Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Hur mycket vatten ska man dricka per dag?

Människokroppen består till 60% av vatten vilket tydligt visar hur viktigt det är för oss. Vattnet i vår kropp har flera livsviktiga funktioner och bland annat att reglera vår kroppstemperatur. När kroppen överhettas blir vätskan till ånga som sedan kyler ner kroppen via ett fenomen som kallas avdunstningskylning. Dessutom består vårt blod som transporterar syre till kroppens olika delar mestadels av vatten. Under dygnets alla timmar gör kroppen sig av med vätska i olika mängd. Därför är det viktigt att vi ser till att kroppen återfår samma mängd vätska i rätt takt!

gym vattenflaska träning

Hur mycket vatten ska man dricka per dag?

Rekommendationen för en vuxen människa är att dricka 1,5 till 2 liter vätska per dag men vattenintaget för varje person är individuellt och beror på hur mycket du väger och hur mycket du svettas. Om du exempelvis jobbar i en miljö där temperaturen är hög, det är varma dagar eller om du tränar mycket behöver du få i dig mer vatten. En generell tumregel för vattenintag under träning kan vara att dricka 0,5-1,0 liter extra vatten per timme du tränar.

Vatten i kroppen

Vår kropp består som sagt av stora mängder vatten, vilka funktioner och fördelar bidrar då en kropp med rätt mängd vätska till?

  • I vår mun, näsa och hals har vi slemhinnor. Dricker vi för lite vatten ökar risken för att slemhinnorna torkar ut och det gör oss mer mottagliga för virus. Genom rätt vattenintag ges bättre förutsättningar att behålla ett gott immunförsvar genom att få i oss tillräckligt med vätska.
  • Vår hjärna består till ca 75% av vatten. När huvudvärk uppstår är vätskebrist en vanlig orsak. Ett glas vatten kan ibland, för vissa individer, till och med ge samma effekt som en huvudvärkstablett och vätskebalansen påverkar även hjärnan genom vår förmåga att koncentrera oss.
  • Våra lungor består till 80% av vätska och därför behöver vi vätska för att kunna andas. En vanlig person gör sig av med 0,5-1,0 liter vatten per dag bara genom
    andningen. Därför är det viktigt att komma ihåg att din kropp förlorar vätska även under natten – trots att du kanske inte svettas.
  • Vårt skelett innehåller ca 22% vatten. Vattnet i skelettet ser till att våra leder kan röra sig smidigt. Genom att bibehålla rätt fuktighetsnivå kan risken minskas för förslitningsskador. Förslitningsskador kan bland annat leda till smärta och inflammationer.
  • Huden är kroppens största organ och består till 70% av vatten. Vid för låga vätskenivåer kan huden bli torr och genom att få i dig tillräckligt med vätska kan du återfukta huden inifrån.

vattenflaska hantlar träning

Kan man dricka för mycket vatten?

En myt som etablerades på 80-talet var att det alltid var hälsosamt att dricka mer vatten och att det skulle bidra till en rad utseendemässiga fördelar såsom bättre hy och hår men även bättre hälsa.

Tvärtom, trots att vår kropp är i stort behov av vatten kan det i vissa fall bli för mycket och det kommer belasta din kropp istället för att gynna den. När kroppen förlorar vätska genom exempelvis svett sjunker även saltnivåerna. Genom att ersätta vätskan med för mycket vanligt vatten kan en obalans av salter uppstå.

Kan man dricka vätskeersättning varje dag?

Vuxna människor kan med fördel dricka vätskeersättning varje dag! Kroppen gör sig dagligen av med cirka 2,5-3 liter vatten genom vanliga kroppsfunktioner såsom andning och svett. Med hjälp av vätskeersättning kan du se till att kroppen återställer vätskebalansen genom att du får i dig rätt mängd salter och mineraler. Vätskeersättningen hjälper kroppen att återställa och bibehålla kroppens vätskebalans eftersom salterna binder vattnet i kroppen. Cellerna som klär vår tarm tar upp saltet vi får i oss och genom att dricka vätskeersättning (salter+vätska) tas även vätskan upp i vår kropp på ett bättre sätt än om vi bara hade druckit vattnet.

träning vattenflaska

Bästa vätskeersättningen

Vätskeersättning kan komma i flera olika former. XLNT Sports Rehydrate en vätskeersättning i kapselform. Kapslarna kan du ha med dig under dagen och är smidiga att svälja ihop med 3-4 dl vatten! Kosttillskottet hjälper dig att optimera din återhämtning samt undvika vätske- och mineralbrist. XLNT Sports Rehydrate vätskeersättning innehåller dessutom magnesium och kalcium som bidrar till en normal muskelfunktion och minskad trötthet. Sist men inte minst är kapslarna fria från både socker och kalorier, till skillnad från många brustabletter.

Blanda egen vätskeersättning

Egen vätskeersättning är enkel att blanda! En enklare vätskeersättning som fungerar alldeles utmärkt består av vatten, salt och druvsocker. Med din egen vätskeersättning ser du till att du behåller vätskenivåerna i kroppen även när du tränar hårt eller är utomhus en varm sommardag. För att blanda din egen vätskeersättning behöver du:

Gör såhär:

  1. Koka upp vattnet
  2. Blanda ned druvsocker och salt
  3. Låt svalna i kylen i en shaker eller vattenflaska

Tips: För att få lite extra tryck i din vätskeersättning kan du smaksätta den med en pre-workout-produkt, exempelvis XLNT Sports EAA+Caffeine. BCAA stimulerar muskelsyntesen efter ditt träningspass och koffein ger dig den lilla extra kick du behöver för att prestera på topp. Med denna mix får du en vätskeersättning som samtidigt fungerar som en prestationshöjande sportdryck, bra va?

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan: 

Marklyft – Teknik och tips 

Den stora kreatin guiden 

Guide: Så väljer du rätt proteinpulver

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15245 omdömen
Verifierat
Snabbt och enkelt!

Snabbt och enkelt!

Verifierat
Snabb leverans och återkoppling när…

Snabb leverans och återkoppling när varan var betald

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans, bra produkter

Verifierat
Snabb leverans och nöjd med produkterna.

Snabb leverans och nöjd med produkterna.

Verifierat
Bra priser o snabb leverans

Fick produkten snabbt o välpackat, dock lite dåligt att inga skopor kom med proteinpåsarna samt att det inte rekommenderades att köpa till

Verifierat
Bra varor

Snabb leverans och bra kvalite på varorna

Verifierat
Jag köpte Vanilla Ice Cream Väldigt…

Jag köpte Vanilla Ice Cream Väldigt lätt protein och dricka, helt enkelt grymt! Rekommenderar stark

Verifierat
Riktiga Grejor

Marklyft strumpor.

Verifierat
bra information ger personalen och jag…

bra information ger personalen och jag är nöjd med dom köp jag gör med enstaka klädesplagg och kosttillskott

Verifierat
Bra proteinpulver

Snabb leverans. Goda smaker på proteinpulver. Jag är nöjd!

Verifierat
Mike bra och snygg

Mike bra och snygg

Verifierat
Fin service

Snabb och smidig med leverans. Hade dessutom köpt fel vara som jag fick byta i butik utan problem - tack för fin service!

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?