Fri frakt från 499 kr
1-2 vardagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Några viktiga aminosyror!

Dags för något nytt på kosttillskottssidan? Låt oss tipsa om några mindre kända aminosyror med märkliga, kraftfulla effekter på fysik, psyke och välmående.

Protein består av aminosyror och är det viktigaste makronäringsämnet för oss som tränar. En hög andel protein i kosten garanterar att musklerna får det de behöver för att kunna bygga upp sig efter träningen. Det verkar också som att proteinrik mat hjälper till vid viktnedgång och fettförbränning, bland annat genom att mätta bättre än annan mat. Det finns också vetenskapliga indikationer på att överskott av protein inte leder till ökat kroppsfett som ett överskott av annan mat skulle göra.  Men detta är effekter av protein som makronäringsämne. Förutom dessa viktiga fördelar finns det även högintressanta effekter av enskilda aminosyror.

EAA, BCAA och Leucin – de essentiella aminosyrorna, EAA, är de aminosyror kroppen inte kan syntetisera på egen hand. Trots att flera av de essentiella aminosyrorna har farmakologiska effekter är detta tillskott ändå mer likt ett proteintillskott än ett enskilt aminosyratillskott. Ett koncentrat av de viktigaste aminosyrorna! BCAA – Branched Chain Amino Acids, är tre separata aminosyror som länge ansågs utgöra ett sorts musklernas förstahandsval när det kommer till aminosyror. I dag lutar forskningsläget åt att det är en av de tre, leucin, som står bakom de viktigaste effekterna man tidigare sett hos BCAA. Men BCAA fortsätter att vara relevant, alla tre aminosyrorna är essentiella och leucin är en mycket viktig och effektiv substans. Leucin – Kungen av muskelbyggande aminosyror och näringsämnen. Leucin som är både en BCAA och en EAA har identifierats som det enskilt mest muskeluppbyggande av alla näringsämnen. Det  är leucin som startar den anabola responsen efter träning.

Betain – är inte en renodlad aminosyra men ett så kallat metylderivat av aminosyran gycin. Betain har länge varit känt som ett hälsokosttillskott för sin kapacitet att förbättra metylationsprocesser. Nu kommer betain tillbaka i formen av ett sportkosttillskott. Modern forskning har indikerat att betain kan förbättra en mängd värden som är helt centrala i träning och kroppsomvandling. Däribland kroppssammansättning, anabol hormonprofil och prestationsförmåga på träningen.

Glycin – fungerar som signalsubstans och är involverad i avslappning, återhämtning och belöning på neurologisk nivå. Bland annat pågår försök på Sahlgrenska i Göteborg där man framgångsrikt behandlar alkoholism med glycin.

Taurin – förbättrar eventuellt atletisk och mental prestationsförmåga, vilket gjort taurin till en populär ingrediens i energidrycker. De kroppsegna halterna av taurin i hjärta och hjärna sjunker när vi åldras.

I korthet

  • Protein och aminosyror är de viktigaste näringsämnena för träningseffekt och fysikomvandling. Protein bygger muskler, mättar och är nästan omöjligt att bli fet av, även när man intar ett stort överskott.
  • Förutom proteinets makroeffekter har enskilda aminosyror kraftfulla farmakologiska effekter. EAA, BCAA och leucin är välkända sedan tidigare för sina nyckelroller i muskeluppbyggnad.
  • Betain är ett mindre känt aminosyraderivat, som bland annat kan förbättra kroppssammansättning, anabol hormonprofil och prestationsförmåga på träningen.
  • Glycin är en icke-essentiell aminosyra som fungerar som signalsubstans i centrala nervsystemet och bland annat är involverat i avslappning, återhämtning och belöningsmekanismer.
  • Taurin är en sedan länge använd ingrediens i energidrycker som bland annat fungerar som signalsubstans i centrala nervsystemet. Halterna minskar när vi blir äldre och taurin har med blandade resultat undersökts som tillskott för atletisk prestationsförmåga.

Frågor gällande detta spännande ämne? 

Har du frågor gällande detta spännande ämne aminosyror kan du alltid kontakta oss på MM Sports. Vi kan alltid ge dig bästa möjliga rådgivning och guidning kring detta. Vidare kan vi självklart även alltid rekommendera rätt typ av produkter som är extra innehållsrika på aminosyror. Du kan enkelt kontakta oss via e-post, telefon eller chatt. För vårt bolag finns inga för svåra frågor när det kommer till detta ämne. Kontakta oss redan idag så lovar vi att hjälpa dig på bästa sätt!

Utmärkt
Baserat på 12401 omdömen
4 timmar sedan
Bra och snabb

Bra och snabb leverans

Lumnije Paci
6 timmar sedan
Bra storlek sköna

Bra! Lagom storlek. Sköna

Ida
10 timmar sedan
Riktit bra affär 😃😃

Riktit bra affär 😃😃

Mikael Skilhagen
1 dag sedan
Snabb Leverans

Snabb Leverans

Marfa32
2 dagar sedan
Toppen!

Snabb leverans

Malin Håkansson
2 dagar sedan
Hade lätt fått 5 stjärnor om man fått…

Hade lätt fått 5 stjärnor om man fått blandare eller något med i köpet.

Macke Nyborg
4 dagar sedan
Det gick snabbt o smidigt att få…

Det gick snabbt o smidigt att få leveransen

Kent Pettersson
4 dagar sedan
Snabb leverans

Lätt att hitta , beställa , och snabb leverans, två dygn sen hade jag min beställning, smidigt med Budbee , super nöjd med min leverantör MM Sports

Daniel Malmberg
4 dagar sedan
Toppen service med snabb leveranstid å…

Toppen service med snabb leveranstid å smidigt betalsätt. Jag är skitnöjd😊

Zandra
4 dagar sedan
Tack fär att snabbt leverans och nöjd…

Tack fär att snabbt leverans och nöjd med det! Mvh Beata

Beata
4 dagar sedan
Mitt första paket gick sönder i posten…

Mitt första paket gick sönder i posten men supporten var supé hjälpsam och vi löse problemet

Noah Eric Samuel Marttila
5 dagar sedan
Supertrevlig och hjälpsam personal!

Supertrevlig och hjälpsam personal i butiken på sveavägen. Hade allt vi behövde. Det enda som skulle kunna förbättras är inredningen, den hade kunnat se lite mer lockade ut. Superbra produkter i övrigt. Rekommenderar Ymir starkt för dom som vill upp tidigt på morgon och träna.

Victor Burrau
Ny kund?