Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Massagepistol - Vem har användning av en och hur fungerar den?

Massagepistolen har blivit ett väldigt populärt redskap och har många fördelar att erbjuda! Massagepistolen kommer från engelskans Massage Gun och uppfinningen är en vidareutveckling av fenomenet stötvågsbehandling, eller shockwave therapy. Men hur fungerar en massagepistol och vad kan den göra för just dig?

Massagepistol – Användning

Massagepistolen har utvecklats efter inspiration av behandlingsmetoden shockwave theraphy vilket är en teknik som har använts inom vården sedan 1980-talet. Behandlingen innebär att man med hjälp av hastiga och täta stötar behandlar skador och besvär i leder och muskler. Detta är en behandling som har blivit vetenskapligt utvärderad med en konstaterad effekt. Muskler som är spända under en längre tid kan utveckla triggerpunkter eller muskelknutor som kan göra ont även när muskeln är i vila.

När man behandlar muskler och leder med dessa stötar genereras det ökad blodcirkulation, ökad vävnadsåterbyggnad samt ökad aktivitet i cellerna. Du kan med fördel använda massagepistolen varje dag, cirka tio minuter fördelat över olika kroppsdelar är lagom.

Mjölksyra och återhämtning

För dig som tränar hårt har massagepistolen en rad olika tillämpningsområden. Exempelvis vid träningsvärk, önskan om en snabbare återhämtning, mot behandling av överbelastning, eller ökat blodflöde då en massagepistol ska ge samma effekt på blodcirkulationen som träning och får dig att orka mer.

När musklerna behandlas med denna typ av terapi bidrar det även till smidigare och mindre stel bindväv kring musklerna. Bindväv finns i hela kroppen, både ytligt under huden och längre in, kring muskler, organ och senor. Bindväven är uppbyggd av kollagen och håller ihop kroppen samt påverkar dess rörlighet. Bindväven fungerar som ett “fodral” åt våra muskler och ofta behöver bindväven mer behandling än själva musklerna.

För att nyttja en massagepistol i uppvärmningsyfte bör man använda en låg frekvens. Genom att behandla de större muskelgrupperna med denna metod innan ett träningspass får man dels en ökad blodcirkulation, vilket som nämnt ger förutsättningar för bättre prestation, och genom att massera bindväven uppnår man en mer rörlig och mindre spänd kropp.

Behandling med massagepistol efter träning ska hjälpa din kropp att återhämta sig snabbare och inom en kortare tid träna hårt igen. Dessutom är återhämtning fundamentalt för att undvika skador samt för att kunna utvecklas i din träning.
När du ska behandla dina muskler efter träning är det viktigt att:
– Använd inte en för hård frekvensnivå
– Hitta områdena som är ömma
– Håll kvar maskinen under minst 30 sekunder.

Detta kommer få musklerna att slappna av, och din smärta att reduceras.

Vid intensiv träning kan det bildas mjölksyra i musklerna. Det är ofarligt men inte särskilt behagligt. Mjölksyra kan i värsta fall hålla i sig i flera dagar och kroppen har ibland svårigheter att själv göra sig av med den. Genom att behandla musklerna med en massagepistol kan du alltså hjälpa kroppen att påskynda processen.

Ett annat verktyg för att vårda vår bindväv är en så kallad Foam Roller, och kan vara ett bra komplement men som inte når lika djupt in i vävnaden. En Foam Roller klarar inte heller av att behandla ett lika specifikt område.

Sammanfattningsvis fungerar en massagepistol lika bra både vid uppvärmning inför träning, som för återhämtning efter passet.

Stelhet och smärtor i kroppen

Är du däremot en person som snarare är mer stillasittande, har ryggont och knutor? Det här är vad en massagepistol kan göra för dig!

Precis som för den som har höga träningsmål och gynnas av en högre blodcirkulation är det lika viktigt för den som är stillasittande att främja sitt blodflöde. När vi inte rör på oss tillräckligt går blodcirkulationen trögare vilket i sin tur leder till att kroppen får svårare att ta upp syre. Genom att ta hjälp av en massagepistol kan du aktivera dina muskler, trots stillasittande, och får igång ditt blodflöde.

