Fri frakt från 499 kr
2-3 vardagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Så tränar du med bälte

Styrkelyftsbältet har blivit en accessoar som vilket klädesplagg om helst. Men bältet har ett specifikt syfte och kan öka din prestation rejält – om du vet när, hur och varför du ska använda det.

Vad bältet gör

Nyckeln till tunga och säkra lyft heter stabilitet och styrka i bålen. Det är från bålen som rörelser av god kvalitet utgår och det är här krafterna från benen och fötterna som tar spjärn mot golvet möter krafterna från viktens tyngd, vid till exempel knäböj och marklyft. Om bålen är för svag för belastningen misslyckas lyftaren med att rikta sin styrka så effektivt som möjligt mellan golvet och vikten för att lyfta den. Kraften ”läcker ut” genom ett vekt mellangärde. Förutom försämrad prestation finns skaderisk med i denna ekvation. En neutral ryggrad skadas oftast inte av ett tungt lyft, det är om ryggen hamnar i en dålig position, böjd framåt, åt sidan eller vriden, som diskar, kotor och muskler riskerar att skadas. Bålens muskler arbetar med att hålla ryggraden neutral genom att skapa tryck runt den som håller emot ofördelaktiga rörelser och belastningar. Styrkelyftarens bälte är ett utifrån kommande stöd som underlättar skapandet av detta tryck och gör det lättare att hålla ryggraden neutral – med mindre skador och bättre prestation som resultat – eller?

Ska man underlätta eller försvåra träningen?

Avvägandet som man måste göra när det gäller träning med träningsbälte (och många andra hjälpmedel) är ifall det är taktiskt smartast att stötta bålen med ett utifrån kommande stöd, eller i stället inrikta sig på att bygga upp bålens egen styrka och kapacitet till stabilisering. Tränarkåren står delad. Det är helt klart att man presterar bättre med bälte, man klarar en tyngre vikt, det blir enklare att upprätthålla rätt form och en del forskning tyder till och med på att bältet leder till starkare bålaktivering vilket i så fall eventuellt kan leda till starkare bål på sikt, jämfört med träning utan bälte. Samtidigt finns en risk att bältet maskerar den svaga länken, bålen, så att man kan fortsätta lyfta i godan ro utan att någonsin adressera och komma till rätta med problemet med otillräcklig bålstyrka. I så fall blir bältet till en krycka som lyftaren blir beroende av, och som riskerar att begränsa den totala styrkeutvecklingen på sikt.

Taktisk bältesanvändning

En medelväg kan vara att köra majoriteten av alla set, alla submaximala set, utan bälte, för att på så sätt säkerställa att man verkligen tränar och förbättrar sin kapacitet att själv skapa tryck och stabilisera bålen utan hjälpmedel. Ta sedan på ditt lyftarbälte vid de allra tyngsta och mest krävande seten och maxlyften, för att öka prestationen och skydda mot skador vid väl valda tidpunkter när det verkligen gäller. Kom ihåg att ifall du ökar ditt maxlyft utan bälte så kan du vara säker på att ditt max med bälte också ökar, kanske ännu mer än ditt max utan bälte. Men det är inte säkert att det omvända gäller, det vill säga, om du ökar ditt max med bälte är det inte säkert att du därmed har ökat ditt max även utan bälte!

Kort om träning med bälte

  • Förmågan till buktryck och bålstabilitet är kanske de allra viktigaste färdigheterna att utveckla när det gäller att bli starkare och klara tyngre vikter.
  • Styrkelyftbältet underlättar bålstabilitet och buktryck genom att erbjuda utifrån kommande stöd. Detta ökar prestationen men kan maskera en oförmåga att själv skapa buktryck och bålstabilitet. I värsta fall också bromsa utvecklandet av dessa färdigheter.
  • Enligt modern forskning ökar styrkelyftbältet rekryteringen av bålmusklerna genom att göra det lättare att ”ta spjärn” med bålmusklerna. Men har man med sig denna förmåga till ökad bålmuskelrekrytering även då man lyfter utan bälte?
  • Ökad prestation utan bälte leder till ökad prestation också med bälte – men det är inte säkert att det omvända gäller, det vill säga, ökad prestation med bälte kanske inte leder till ökad prestation utan bälte!
  • Träna majoriteten av alla set utan bälte och använd bältet sparsamt till de allra tyngsta och mest krävande seten. På så sätt drar du nytta a bältet samtidigt som du lär dig att skapa tryck även utan bälte.

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan: 

Marklyft – Teknik och tips 

Den stora kreatin guiden 

Guide: Så väljer du rätt proteinpulver

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
2-3 vardagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15263 omdömen
Verifierat
Bra service

Väldigt bra kundtjänst

Verifierat
Most bang for the bux och snabb…

Most bang for the bux och snabb leverans!

Verifierat
Grym kundservice!

Snabb leverans, super bra kundservice, hade ett fel på en oversize tröja, maila dom och fick svar snabbt och en helt ny tröja utan problem! Mycket nöjd.

Verifierat
Hade problem med orden löste sig snabbt!

Hade problem med orden löste sig snabbt!

Verifierat
Bra varor

Bra varor, bra priser. Vad mer kan man önska?

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans, sköna och snygga gröna kallingar! Kul att prova lite energidryck och pre work out-shot! :)

Verifierat
Mycket nöjd

Mycket nöjd

Verifierat
Bra produkter och snabb leverans!

Bra produkter och snabb leverans!

Verifierat
Beställt proteinpulver

Beställt proteinpulver. Allt var tipptopp :)

Verifierat
Snabb leverans

Bra komplement

Verifierat
Sköna kläder för stark pwo

Kläderna är extremt sköna pwo shotarna är väldigt starka och lite för mycket koffein

Verifierat
Snabb leverans och bra produkter

Snabb leverans och bra produkter

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?