Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma vardag
Trustpilot 4,6 / 5
Hemleverans 
Hem / Blogg /

Kollagen – Kosttillskott för vårt yttre och inre

Kollagen är viktigt för hud, skelett, senor och blodkärl. Kollagenbrist kan resultera i många negativa effekter på vårt yttre, men även vårt inre. Boosta kroppens kollagennivåer med hjälp av ett kollagen-tillskott!

Vad är kollagen?

Kollagen är ett naturligt, starkt och flexibelt fiberprotein som utgör ca 25–35% av kroppens protein. Kollagen återfinns främst i all bindväv i kroppen såsom skelett, hud, senor och blodkärl. Precis som annat protein består kollagen av flera olika aminosyror med en särskild hög halt av glycin, prolin och hydroxiprolin.

Det förekommer flera olika typer av kollagen, där varje variant har sina unika egenskaper och användningsområde i kroppen. De vanligaste typerna är mellan typ 1–3 där ca 90% av kroppens kollagen kommer från Kollagen typ-1.

Var finns kollagen naturligt?

Kroppen producerar själv kollagen. Mängden är helt och hållet beroende på ålder, gener och varje individs kostvanor. I ung ålder finns stora mängder kollagen i kroppen, något som efter 30 års ålder minskar successivt fortsatt i livet. Slutligen har kroppens kollagenproduktion fallit till kritiska nivåer. Man behöver därför få i sig kollagen genom sin kost eller via kosttillskott.

För intag av kollagen genom sin föda bör din kost bestå av bland annat skinn- och inälvsmat, benbuljong, kött, fisk, röda- samt C-vitaminberikade frukter och grönsaker, då detta är särskilt kollagenrik mat. Innehåller din kost inte ovan nämnda är sannolikheten stor att du kommer att drabbas av kollagenbrist.

Kvinnor med rynkor och slät hy

Vem behöver kollagen-tillskott?

Kollagen-tillskott är först och främst till för personer med en kollagenfattig kosthållning, så som veganer och vegetarianer, eller de som helt enkelt vill boosta kroppens kollagennivåer genom ett högre intag. Äldre människor samt de med någon form av problem med sin ledhälsa är ytterligare grupper varpå kollagen-tillskott är extra intressant. Detta med tanke på att kollagennivåerna i kroppen minskar med årens gång.

Kollagen får oss att känna oss både yngre och fräschare. Då kollagen har en stor betydelse för hudens normala funktion och dess ungdomliga look, har kosttillskott med kollagen blivit stort inom Anti-Age. Kollagen-tillskott är därmed extra intressant för dig som vill motverka rynkor och åldrandet samtidigt som du stärker både hår, hud och naglar.

Idrottare är ytterligare en grupp av människor där kollagen-tillskott har kommit att bli en allt viktigare stapelvara. Detta då kollagenet visat sig ha förebyggande egenskaper när det kommer till skador och förslitningar där kollagen bland annat snabbar på läkningsprocesser.

Hos oss på MM Sports kan du ta del av både kollagenpulver och kollagenkapslar!

Ny kund?