Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma vardag
Trustpilot 4,6 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Hur mycket vatten ska man dricka per dag?

Människokroppen består till 60% av vatten vilket tydligt visar hur viktigt det är för oss. Vattnet i vår kropp har flera livsviktiga funktioner och bland annat att reglera vår kroppstemperatur. När kroppen överhettas blir vätskan till ånga som sedan kyler ner kroppen via ett fenomen som kallas avdunstningskylning. Dessutom består vårt blod som transporterar syre till kroppens olika delar mestadels av vatten. Under dygnets alla timmar gör kroppen sig av med vätska i olika mängd. Därför är det viktigt att vi ser till att kroppen återfår samma mängd vätska i rätt takt!

gym vattenflaska träning

Hur mycket vatten ska man dricka per dag?

Rekommendationen för en vuxen människa är att dricka 1,5 till 2 liter vätska per dag men vattenintaget för varje person är individuellt och beror på hur mycket du väger och hur mycket du svettas. Om du exempelvis jobbar i en miljö där temperaturen är hög, det är varma dagar eller om du tränar mycket behöver du få i dig mer vatten. En generell tumregel för vattenintag under träning kan vara att dricka 0,5-1,0 liter extra vatten per timme du tränar.

Vatten i kroppen

Vår kropp består som sagt av stora mängder vatten, vilka funktioner och fördelar bidrar då en kropp med rätt mängd vätska till?

  • I vår mun, näsa och hals har vi slemhinnor. Dricker vi för lite vatten ökar risken för att slemhinnorna torkar ut och det gör oss mer mottagliga för virus. Genom rätt vattenintag ges bättre förutsättningar att behålla ett gott immunförsvar genom att få i oss tillräckligt med vätska.
  • Vår hjärna består till ca 75% av vatten. När huvudvärk uppstår är vätskebrist en vanlig orsak. Ett glas vatten kan ibland, för vissa individer, till och med ge samma effekt som en huvudvärkstablett och vätskebalansen påverkar även hjärnan genom vår förmåga att koncentrera oss.
  • Våra lungor består till 80% av vätska och därför behöver vi vätska för att kunna andas. En vanlig person gör sig av med 0,5-1,0 liter vatten per dag bara genom
    andningen. Därför är det viktigt att komma ihåg att din kropp förlorar vätska även under natten – trots att du kanske inte svettas.
  • Vårt skelett innehåller ca 22% vatten. Vattnet i skelettet ser till att våra leder kan röra sig smidigt. Genom att bibehålla rätt fuktighetsnivå kan risken minskas för förslitningsskador. Förslitningsskador kan bland annat leda till smärta och inflammationer.
  • Huden är kroppens största organ och består till 70% av vatten. Vid för låga vätskenivåer kan huden bli torr och genom att få i dig tillräckligt med vätska kan du återfukta huden inifrån.

vattenflaska hantlar träning

Kan man dricka för mycket vatten?

En myt som etablerades på 80-talet var att det alltid var hälsosamt att dricka mer vatten och att det skulle bidra till en rad utseendemässiga fördelar såsom bättre hy och hår men även bättre hälsa.

Tvärtom, trots att vår kropp är i stort behov av vatten kan det i vissa fall bli för mycket och det kommer belasta din kropp istället för att gynna den. När kroppen förlorar vätska genom exempelvis svett sjunker även saltnivåerna. Genom att ersätta vätskan med för mycket vanligt vatten kan en obalans av salter uppstå.

Kan man dricka vätskeersättning varje dag?

Vuxna människor kan med fördel dricka vätskeersättning varje dag! Kroppen gör sig dagligen av med cirka 2,5-3 liter vatten genom vanliga kroppsfunktioner såsom andning och svett. Med hjälp av vätskeersättning kan du se till att kroppen återställer vätskebalansen genom att du får i dig rätt mängd salter och mineraler. Vätskeersättningen hjälper kroppen att återställa och bibehålla kroppens vätskebalans eftersom salterna binder vattnet i kroppen. Cellerna som klär vår tarm tar upp saltet vi får i oss och genom att dricka vätskeersättning (salter+vätska) tas även vätskan upp i vår kropp på ett bättre sätt än om vi bara hade druckit vattnet.

träning vattenflaska

Bästa vätskeersättningen

Vätskeersättning kan komma i flera olika former. XLNT Sports Rehydrate en vätskeersättning i kapselform. Kapslarna kan du ha med dig under dagen och är smidiga att svälja ihop med 3-4 dl vatten! Kosttillskottet hjälper dig att optimera din återhämtning samt undvika vätske- och mineralbrist. XLNT Sports Rehydrate vätskeersättning innehåller dessutom magnesium och kalcium som bidrar till en normal muskelfunktion och minskad trötthet. Sist men inte minst är kapslarna fria från både socker och kalorier, till skillnad från många brustabletter.

Blanda egen vätskeersättning

Egen vätskeersättning är enkel att blanda! En enklare vätskeersättning som fungerar alldeles utmärkt består av vatten, salt och druvsocker. Med din egen vätskeersättning ser du till att du behåller vätskenivåerna i kroppen även när du tränar hårt eller är utomhus en varm sommardag. För att blanda din egen vätskeersättning behöver du:

Gör såhär:

  1. Koka upp vattnet
  2. Blanda ned druvsocker och salt
  3. Låt svalna i kylen i en shaker eller vattenflaska

Tips: För att få lite extra tryck i din vätskeersättning kan du smaksätta den med en pre-workout-produkt, exempelvis XLNT Sports BCAA+Caffeine. BCAA stimulerar muskelsyntesen efter ditt träningspass och koffein ger dig den lilla extra kick du behöver för att prestera på topp. Med denna mix får du en vätskeersättning som samtidigt fungerar som en prestationshöjande sportdryck, bra va?

Utmärkt
Baserat på 9282 omdömen
22 timmar sedan
Bra service

Lätt att handla, snabb leverans!

Nisse Norell
23 timmar sedan
Mycket snabb leverans och fantastisk…

Mycket snabb leverans och fantastisk produkt!

Jennie
1 dag sedan
mycket smidigt

mycket smidigt, som vanligt, jättenöjd

Zuzana Bergström
2 dagar sedan
Utmärkt och snabb leverans

Utmärkt och snabb leverans! Alltid lika nöjd

Niklaz
3 dagar sedan
Positivt!

Hej, Mkt nöjd över service och snabbheten i leveransen. Vänder mig till er! Mkt god kvalitet på produkterna. Mvh Niklas Journalist

Niklas
4 dagar sedan
Har alltid fått samtliga varor på…

Har alltid fått samtliga varor på utsatt tid, dvs dagen efter om jag lagt beställningen innan 14. Suveränt!

Henrik Westerberg
4 dagar sedan
Snabb leverans

Stort sortiment och Snabb leverans

Maria W.
5 dagar sedan
Levererar som vanligt:-) köper alltid…

Levererar som vanligt:-) köper alltid mina tillskott från MMsport

Jan lundberg
5 dagar sedan
Snabbt och smidigt!

Snabbt och smidigt!

Selina Steen
5 dagar sedan
Alltid snabba leveranser och bra…

Alltid snabba leveranser och bra produkter.

MS
6 dagar sedan
Klockrent

Snabbt o smidigt samt bra pris precis som det ska vara

Jan Gyllander
6 dagar sedan
Snabbt o smidigt

Snabbt o smidigt, bra pris, bra egna produkter!

Liizen Brodin
Ny kund?