Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma vardag
Trustpilot 4,6 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Vitaminen som verkligen funkar mot förkylning

Visst är det retsamt med all träning man missar till följd av vanliga förkylningar? Här är kosttillskottet som kan kapa förkylningarna på hälften, enligt ny, tung forskning

Öm hals, rinnande näsa, trött och sänkt. Att bli stormförkyld på dagen för ett viktigt möte, en tävling eller bara i en fullsmockad vardag är lika ovälkommet som välbekant. Frekventa förkylningar sätter även käppar i hjulen för vår träning, det finns risk för allvarliga komplikationer i fall man tränar förkyld och oturen är framme.

Den aktuella studien är en meta-analys från Queen Mary University of London där man sammanställt och vidareanalyserat data från 25 äldre studier, totalt omfattades över 11000 deltagare världen över.

Tillskott med D vitamin skyddade samtliga subgrupper mot att insjukna i förkylning. Effektens storlek varierade. De personer som hade lägst nivåer av vitamin D i kroppen vid interventionens början upplevde den största effekten, upp till 50 procent, det vill säga, dessa personer slapp varannan förkylning de annars skulle ha drabbats av. För personer med mer fullgod vitamin D-status till att börja med var effekten mindre, men som minst ändå respektabla 10 procent. Studien är stor, vetenskapligt noggrann och bedöms utgöra det första definitiva beviset för att vitamin D-tillskott skyddar mot förkylning.

Flera olika kosttillskott har genom tiderna stått i fokus i kampen mot förkylningarna. Vitamin C som många skulle svära på har effekt har inte kunnat förankras vetenskapligt som förkylningskur. Zink, omega-3 och vissa B-vitaminer som är nära kopplade till immunförsvarets funktion har indirekta roller att spela. Natursubstanser som ginseng, vitlök och fjärilsranka förslås också ofta kunna mota den retsamma virusinfektionen. Nu verkar det som om vitamin D, som du redan borde ta av andra skäl, har en klar skyddande effekt.

Det är sedan tidigare känt att tillskott med vitamin D kan skydda mot säsongsinfluensa. Den skyddande effekten mot influensa på cirka 40 procent närmar sig den man får av säsongsinfluensavaccin, som bedöms skydda till 50-60 procent beroende på det egna immunförsvarets status och hur väl den influensastam man drabbas av matchar vaccinet man fått.

Sammantaget pekar denna nya data i samma riktning som de senaste årens forskningstrend, det vill säga att en stor del av befolkningen har otillräckliga vitamin D-nivåer, kanske på grund av för lite solljus och för lite utomhusvistelse. Förkylningar och influensa är vanligast på vintern, då solljuset är som minst och då folk vistas som minst utomhus.

 

Summering

  • Tillskott med vitamin D har en klar skyddande effekt mot förkylningar. Det slås nu fast i en stor, vetenskapligt korrekt metastudie på över 11000 personer.
  • Effekten är störst på de personer som har sämst vitamin D-status till att börja med, men alla populationer fick effekt.
  • Det är sedan tidigare känt att vitamin D-tillskott har en roll att spela i förebyggandet av säsongsinfluensa.

Källa

Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data

 

Utmärkt
Baserat på 10222 omdömen
6 dagar sedan
Rätt produkt med rätt smak levererad på…

Rätt produkt med rätt smak levererad på kort tid, helt perfekt helt enkelt 👌🏻

Kund
6 dagar sedan
Inga problem och snabb leverans 🙂

Inga problem och snabb leverans 🙂

Maria Gustafsson
6 dagar sedan
Jäkligt snabb leverans

Jäkligt snabb leverans. Beställde på kvällen och dagen efter var det framme. Bra produkter. Nöjd!

Elin
6 dagar sedan
Otroligt snabb leverans

Otroligt snabb leverans

Berndt Robert Daniel Åberg
6 dagar sedan
Bra produkt och snabb leverans

Bra produkt och snabb leverans

Margareta Jonåker
21 september
Snabbt och smidigt

Snabbt och smidigt. Bra priser 👍🏻

Malin
20 september
Snabbt smidigt

Snabbt smidigt. Bra produkter. 😊

Marie Olofsson
20 september
Mycket snabb leverans.

Mycket snabb leverans.

Carina
20 september
Bra produkter till rimliga priser

Bra produkter till rimliga priser

Alfonso David Roldan Montero
19 september
Bra kvalitet och priser!

Bra kvalitet och priser!

Daniel
19 september
Snabb leverans och god produkt :)

Snabb leverans och god produkt :)

Anna Norgren
19 september
Snabb leverans

Snabb leverans. Prisvärd diet shake med god smak.

kund
Ny kund?