Fettförbränning

Oavsett om du ska ”deffa” inför en tävling eller bara komma i beachform är nyckeln att maximera din fettförbränning. Har du kosten under kontroll kan fettförbrännande kosttillskott ge dig det där extra!

Vad innebär fettförbränning och att deffa?

Inom fitnessbranschen säger vi ofta ”fettförbränning” eller att ”deffa” i stället för ”banta” eller att gå ned i vikt. Anledningen är att fettförbränning specifikt talar om att det är kroppsfett vi vill bränna bort. Att deffa betyder att man bränner fett för att öka muskeldefinitionen, det vill säga hur väl musklerna syns på kroppen. Går man ned i vikt kan det vara både fett, vätska och muskler. Det senare, våra muskler, är det vi till allra högsta grad vill behålla och helst öka. Det är våra muskler som förbrukar energi och ju mer muskelmassa vi har, desto mer energi förbrukar vi både i vila och i rörelse.

Maximal fettförbränning sker när kosten, styrketräningen och vilan är i symbios med varandra. För att öka takten och/eller underlätta din fettförbränning finns det flertalet kosttillskott som kan hjälpa dig. Dessa kan göra markant skillnad en bit in i ”deffen” och framförallt mot slutet då det börjar gå trögt.

Vilka kosttillskott kan hjälpa till med fettförbränning?

Vi har tidigare delat in kosttillskott framtagna för fettförbränning i olika kategorier. Dessa är termogena fettförbrännare (ökar kroppstemperaturen och därmed basalmetabolismen), kolhydratsblockerare (minskar upptaget av kolhydrater), aptithämmande (minskar hunger) och sköldkörtelreglerare (ökar ämnesomsättningen).

En ganska ny kategori som uppkommit de senare åren kan man kalla för fettmobiliserande kosttillskott. Dessa innehåller ämnen som specifikt stimulerar vissa typer av fettceller att frisätta fler fettsyror än de normalt gör. Fler fettsyror i blodet innebär att du kan förbränna mer kroppsfett när du rör på dig. Här kan man exempelvis räkna in aromatiseringshämmare (ämnen som minskar kroppens omvandling av testosteron till östrogen), då dessa främjar din fettförbränning genom att låta dig komma åt östrogenrelaterat fett (höft, lår, stuss) lättare. Ett annat exempel är Rawolscine HCl som har förmågan att stänga ned alfa-adrenerga receptorer för ökad frisättning av fettsyror. Dessa receptorer återfinns främst runt midjan, bröstkorgen och ländryggen. För de som ska deffa inför en tävling kan dessa ämnen vara till mycket stor hjälp mot slutet av tävlingsdieten. För andra med specifika problemområden kan de också vara av intresse.

Många kosttillskott för ökad fettförbränning kombinerar två eller fler av dessa kategorier. Fördelen med detta är att du slipper kombinera flera olika kosttillskott för att nå den effekt du önskar.

Att tänka på när du väljer ett kosttillskott för fettförbränning

Precis som PWO (pre-workout/prestationshöjande kosttillskott) är fettförbrännande kosttillskott en produktkategori som utvecklas i en mycket rask takt. Nya ämnen och kombinationer upptäcks hela tiden. Därför kan det vara bra att läsa produktbeskrivningen noggrant för att se att produkten passar dina mål och eventuella problemområden.

Eftersom många kosttillskott för ökad fettförbränning innehåller stimulantia (såsom koffein, synefrin etcetera) bör du vara vaksam om du kombinerar en fettförbrännare med exempelvis en PWO eller en energidryck. De flesta typer av prestationshöjande kosttillskott innehåller någon form av stimulantia för att öka din vakenhet och kognitiva förmåga. Samma ämnen återfinns som sagt i produkter för ökad fettförbränning då dessa ämnen underlättar frisättning av fettsyror samtidigt som de kan öka ämnesomsättningen. Intar du flera liknande produkter på samma dag är risken stor för överdosering av dessa ämnen.

Om du ska deffa och planerar en längre diet kan det vara en god idé att stimulera din fettförbränning med kosttillskott först en bit in i dieten. Din kropp kan endast frisätta omkring 70 kcal per kilo kroppsfett och dygn. I början när du ska deffa är detta inte någon begränsning – din frisättning och fettförbränning är naturligt hög. Men när ditt kroppsfett börjar bli lågt och kroppen håller igen kan kosttillskott som ökar frisättningen av fettsyror ge dig en stor fördel.

Ett annat tips när du ska deffa är att växla fettförbrännare för att undvika tillvänjning av vissa ämnen.

Summering

Att deffa handlar om balans i kost och träning. Samtidigt kan kosttillskott hjälpa dig på många olika sätt; ge dig mer energi och ökad fettförbränning, lindra hungern och hjälpa dig med problemområden.

Body Science
ALC
Acetyl-l-karnitin (ALC) i kapselform. Varje kapsel innehåller 500 mg rent...
Pris: 199:-
Body Science
Innehåller den patenterade karnitinråvaran CarniPure™. L-karnitin är en aminosyra...
Pris: 169:-
Body Science Wellness Series
Innehåller mineralet krom, som bland annat bidrar till normal omsättning av...
Pris: 59:-
45% Rabatt
JACKED
Storsäljande fettförbrännare! Innehåller grönt te, spanskpeppar, hallonketoner och...
Pris: 99:- Ord. pris: 179:-
20% Rabatt
JACKED
Kosttillskott inom fettförbränningskategorin som innehåller rent synefrin i form...
Pris: 79:- Ord. pris: 99:-
20% Rabatt
JACKED
Främjar viktkontroll och bidrar till ökad mättnadskänslan (kelp), som bidrar till...
Pris: 79:- Ord. pris: 99:-
20% Rabatt
JACKED
Nya Jacked Ursobol har nu ännu bättre upptag tack vare kapslar och...
Pris: 159:- Ord. pris: 199:-
XLNT Sports
Koffeinfritt kosttillskott som innehåller extrakt av hallon och gröna kaffebönor....
Pris: 169:-
Fairing
Ett tillskott för fettförbränning och hungerkontroll.
Pris: 349:-
MuscleTech
USA's mest sålda och eftertraktade fettförbrännare finns nu i Sverige.
Pris: 219:-
MusclePharm
Innehåller en oljeblandning bestående av CLA, olivolja, och avokadoolja.
Pris: 189:-
Scitec Nutrition
Kosttillskott för viktminskning som innehåller Garcinia cambogiaextrakt.
Pris: 149:-
Self Omninutrition
Koffeinfritt och fettförbrännande tillskott med extra hög halt klorogensyra.
Pris: 319:-
Swedish Supplements
Ett preparat framtaget för att hjälpa viktkontroll. Innehåller fyra aktiva...
Pris: 399:-
Nyhet
Swedish Supplements
En kognitiv boost. För skärpa, fokus och ökad koncentration.
Pris: 399:-
Till toppen