Fri frakt från 499 kr
1-2 arbetsdagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Cyber Week avslutas om 00:53:42
Hem / Blogg /

Vitaminen som verkligen funkar mot förkylning

Visst är det retsamt med all träning man missar till följd av vanliga förkylningar? Här är kosttillskottet som kan kapa förkylningarna på hälften, enligt ny, tung forskning

Öm hals, rinnande näsa, trött och sänkt. Att bli stormförkyld på dagen för ett viktigt möte, en tävling eller bara i en fullsmockad vardag är lika ovälkommet som välbekant. Frekventa förkylningar sätter även käppar i hjulen för vår träning, det finns risk för allvarliga komplikationer i fall man tränar förkyld och oturen är framme.

Den aktuella studien är en meta-analys från Queen Mary University of London där man sammanställt och vidareanalyserat data från 25 äldre studier, totalt omfattades över 11000 deltagare världen över.

Tillskott med D vitamin skyddade samtliga subgrupper mot att insjukna i förkylning. Effektens storlek varierade. De personer som hade lägst nivåer av vitamin D i kroppen vid interventionens början upplevde den största effekten, upp till 50 procent, det vill säga, dessa personer slapp varannan förkylning de annars skulle ha drabbats av. För personer med mer fullgod vitamin D-status till att börja med var effekten mindre, men som minst ändå respektabla 10 procent. Studien är stor, vetenskapligt noggrann och bedöms utgöra det första definitiva beviset för att vitamin D-tillskott skyddar mot förkylning.

Flera olika kosttillskott har genom tiderna stått i fokus i kampen mot förkylningarna. Vitamin C som många skulle svära på har effekt har inte kunnat förankras vetenskapligt som förkylningskur. Zink, omega-3 och vissa B-vitaminer som är nära kopplade till immunförsvarets funktion har indirekta roller att spela. Natursubstanser som ginseng, vitlök och fjärilsranka förslås också ofta kunna mota den retsamma virusinfektionen. Nu verkar det som om vitamin D, som du redan borde ta av andra skäl, har en klar skyddande effekt.

Det är sedan tidigare känt att tillskott med vitamin D kan skydda mot säsongsinfluensa. Den skyddande effekten mot influensa på cirka 40 procent närmar sig den man får av säsongsinfluensavaccin, som bedöms skydda till 50-60 procent beroende på det egna immunförsvarets status och hur väl den influensastam man drabbas av matchar vaccinet man fått.

Sammantaget pekar denna nya data i samma riktning som de senaste årens forskningstrend, det vill säga att en stor del av befolkningen har otillräckliga vitamin D-nivåer, kanske på grund av för lite solljus och för lite utomhusvistelse. Förkylningar och influensa är vanligast på vintern, då solljuset är som minst och då folk vistas som minst utomhus.

 

Summering

  • Tillskott med vitamin D har en klar skyddande effekt mot förkylningar. Det slås nu fast i en stor, vetenskapligt korrekt metastudie på över 11000 personer.
  • Effekten är störst på de personer som har sämst vitamin D-status till att börja med, men alla populationer fick effekt.
  • Det är sedan tidigare känt att vitamin D-tillskott har en roll att spela i förebyggandet av säsongsinfluensa.

Källa

Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data

 

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
1-2 arbetsdagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 14754 omdömen
Verifierat
Toppen

Kanon produkter och snabb leverans 👍

Verifierat
Lätt att beställa och snabb leverans.

Lätt att beställa och snabb leverans.

Verifierat
Det är första gången som jag handlar…

Det är första gången som jag handlar via MM sports och det var en positiv överraskning. Bra service. Jag är nöjd.

Verifierat
Blev av med mitt baket som early bird…

Blev av med mitt baket som early bird skulle leverera. Ringde MM sport och de fixa problemet direkt! +snabba leveranser +svar direkt vid telefonkontakt

Verifierat
Allt gick smidigt och bra

Allt gick smidigt och bra. Leverans på ett par dagar. Mycket bra

Verifierat
Bra vara och bra skött leverans.

Bra vara och bra skött leverans.

Verifierat
Bra produkter och snabb leverans

Bra produkter och snabb leverans

Verifierat
MM Sports

MM Sports är ett klassiskt företag i fitnessbranschen. Alltid bra service, priser och produkter. 5/5

Verifierat
Snabb leverans och lätt att hitta på…

Snabb leverans och lätt att hitta på sidan.

Verifierat
Snabb och korrekt leverans ( tunga…

Snabb och korrekt leverans ( tunga paket.

Verifierat
Jättebra produkter 💪

Jättebra produkter 💪

Verifierat
Bra pris och snabb leverans.

Bra pris och snabb leverans.

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?