Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

5 anledningar till att äta D-vitamin

Vad är egentligen D-vitamin bra för? D-vitamin är en vitamin som är bra för en rad olika funktioner i kroppen. Under årets mörkaste månader kan det vara svårt att tillgodose kroppen tillräckligt med D-vitamin vilket i sin tur kan leda till att man får vitamin d brist – därav kan det vara bra att komplettera med kosttillskott.

Nedan guidar vi dig genom 5 anledningar till att äta D-vitamin:

Immunförsvar

D-vitamin spelar en avgörande roll för immunsystemets funktion och kan bidra till att stärka kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Genom att stimulera produktionen av antimikrobiella peptider och reglera immunsystemets svar på infektioner kan D-vitamin hjälpa till med att minska bakterier och virus som i sin tur kan orsaka sjukdomar. Forskning har också visat att personer med låga nivåer av D-vitamin har en ökad risk för att drabbas av luftvägsinfektioner som förkylning och influensa. Därför kan tillskott av D-vitamin vara särskilt fördelaktigt under perioder med minskad solexponering som under vintermånaderna eller vid långa perioder inomhus.

Benhälsa

D-vitamin spelar en viktig roll i upprätthållandet av benhälsa genom att hjälpa kroppens förmåga att ta upp kalcium och fosfor två mineraler som är viktiga för benbildning och bibehållandet av starka och friska ben. Genom att öka kalciumupptaget från tarmen och reglera kalciumnivåerna i blodet bidrar D-vitamin till att säkerställa att benen har tillräckligt med mineraler för att vara starka och motståndskraftiga mot frakturer och benskörhet. Forskning har också visat att personer med låga nivåer av D-vitamin har en ökad risk för benskörhet och andra skelettsjukdomar. Därför kan tillskott av D-vitamin vara särskilt viktigt för att främja benhälsan och minska risken för benskörhet och frakturer.

Muskelstyrka

D-vitamin spelar en viktig roll när det kommer till att öka muskelstyrka och funktion. Studier har visat att personer med låga nivåer av D-vitamin tenderar att ha svagare muskler och minskad muskelfunktion jämfört med de som har tillräckliga nivåer av D-vitamin. Genom att bidra till musklernas kontraktion och avslappning samt reglering av muskelns proteinsyntes kan D-vitamin vara viktigt för att upprätthålla och förbättra muskelstyrka och funktion. Dessutom kan vitamin d brist kopplas till ökad risk för muskelsvaghet, muskeltrötthet samt muskelskador. Därför kan tillskott av D-vitamin vara ett värdefullt komplement för att förbättra muskelstyrka och funktion.

Mental hälsa

D-vitamin är inte bara avgörande för fysisk hälsa utan kan också spela en viktig roll för mental hälsa. Forskning har visat att vitamin d brist kan vara kopplad till ökad risk för depression och andra psykiska hälsoproblem. D-vitamin är känt för att påverka produktionen av serotonin – en signalsubstans som påverkar humör och välbefinnande. Genom att upprätthålla tillräckliga nivåer av D-vitamin kan man stödja en stabil och balanserad mental hälsa samt minska risken för depression och nedstämdhet.

Sömn

Forskning har visat att D-vitamin spelar en viktig roll i att reglera sömncykler och främja god sömnkvalitet. D-vitaminreceptorer finns i områden av hjärnan som är involverade i sömnmönster och reglering av dygnsrytmen. Personer med låga nivåer av D-vitamin kan uppleva svårigheter att somna, störd sömn och dålig sömnkvalitet. Tillskott av D-vitamin kan vara särskilt fördelaktigt för personer som lider av sömnproblem på grund av brist av solexponering eller andra faktorer som påverkar D-vitaminsyntesen i kroppen.

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan:

De 7 bästa bicepsövningarna för att bygga stora armar

Knäböj – Teknik och tips

Plankan – Teknik och tips

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15490 omdömen
Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans bra grejer

Verifierat
Bra och snabb leverans!

Bra och snabb leverans!

Verifierat
Godaste protein

Godaste protein

Verifierat
Enkelt att handla och snabb och smidig…

Enkelt att handla och snabb och smidig leverans.

Verifierat
bra grejjer..snabb leverans

bra grejjer..snabb leverans

Verifierat
Allt var bra

Allt var bra

Verifierat
Snabb & smidig leverans

Leverans är snabb och utbudet är jätte bra, så nöjd med eran sida och allt ni gör

Verifierat
Viktvästen vad så bra som jag förväntat…

Viktvästen vad så bra som jag förväntat mig

Verifierat
Grymma varor och snabb leverans.

Grymma varor och snabb leverans. Topp!

Verifierat
Jätte bra produkter och snabb frakt

Jätte bra produkter och snabb frakt

Verifierat
Enkelt att beställa

Enkelt att beställa, snabb leverans.

Verifierat
Bra och snabb info.

Bra och snabb info. Inget krångel.

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?