för skador. Justera viktbelastningen efter din styrka och förmåga. För att underlätta för din greppstyrka är dragremmar att rekommendera, men även kalk för att få ett stabilt grepp.

Latsdrag

Latsdrag är en ryggövning för att träna de övre ryggmusklerna samt biceps och underarmar. Genom att utföra latsdrag kan du stärka ryggen och förbättra din hållning samtidigt som du ökar din totala övre kroppsstyrka.

För att göra latsdrag korrekt, sätt dig på latsdragsmaskinen och justera knästödet så att det passar din längd. Greppa stången med ett brett grepp och dra ner den till bröstnivå med raka armar och böjda armbågar. Dra skuldrorna nedåt och bakåt samtidigt som du spänner ryggmusklerna och håller en rak hållning i ryggen. Släpp sedan kontrollerat stången uppåt till startpositionen och upprepa övningen. Fokusera på att aktivera ryggmusklerna och undvik att svanka i ryggen under övningens gång. Justera vikten så att den är utmanande men hanterbar och utför övningen i en kontrollerad och jämn rörelse. Variera övningen genom att ändra greppbredden eller använda olika handtag för att fokusera på olika delar av ryggen. För att bibehålla stabila handleder under hela övningen kan det vara bra att ta hjälp av handledsstöd.

Omvända flyes

Omvända flyes är en utmärkt övning för att isolera och stärka musklerna i övre delen av ryggen samt baksidan av axlarna och skuldrorna. Genom att utföra omvända flyes kan du förbättra din hållning och minska risken för skador i övre delen av ryggen.

För att utföra omvända flyes med en bra teknik, stå med en lätt böjning i knäna och håll en hantel i varje hand med en neutral grepposition. Luta dig framåt från höften med en rak rygg och låt armarna hänga rakt ner mot golvet. Lyft sedan armarna ut åt sidorna i en båge tills de är parallella med golvet och axlarna är i linje med ryggen. Fokusera på att aktivera musklerna mellan skulderbladen under rörelsen och undvik att svinga upp vikterna. För att maximera effekten av omvända flyes är det viktigt att inte använda för tunga hantlar och utföra övningen med kontrollerade och jämnt tempo. Fokusera på att hålla en stabil och rak rygg under hela rörelsen och undvik att svanka eller rundning i ryggen. Om man har svårigheter med flexibiliteten kan övningen även utföras på en bänk med lutning. När du klarar av att utföra övningen med rätt teknik kan du sträva efter att öka motståndet gradvis för att fortsätta utmana musklerna. Du kan även variera övningen genom att experimentera med olika vinklar och handtag för att nå olika delar av ryggen.

Chin ups / Pull ups

Chin ups och pull ups är effektiva övningar för att träna överkroppens muskler, särskilt biceps, rygg, axlar och underarmar. Genom att använda kroppsvikten som motstånd kan du bygga styrka och muskelmassa utan träningstillbehör. Det enda du behöver är en chin-up bar eller liknande där du har möjlighet att hänga med benen fritt, utan att nå ner till marken.

För att utföra chin ups, greppa en stång med en underhandsposition och häng med armarna helt utsträckta. Dra dig sedan uppåt genom att böja armarna och dra axlarna nedåt och bakåt samtidigt som du aktiverar biceps och ryggmuskler. Fokusera på att dra bröstet mot stången och undvik att svanka i ryggen. För pull ups, är det en liknande rörelse, där du istället greppar stången med en överhandsposition. Dra dig sedan uppåt genom att böja armarna och dra axlarna nedåt och bakåt med fokus på att aktivera ryggmuskler och axlar. Sträva efter att dra hakan över stången och hålla kroppen i en rak linje.

För både chin ups och pull ups är det viktigt att utföra rörelsen med kontrollerad och stabil teknik för att undvika skador och maximera muskeltillväxten. Justera greppbredden och använd olika handtag för att variera belastningen på olika delar av överkroppen. Du kan dessutom börja träna på övningen genom att använda dig av ett träningsband för att minska belastningen. Gradvis kan du öka antalet repetitioner och svårighetsgrad för att fortsätta utmana musklerna.

