Fri frakt t.o.m. 19/5
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Protein Deals + fri frakt avslutas om 15:19:55
Hem / Blogg /

Plankan – Teknik och tips

Plankan är en magövning som fokuserar på att stärka och stabilisera bålen samt förbättra kroppens hållning och stabilitet, vilket gör den till en utmärkt basövning. Genom att hålla en statisk position där kroppen är i linje från huvud till häl så aktiveras musklerna i mage, rygg, och höfter. Plankan kan anpassas genom att öka eller minska svårighetsgraden då det går att variera arm- och fotplacering samt genom att utföra olika typer av plankvarianter. Med regelbunden träning kan plankan hjälpa till att förbättra din bålstyrka vilket kan vara fördelaktigt i både träning och i vardagsaktiviteter. En annan fördel med plankan är att inget träningsredskap behövs, vilket gör att du kan utföra plankan vart som helst.

Plankan teknik

För att utföra plankan på ett bra sätt är det viktigt att fokusera på rätt teknik och kroppshållning. En stabil plankposition kräver engagemang från flera muskelgrupper samtidigt och kan vara utmanande att behärska. Följande tips hjälper dig att utföra plankan på ett säkert och effektivt sätt: 

  • Startposition: Börja med att ligga ner på mage och placera händerna under axlarna. Lyft kroppen upp från golvet och stöd dig på underarmarna och tårna. Håll kroppen i en rak linje från huvud till häl. 
  • Aktivera bålmuskulaturen: Dra in naveln mot ryggraden och spänn dina magmuskler ordentligt för att stabilisera bäckenet och undvika att svanka i ryggen. 
  • Neutral ryggposition: Håll ryggraden i en neutral position genom hela övningen. Undvik att svanka eller runda ryggen genom att aktivera de djupa magmusklerna och stabilisera bäckenet. 
  • Håll huvudet neutralt: Kolla ned mot golvet för att bibehålla en rak linje från huvudet till hälarna och för att undvika överbelastning på nacken. 
  • Andningskontroll: Andas lugnt och jämnt genom hela plankan och undvik att hålla andan. Fokusera på att behålla en stabil kroppshållning och muskelaktivering. 
  • Tidsintervall: Håll positionen i önskat tidsintervall eller så länge som möjligt med bibehållen korrekt teknik. Öka tiden gradvis i plankpositionen och utmana dig själv så att du blir starkare och mer stabil med tiden.

Muskler som tränas vid plankan

Plankan är en bra övning som främst tränar de djupa musklerna i bålen. Genom att hålla en statisk position stärker plankan främst musklerna i mage och rygg såsom de raka magmusklerna (rektus abdominis), de laterala magmusklerna (obliques) och de djupa, stabiliserande musklerna. Dessutom engagerar plankan också andra muskelgrupper, såsom deltamuskeln och baksida armar (triceps), eftersom de används för att hålla kroppen i en rak linje och stabil position. Genom att aktivera dessa muskelgrupper samtidigt bidrar plankan till att förbättra kroppsstyrka, stabilitet och hållning.

Olika varianter av plankan 

Sidoplankan

Sidoplankan fokuserar på att stärka de laterala musklerna i kroppen, särskilt de muskler som stabiliserar bål och höfter. För att utföra sidoplankan ligger du på sidan med din kropp i en rak linje från huvudet till fötterna. Placera din underarm under axeln och lyft sedan din kropp så att den enda kontakten med golvet är din underarm och dina fötter. Håll positionen med en rak ryggrad och aktivera mag- och höftmusklerna för att bibehålla stabilitet. Var noga med att inte svanka i höften eller sjunka nedåt under övningen. Håll positionen i så lång tid som möjligt medan du bibehåller en korrekt form. Sidoplankan kan varieras genom att lägga till rotationer eller genom att lyfta och sänka höften för att ytterligare utmana musklerna i bålen och höften.

Gående plankan

Gående plankan är en dynamisk variant av den traditionella plankan som engagerar en rad muskelgrupper samtidigt och utmanar kroppens stabilitet och koordination. För att utföra gående plankan börjar du i plankposition med armarna utsträckta och kroppen i en rak linje från huvudet till fötterna. Därefter sänker du ena armen ned till underarmen och följer sedan efter med den andra armen, så att du kommer ned i en plankposition på underarmarna. Sedan lyfter du ena armen upp till utsträckt position och följer efter med den andra armen för att återgå till plankposition på händerna. Upprepa rörelsen, växlande mellan att vara i plankposition på händerna och underarmarna. Fokusera på att bibehålla en stabil ryggrad och undvik att svanka i höften eller lyfta på höften.

Roterande plankan

Roterande plankan fokuserar på att stärka bålen samtidigt som den förbättrar din stabilitet och koordination. För att utföra den roterande plankan börjar du i en traditionell plankposition med armarna utsträckta och kroppen i en rak linje från huvudet till fötterna. Sedan lyfter du ena armen upp mot taket samtidigt som du roterar för att öppna upp bröstet och rikta blicken mot den lyfta handen. Återgå till startpositionen och upprepa rörelsen på andra sidan genom att lyfta den andra armen och rotera kroppen åt motsatt håll. Fokusera på att hålla höfterna i linje med kroppen och undvik att svanka i ryggen eller tappa stabilitet i höften.

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan:

Knäböj – Teknik och tips

Bulgarian Split Squat – Teknik och tips

Marklyft – Teknik och tips

Fri frakt
t.o.m. 19/5
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15380 omdömen
Verifierat
Minska priset bara sen allt bli bra.

Minska priset bara sen allt bli bra.

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
för att det var en ny produkt för…

för att det var en ny produkt för mig,har bara hunnit med två doser… vet inte ännu vilken effekt det kan bli. Tack,är nöjd !

Verifierat
Bästa proteinpulvret jag nånsin köpt.

Bästa proteinpulvret jag nånsin köpt. -äppelpaj -chokladkaka

Verifierat
Alltid nöjd när man handlar hos MM…

Alltid nöjd när man handlar hos MM Sport! Bra produkter, bra kvalitet och rimliga priser!

Verifierat
Snabb leverans bra webbsida!

Snabb leverans bra webbsida!

Verifierat
Snabb leverans 🚚 👌🏻👌🏻👌🏻

Snabb leverans 🚚 👌🏻👌🏻👌🏻

Verifierat
Snabbt handlagt och levererat.

Snabbt handlagt och levererat.

Verifierat
Enkelt att beställa och bra beskrivning…

Enkelt att beställa och bra beskrivning av produkterna.

Verifierat
Toppen

Bra pris, snabb leverans, bra paketerat. Fick även med en extra produkt! Kommer absolut beställa igen.

Verifierat
Snabb o säker leverns

Bra produkter

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?