Fri frakt från 499 kr
2-3 vardagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Koffein i din träning och kost

Det har uppskattats att upp emot 80 procent av världens befolkning använder koffein dagligen. De kraftfulla effekterna gör ämnet populärt i tillskott och energidryck. Det här behöver du veta!

I Sverige där kaffekonsumtionen per skalle är bland de högsta i världen har vi möjligen blivit lite blasé mot koffein i en innehållsförteckning på ett kosttillskott eller energidryck. Men att användandet är normalt betyder inte att man inte ska ta ämnets effekter på största allvar. Koffein är en potent substans med långtgående farmakologiska effekter.

Koffein, världens mest använda psykoaktiva substans stimulerar centrala nervsystemet och har flera välkända effekter på träning och fysikomvandling. Det är välkänt sedan 1970-talet att koffein ökar prestationen i submaximala uthållighetsgrenar, prestationen i vissa anaeroba situationer, speciellt sådant som relaterar till snabbhet, explosivitet och spänst, samt ökar förbränningen genom ökad puls, vakenhet och ämnesomsättning.

Koffein har också kognitiva effekter, det ökar reaktionssnabbhet, minne, koncentrationsförmåga och inlärning. Nyare forskning visar också att koffeinanvändning kan förhöja humöret, dämpa depression och minska risken för allvarligare psykiska problem i stora populationer och på längre sikt.

Koffein anses vara relativt riskfritt att använda. För höga doser resulterar framför allt i övergående problem som sömnsvårigheter, svettningar, irritabilitet och magbesvär. En risk som formulerats på senare år är att koffein som stimulerar centrala nervsystemet kan addera till summan av stresspåslag, vilket skulle kunna vara negativt för personer som lever med kronisk stress. Men resonemanget är motsägelsefullt, för nervsystemets ökade aktivitet är visserligen ett mått på stress, men det finns också en del som tyder på att denna mobilisering hjälper kropp och psyke att hantera utifrån kommande stressfaktorer, och på så sätt skydda mot stressens nedbrytande effekter. Inte minst koffeinets positiva effekter på mental hälsa tyder på detta.

Det finns betydande individuella skillnader i hur snabbt kroppen metaboliserar koffein, vilka effekter som därmed överväger för den enskilde och vilken dos som är lämpligast, effektivast och mest tolerabel för var och en.

I korthet

Koffein är världens mest använda psykoaktiva substans och har kraftiga farmakologiska effekter på kropp och psyke.

I relation till träning och fysikomvandling kan koffein öka uthållighet, i viss mån styrka och spänst. Koffein ökar också förbränningen genom sin stimulerande effekt på centrala nervsystemet.

Koffein ökar vakenhet, reaktionssnabbhet, koncentrationsförmåga och minne.

På det stora hela är koffein säkert att använda med ganska lindriga biverkningar och risker. Koffein kan stressa systemet men samtidigt mobilisera det att bättre hantera stress.

De allra flesta kan ha nytta av koffein i olika situationer, den individuella toleransen varierar dock kraftigt.

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan: 

Marklyft – Teknik och tips 

Den stora kreatin guiden 

7 Bröstövningar för dina bröstmuskler

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
2-3 vardagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15263 omdömen
Verifierat
Bra service

Väldigt bra kundtjänst

Verifierat
Most bang for the bux och snabb…

Most bang for the bux och snabb leverans!

Verifierat
Grym kundservice!

Snabb leverans, super bra kundservice, hade ett fel på en oversize tröja, maila dom och fick svar snabbt och en helt ny tröja utan problem! Mycket nöjd.

Verifierat
Hade problem med orden löste sig snabbt!

Hade problem med orden löste sig snabbt!

Verifierat
Bra varor

Bra varor, bra priser. Vad mer kan man önska?

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans, sköna och snygga gröna kallingar! Kul att prova lite energidryck och pre work out-shot! :)

Verifierat
Mycket nöjd

Mycket nöjd

Verifierat
Bra produkter och snabb leverans!

Bra produkter och snabb leverans!

Verifierat
Beställt proteinpulver

Beställt proteinpulver. Allt var tipptopp :)

Verifierat
Snabb leverans

Bra komplement

Verifierat
Sköna kläder för stark pwo

Kläderna är extremt sköna pwo shotarna är väldigt starka och lite för mycket koffein

Verifierat
Snabb leverans och bra produkter

Snabb leverans och bra produkter

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?