Fri frakt t.o.m. 19/5
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Protein Deals + fri frakt avslutas om 14:10:34
Hem / Blogg /

Några viktiga aminosyror

Dags för något nytt på kosttillskottssidan? Låt oss tipsa om några mindre kända aminosyror med märkliga, kraftfulla effekter på fysik, psyke och välmående.

Protein består av aminosyror och är det viktigaste makronäringsämnet för oss som tränar. En hög andel protein i kosten garanterar att musklerna får det de behöver för att kunna bygga upp sig efter träningen. Det verkar också som att proteinrik mat hjälper till vid viktnedgång och fettförbränning, bland annat genom att mätta bättre än annan mat. Det finns också vetenskapliga indikationer på att överskott av protein inte leder till ökat kroppsfett som ett överskott av annan mat skulle göra.  Men detta är effekter av protein som makronäringsämne. Förutom dessa viktiga fördelar finns det även högintressanta effekter av enskilda aminosyror.

EAA, BCAA och Leucin – de essentiella aminosyrorna, EAA, är de aminosyror kroppen inte kan syntetisera på egen hand. Trots att flera av de essentiella aminosyrorna har farmakologiska effekter är detta tillskott ändå mer likt ett proteintillskott än ett enskilt aminosyratillskott. Ett koncentrat av de viktigaste aminosyrorna! BCAA – Branched Chain Amino Acids, är tre separata aminosyror som länge ansågs utgöra ett sorts musklernas förstahandsval när det kommer till aminosyror. I dag lutar forskningsläget åt att det är en av de tre, leucin, som står bakom de viktigaste effekterna man tidigare sett hos BCAA. Men BCAA fortsätter att vara relevant, alla tre aminosyrorna är essentiella och leucin är en mycket viktig och effektiv substans. Leucin – Kungen av muskelbyggande aminosyror och näringsämnen. Leucin som är både en BCAA och en EAA har identifierats som det enskilt mest muskeluppbyggande av alla näringsämnen. Det  är leucin som startar den anabola responsen efter träning.

Betain – är inte en renodlad aminosyra men ett så kallat metylderivat av aminosyran gycin. Betain har länge varit känt som ett hälsokosttillskott för sin kapacitet att förbättra metylationsprocesser. Nu kommer betain tillbaka i formen av ett sportkosttillskott. Modern forskning har indikerat att betain kan förbättra en mängd värden som är helt centrala i träning och kroppsomvandling. Däribland kroppssammansättning, anabol hormonprofil och prestationsförmåga på träningen.

Glycin – fungerar som signalsubstans och är involverad i avslappning, återhämtning och belöning på neurologisk nivå. Bland annat pågår försök på Sahlgrenska i Göteborg där man framgångsrikt behandlar alkoholism med glycin.

Taurin – förbättrar eventuellt atletisk och mental prestationsförmåga, vilket gjort taurin till en populär ingrediens i energidrycker. De kroppsegna halterna av taurin i hjärta och hjärna sjunker när vi åldras.

I korthet

  • Protein och aminosyror är de viktigaste näringsämnena för träningseffekt och fysikomvandling. Protein bygger muskler, mättar och är nästan omöjligt att bli fet av, även när man intar ett stort överskott.
  • Förutom proteinets makroeffekter har enskilda aminosyror kraftfulla farmakologiska effekter. EAA, BCAA och leucin är välkända sedan tidigare för sina nyckelroller i muskeluppbyggnad.
  • Betain är ett mindre känt aminosyraderivat, som bland annat kan förbättra kroppssammansättning, anabol hormonprofil och prestationsförmåga på träningen.
  • Glycin är en icke-essentiell aminosyra som fungerar som signalsubstans i centrala nervsystemet och bland annat är involverat i avslappning, återhämtning och belöningsmekanismer.
  • Taurin är en sedan länge använd ingrediens i energidrycker som bland annat fungerar som signalsubstans i centrala nervsystemet. Halterna minskar när vi blir äldre och taurin har med blandade resultat undersökts som tillskott för atletisk prestationsförmåga.

Frågor gällande detta spännande ämne? 

Har du frågor gällande detta spännande ämne aminosyror kan du alltid kontakta oss på MM Sports. Vi kan alltid ge dig bästa möjliga rådgivning och guidning kring detta. Vidare kan vi självklart även alltid rekommendera rätt typ av produkter som är extra innehållsrika på aminosyror. Du kan enkelt kontakta oss via e-post, telefon eller chatt. För vårt bolag finns inga för svåra frågor när det kommer till detta ämne. Kontakta oss redan idag så lovar vi att hjälpa dig på bästa sätt!

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan: 

Marklyft – Teknik och tips 

Den stora kreatin guiden 

CrossFit – 6 övningar

Fri frakt
t.o.m. 19/5
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15380 omdömen
Verifierat
Minska priset bara sen allt bli bra.

Minska priset bara sen allt bli bra.

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
för att det var en ny produkt för…

för att det var en ny produkt för mig,har bara hunnit med två doser… vet inte ännu vilken effekt det kan bli. Tack,är nöjd !

Verifierat
Bästa proteinpulvret jag nånsin köpt.

Bästa proteinpulvret jag nånsin köpt. -äppelpaj -chokladkaka

Verifierat
Alltid nöjd när man handlar hos MM…

Alltid nöjd när man handlar hos MM Sport! Bra produkter, bra kvalitet och rimliga priser!

Verifierat
Snabb leverans bra webbsida!

Snabb leverans bra webbsida!

Verifierat
Snabb leverans 🚚 👌🏻👌🏻👌🏻

Snabb leverans 🚚 👌🏻👌🏻👌🏻

Verifierat
Snabbt handlagt och levererat.

Snabbt handlagt och levererat.

Verifierat
Enkelt att beställa och bra beskrivning…

Enkelt att beställa och bra beskrivning av produkterna.

Verifierat
Toppen

Bra pris, snabb leverans, bra paketerat. Fick även med en extra produkt! Kommer absolut beställa igen.

Verifierat
Snabb o säker leverns

Bra produkter

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?