Rygglyft

Rygglyft är en bra övning för att stärka ryggmusklerna och förbättra hållningen genom att isolera och aktivera de nedre delarna av ryggen. Genom att ligga med ansiktet nedåt på en träningsmatta och armarna utsträckta längs sidorna kan du lyfta överkroppen från marken medan du spänner ryggmusklerna. Denna övning går dessutom att utföra i en ryggresningsbänk.

För att utföra rygglyft, börja med att ligga ned på magen med armarna utsträckta längs sidorna och handflatorna mot marken. Lyft sedan överkroppen från marken genom att använda ryggmusklerna och undvika att använda armarna för att pressa dig uppåt. Håll en stabil position vid toppen av rörelsen i några sekunder innan du sakta sänker dig tillbaka till startpositionen. Fokusera på att hålla nacken i en neutral position och undvika att spänna i nacken eller axlarna under övningen. Anpassa belastningen genom att öka eller minska antalet repetitioner och utföra rörelsen med kontrollerad teknik. Gradvis kan du öka svårighetsgraden genom att använda viktplattor eller andra motstånd för att ytterligare utmana dina ryggmuskler.

Hantelrodd

Hantelrodd är en ryggövning som främst tränar de övre delarna av ryggen, inklusive den breda ryggmuskeln och den främre delen av axlarna.

För att utföra hantelrodd, luta dig framåt med den ena handen mot en träningsbänk och den andra håller i en hantel. Om du föredrar kan du dessutom låta de ena knät vara placerat på träningsbänken. Dra sedan upp hanteln upp mot sidan av kroppen i en roddrörelse och sänk sedan hanteln tillbaka till startposition i en kontrollerad rörelse. För att undvika överdriven spänning i ryggen är det viktigt att hålla en stabil kroppsställning och undvika att svanka eller rundar ryggen under övningen. Anpassa vikten efter din styrkenivå och fokusera på att använda ryggmusklerna för att dra hanteln uppåt istället för att använda din arm eller axel.

Sittande kabelrodd

Sittande kabelrodd är en bra ryggövning som främst tränar de övre delarna av ryggen, inklusive den breda ryggmuskeln, baksidan av axlarna och biceps. Övningen utförs i en roddmaskin, där du kan välja om du vill utföra övningen med ett smalt eller brett grepp.

För att utföra sittande kabelrodd, sätt dig i roddmaskinen och håll handtaget med raka armar framför dig. Dra sedan handtaget mot magen genom att böja armarna och pressa skuldrorna bakåt samtidigt som du andas ut. Låt sedan kabeln sakta återgå till startpositionen med kontrollerad rörelse. För att undvika överdriven spänning i ryggen är det viktigt att hålla en rak rygg och undvika att svanka eller rundar ryggen under övningen. Justera vikten på kabelmaskinen efter din styrkenivå och fokusera på att använda ryggmusklerna för att dra handtaget mot dig.

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan:

7 Bröstövningar för dina bröstmuskler

Guide: Välj rätt pwo

Benövningar – 8 bra benövningar för starkare ben

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
2-3 vardagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15263 omdömen
Verifierat
Bra service

Väldigt bra kundtjänst

Verifierat
Most bang for the bux och snabb…

Most bang for the bux och snabb leverans!

Verifierat
Grym kundservice!

Snabb leverans, super bra kundservice, hade ett fel på en oversize tröja, maila dom och fick svar snabbt och en helt ny tröja utan problem! Mycket nöjd.

Verifierat
Hade problem med orden löste sig snabbt!

Hade problem med orden löste sig snabbt!

Verifierat
Bra varor

Bra varor, bra priser. Vad mer kan man önska?

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans, sköna och snygga gröna kallingar! Kul att prova lite energidryck och pre work out-shot! :)

Verifierat
Mycket nöjd

Mycket nöjd

Verifierat
Bra produkter och snabb leverans!

Bra produkter och snabb leverans!

Verifierat
Beställt proteinpulver

Beställt proteinpulver. Allt var tipptopp :)

Verifierat
Snabb leverans

Bra komplement

Verifierat
Sköna kläder för stark pwo

Kläderna är extremt sköna pwo shotarna är väldigt starka och lite för mycket koffein

Verifierat
Snabb leverans och bra produkter

Snabb leverans och bra produkter

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?