Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma vardag
Trustpilot 4,6 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Koffein i din träning och kost

Det har uppskattats att upp emot 80 procent av världens befolkning använder koffein dagligen. De kraftfulla effekterna gör ämnet populärt i tillskott och energidryck. Det här behöver du veta!

I Sverige där kaffekonsumtionen per skalle är bland de högsta i världen har vi möjligen blivit lite blasé mot koffein i en innehållsförteckning på ett kosttillskott eller energidryck. Men att användandet är normalt betyder inte att man inte ska ta ämnets effekter på största allvar. Koffein är en potent substans med långtgående farmakologiska effekter.

Koffein, världens mest använda psykoaktiva substans stimulerar centrala nervsystemet och har flera välkända effekter på träning och fysikomvandling. Det är välkänt sedan 1970-talet att koffein ökar prestationen i submaximala uthållighetsgrenar, prestationen i vissa anaeroba situationer, speciellt sådant som relaterar till snabbhet, explosivitet och spänst, samt ökar förbränningen genom ökad puls, vakenhet och ämnesomsättning.

Koffein har också kognitiva effekter, det ökar reaktionssnabbhet, minne, koncentrationsförmåga och inlärning. Nyare forskning visar också att koffeinanvändning kan förhöja humöret, dämpa depression och minska risken för allvarligare psykiska problem i stora populationer och på längre sikt.

Koffein anses vara relativt riskfritt att använda. För höga doser resulterar framför allt i övergående problem som sömnsvårigheter, svettningar, irritabilitet och magbesvär. En risk som formulerats på senare år är att koffein som stimulerar centrala nervsystemet kan addera till summan av stresspåslag, vilket skulle kunna vara negativt för personer som lever med kronisk stress. Men resonemanget är motsägelsefullt, för nervsystemets ökade aktivitet är visserligen ett mått på stress, men det finns också en del som tyder på att denna mobilisering hjälper kropp och psyke att hantera utifrån kommande stressfaktorer, och på så sätt skydda mot stressens nedbrytande effekter. Inte minst koffeinets positiva effekter på mental hälsa tyder på detta.

Det finns betydande individuella skillnader i hur snabbt kroppen metaboliserar koffein, vilka effekter som därmed överväger för den enskilde och vilken dos som är lämpligast, effektivast och mest tolerabel för var och en.

I korthet

Koffein är världens mest använda psykoaktiva substans och har kraftiga farmakologiska effekter på kropp och psyke.

I relation till träning och fysikomvandling kan koffein öka uthållighet, i viss mån styrka och spänst. Koffein ökar också förbränningen genom sin stimulerande effekt på centrala nervsystemet.

Koffein ökar vakenhet, reaktionssnabbhet, koncentrationsförmåga och minne.

På det stora hela är koffein säkert att använda med ganska lindriga biverkningar och risker. Koffein kan stressa systemet men samtidigt mobilisera det att bättre hantera stress.

De allra flesta kan ha nytta av koffein i olika situationer, den individuella toleransen varierar dock kraftigt.

 

 

Utmärkt
Baserat på 10221 omdömen
6 dagar sedan
Rätt produkt med rätt smak levererad på…

Rätt produkt med rätt smak levererad på kort tid, helt perfekt helt enkelt 👌🏻

Kund
6 dagar sedan
Inga problem och snabb leverans 🙂

Inga problem och snabb leverans 🙂

Maria Gustafsson
6 dagar sedan
Jäkligt snabb leverans

Jäkligt snabb leverans. Beställde på kvällen och dagen efter var det framme. Bra produkter. Nöjd!

Elin
6 dagar sedan
Otroligt snabb leverans

Otroligt snabb leverans

Berndt Robert Daniel Åberg
6 dagar sedan
Bra produkt och snabb leverans

Bra produkt och snabb leverans

Margareta Jonåker
21 september
Snabbt och smidigt

Snabbt och smidigt. Bra priser 👍🏻

Malin
20 september
Snabbt smidigt

Snabbt smidigt. Bra produkter. 😊

Marie Olofsson
20 september
Mycket snabb leverans.

Mycket snabb leverans.

Carina
20 september
Bra produkter till rimliga priser

Bra produkter till rimliga priser

Alfonso David Roldan Montero
19 september
Bra kvalitet och priser!

Bra kvalitet och priser!

Daniel
19 september
Snabb leverans och god produkt :)

Snabb leverans och god produkt :)

Anna Norgren
19 september
Snabb leverans

Snabb leverans. Prisvärd diet shake med god smak.

kund
Ny kund?