Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Huvudströmbrytaren till hälsa och välmående

Den medicinska forskningen upptäcker allt mer om vilken huvudroll tarmslemhinnan och dess invånare, tarmfloran, spelar för hälsa, välmående och motståndskraft mot sjukdom.

Immunförsvaret i ett nötskal

Din kropps immunförsvar utgör ett generellt skydd mot sjukdomar.  Immunförsvarets olika system har mekanismer som biter på allt från getingstick till matförgiftning, från förkylning till cancer. Immunförsvaret hänger i sin tur på funktionen hos din tarmslemhinna.

Tarmslemhinnan

är människokroppens största organ, med mångdubbelt större area än huden. Den utgör kroppens största kontaktyta mot omvärlden och här produceras de flesta av immunförsvarets celler.

Tarmfloran

Tarmslemhinnans status och funktion är beroende av den massa av bakterier som bebor tarmen, den så kallade tarmfloran. Faktum är att det inte ens helt går att skilja mellan den mänskliga slemhinnan och dess invånare, bakterierna. Ditt immunförsvar och i förlängningen hela din hälsa hänger på att tarmslemhinnan och dess invånare, de goda bakterierna, är i balans och fungerar som de ska.

Och det finns mycket mer…

Brukar du kolla om du har stängt av spisen eller låst dörren fler gånger än nödvändigt? Kanske är din tarmflora i olag. Förutom viktiga processer som immunförsvar och mag-tarmfunktion står tarmfloran också i direkt kontakt med hjärnan och kan påverka så otippade saker som tvångsbeteenden, humör och stress. Begynnande forskning pekar också mot att tarmfloran påverkar prestationsförmåga, vikt och kroppsammansättning.

Framtida forskning

Dessa mekanismer är inte klarlagda i detalj, men klart är att tarmslemhinnan och dess invånare, tarmfloran har en helt avgörande roll för hälsa och välmående. Forskningen på fältet växer fram just nu, och den blir allt konstigare ju längre den framskrider. Till exempel består tarmfloran av ungefär tio gånger fler bakterier än det finns mänskliga celler i hela kroppen. Kanske är det riktigare att säga att tarmfloran har en människa, än att människan har en tarmflora?

Så förbättrar du din tarmflora!

  • Ät tillräckligt med protein. I tarmslemhinnan och immunförsvarets celler finns de proteiner i kroppen som har kortast halveringstid, det vill säga som omsätts oftast/snabbast. Det betyder att din tarmslemhinna/ditt immunförsvar tillhör de kroppsfunktioner som först tar stryk om du får i dig för lite protein.
  • Mat med bakteriekultur. Till exempel yoghurt och mjölksyrade produkter som surkål. Denna sorts mat återkommer i många kulturer världen över som hälsobringande och livsförlängande. Men tänk på att det mesta av det som säljs i vanlig livsmedelshandel är pastöriserad, det vill säga värmebehandlad, och alltså inte längre har några aktiva bakterier!
  • Tillskott med probiotika. Tillsätt mer goda bakterier i kapselform. För bästa effekt, komplettera med tillräckligt mycket kostfiber och tillräckligt med energi och protein. Vi rekommenderar Probi+, ett probiotiskt kosttillskott av högsta kvalitet.
  • Kostfiber är av yttersta vikt för tarmslemhinnans goda bakterier. Fibrerna bildar en gel som ibland kallas prebiotika, helt enkelt ett medium för de goda bakterierna att växa och verka i. Fiber innehåller inte goda bakterier i sig, men stöttar både mag-tarmfunktion och tarmbakterierna på flera olika nivåer.
  • Psylliumfröskal. De superfinfördelade malda psylliumfröskalen är ett enkelt kosttillskott med ett koncentrat av lättlösliga fibrer. I tarmen bildar dessa fibrer en gel som normaliserar tarminnehållets konsistens, suger åt sig gifter och främmande ämnen och fungerar som prebiotika.
  • Undvik onödig antibiotika. Antibiotika som penicillin var ett medicinskt genombrott när det upptäcktes i mitten av 1900-talet. Men dess förmåga att effektivt döda bakterier kan ställa till det rejält för tarmfloran och därmed i förlängningen det mesta annat som rör din hälsa. Använd endast när det är nödvändigt för att häva en akut infektion.

I korthet

  • Människans tarmslemhinna bebos av en enorm massa av bakterier, den så kallade tarmfloran. De båda lever i symbios, det vill säga är ömsesidigt beroende av varandra, och kan egentligen inte helt skiljas från varandra.
  • Tarmslemhinnan är människokroppens största organ och kroppens överlägset största kontaktyta mot omgivningen. Det mesta av immunförsvarets celler produceras och verkar här. Immunförsvaret är kroppens generella skydd mot sjukdomar och infektioner men är också involverat i till exempel läkning av skador och återhämtning.
  • Vi befinner oss mitt i en forskningsrevolution där det ena efter det andra sätts i samband med tarmflorans status och funktion. Förutom immunitet påverkar tarmfloran bland annat ämnesomsättning och psykiskt mående.

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan:

Marklyft – Teknik och tips 

Den stora kreatin guiden

CrossFit – 6 Övningar

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15414 omdömen
Verifierat
Tack så mycket för snabbt leverans.

Tack så mycket för snabbt leverans.

Verifierat
Snabbt o bra

Snabbt o bra

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
Snabb leverans och bra kvalité på…

Snabb leverans och bra kvalité på gainer. Fick även en jättesnygg gratis vattenflaska vilket jag tackar mm sports.

Verifierat
Levererar alltid i bra tid

Levererar alltid i bra tid, och aldrig missat någon produkt i beställningarna.

Verifierat
Nöjd och glad!

Bra kvalite på supplement, bra priser och snabb leverans. Bra jobbat!

Verifierat
Sambon glad och nöjd över sin…

Sambon glad och nöjd över sin överraskning

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
Fick rätt varor, studentrabatt funkade +

Fick rätt varor och studentrabatt funkade på kampanj annars skulle jag valt annat företag. Produkten var också bra, blev nöjd.

Verifierat
Snabb leverans och ett gott äkta…

Snabb leverans och ett gott äkta protein!

Verifierat
Snabbt

Snabbt, smidigt och enkelt. Vi köpte en metall-shaker och pulver, grymma grejer!

Verifierat
Snabb leverans och bra produkter!

Snabb leverans och bra produkter!

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?