För dig med en stillasittande arbetssituation kan långa dagar framför en dator även frambringa stelhet och i sin tur smärtor i musklerna kring rygg och nacke. Efter en längre period av denna stelhet händer det att knutor uppstår. Knutor är partier av musklerna som blir hårda och gör ont.

En massagepistol kan ha en upplösande effekt på dessa knutor då vibrationerna har ett avslappnande resultat på de spända musklerna. Behandla i ungefär 20 sekunder på ömma områden, och gå sedan vidare.

Ytterligare tre fördelar för vardagsbruk av en massagepistol:
-För den som står upp stora delar av dagen eller har ömma och svullna fötter kan man behandla hålfoten och vadmuskeln med en massagepistol för att reducera smärta.

-Om du har svårt att komma ned i varv med en rastlöshet i musklerna på kvällarna och känner ett krypande pirrande i benen kan du lida utav sk. “restless legs”. Att massera benen innan läggdags kan minska besvären eftersom det hjälper dina muskler att slappna av och kan på så sätt bidra till bättre sömn.

-Lider du av spänningshuvudvärk? Genom att behandla övre delen av rygg och nacke vid första symptom på spänningshuvudvärk kan du lindra dina besvär.

MM Sports Massagepistol

MM Sports massagepistol är en kraftfull och välutrustad produkt med många fördelar.
Produktinformation:

  • Sex stycken utbytbara massagehuvuden för att anpassa maskinens sk. “shock waves” till olika områden och ändamål.
  • 9 olika hastighetsnivåer och 2 olika lägen
  • 3-5 timmars lång batteritid
  • Låg ljudnivå

 

Viktig information!

Grundläggande är att man börjar försiktigt med sin massagepistol. Du vill åstadkomma behag och avslappning, inte påfresta dina muskler. Börja på en låg frekvens och behandla inte dina ömma punkter för länge, 20 sekunder räcker. Hittar du områden som är för ömma för att behandla direkt på, använd massagepistolen runt om dina triggerpunkter.

Gravida kvinnor bör inte använda en massagepistol med risk för att använda produkten fel. Likaså bör produkten inte användas av personer med en pacemaker eller personer som nyligen opererats. Undvik att behandla området från halsen och uppåt. Kvinnor bör inte behandla bröstvävnad, samt undvik att massera ryggrad och direkt på ben.

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan: 

Marklyft – Teknik och tips

Den stora kreatin guiden

Guide: Så väljer du rätt proteinpulver

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15245 omdömen
Verifierat
Snabbt och enkelt!

Snabbt och enkelt!

Verifierat
Snabb leverans och återkoppling när…

Snabb leverans och återkoppling när varan var betald

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans, bra produkter

Verifierat
Snabb leverans och nöjd med produkterna.

Snabb leverans och nöjd med produkterna.

Verifierat
Bra priser o snabb leverans

Fick produkten snabbt o välpackat, dock lite dåligt att inga skopor kom med proteinpåsarna samt att det inte rekommenderades att köpa till

Verifierat
Bra varor

Snabb leverans och bra kvalite på varorna

Verifierat
Jag köpte Vanilla Ice Cream Väldigt…

Jag köpte Vanilla Ice Cream Väldigt lätt protein och dricka, helt enkelt grymt! Rekommenderar stark

Verifierat
Riktiga Grejor

Marklyft strumpor.

Verifierat
bra information ger personalen och jag…

bra information ger personalen och jag är nöjd med dom köp jag gör med enstaka klädesplagg och kosttillskott

Verifierat
Bra proteinpulver

Snabb leverans. Goda smaker på proteinpulver. Jag är nöjd!

Verifierat
Mike bra och snygg

Mike bra och snygg

Verifierat
Fin service

Snabb och smidig med leverans. Hade dessutom köpt fel vara som jag fick byta i butik utan problem - tack för fin service!

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?