Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Så blir du brun snabbt med brun utan sol-tabletter

Vill du bli brun snabbt men har svårt att hitta rätt kosttillskott för att bli sådär extra vackert solbrun? Brun utan sol-tabletter och kapslar varierar mycket i innehåll och utförande. Därför kan det också vara väldigt svårt att hitta rätt. Nedan listar vi fyra av de bästa vetenskapligt verifierade ingredienserna i brun utan sol-kapslar, för att du ska kunna finna den bästa lösningen!

Man som solar i sanden

Vad är egentligen solbränna?

När vi utsätts för UV-strålning bildar celler (melanocyter) i vår hud ett speciellt pigment som kallas melanin. Detta pigment skyddar oss mot DNA-skador från skadlig UVB-strålning genom att absorbera UV-strålningen. Processen där melanin skapas kallas för melanogenes och ju mer melanin som bildas, desto bättre skyddade är vi mot solens strålar. Orsaken till att människor blir olika bruna är delvis styrt genom vår genetik men även delvis individuellt.

För mycket sol kan orsaka svåra DNA-skador och förknippas med ökad risk för cancer och snabbare åldrande i huden.

Betakaroten – solbränna långt in på hösten

Betakaroten är en kraftfull antioxidant som återfinns naturligt i t.ex. morötter och är orsaken till morötters orangea färg. Betakaroten omvandlas i kroppen till A-vitamin som verkar skyddande och reparerande på en lång rad hudåkommor, däribland solskador. Det överskott av betakaroten som inte omvandlas till A-vitamin lagras i underhudsfettet vilket leder till att vi får en extra gyllenbrun färg.

Förutom att lagras i huden stimulerar även betakaroten pigmenteringsprocessen – den process som skapar pigment och gör huden brunare. Eftersom en brunare hud skyddar bättre mot skadliga UV-strålar kan betakaroten med fördel användas tillsammans med ordinarie solskyddsfaktor för att hjälpa till att skydda huden under sommarmånaderna eller på solsemestern.

Äter man ett överskott av betakaroten under sommarmånaderna kommer ämnet stanna kvar i underhudsfettet under lång tid och därmed bidra till att pigmenteringsprocessen och solbrännan håller i sig längre.

Värt att notera är att det kan ta upp till tre månader att bygga upp ett överskott av ämnet i huden – därför bör man börja tillföra betakaroten redan ett par månader innan man planerar att vistas i solen för att förbereda huden optimalt.

På grund av sina kraftfulla egenskaper är betakaroten en av de vanligaste ingredienserna i brun utan sol-tabletter.

Morötter innehåller betakaroten

Granatäpple – antioxidanter som gör gott för huden

Granatäpple är en av de frukter som innehåller mest antioxidanter. Förutom att frukten i allmänhet skyddar kroppen mot fria radikaler innehåller granatäpple även en speciell antioxidant som är mycket viktig för att sola säkert – ellaginsyra.

Ellaginsyra skyddar mot solen genom att stimulera bildningen av keratinocyt i huden. Keratinocyt är ett ämne som förutom att skydda mot värme, bakterier, virus och svamp även har som huvuduppgift att skydda kroppen mot skadlig UV-strålning. Processen sker genom att keratinocyt blockerar produktionen av MMP (Matrix Metalloproteinase) vilket är enzymer som bryter ner hudens kollagen1.

Kollagen är en viktig komponent som genom flertalet studier visat sig vara fördelaktigt för att få en slät och ungdomlig hud, samtidigt som det är en avgörande faktor när det kommer till sårläkning. Reducerad kollagenproduktion med åldern är den största orsaken till att vi får åldersrynkor och hängig hy. Det yttre hudlagret, epidermis, består normalt av ungefär 95% keratinocyt2.

Granatäpple är en mycket populär ingrediens i många hudvårdsprodukter eftersom ämnena i frukten bidrar till att göra huden mjuk och elastisk vilket är extra bra om man utsätter huden för mycket sol.

Granatäpple med ellaginsyra och antioxidanter

Vitamin E – hudens reparatör

När huden träffas av UV-strålning bildas så kallade fria radikaler, molekyler som saknar en elektron och helt enkelt attackerar de andra hela molekylerna i huden. Denna process kallas oxidationsprocessen och är på molekylär nivå samma som händer när ett äpple blir brunt vid kontakt med syre. Denna process, speciellt om vi exponeras för mycket solljus, leder i förlängningen till bland annat torr hud, inflammation och ökad hudkänslighet.

Vitamin E är ingen enskild molekyl utan består av åtta olika molekyler med liknande struktur och antioxidativa egenskaper. Tokoferoler (α-, β-, γ-, och δ-tokoferol) är de fyra E-vitaminerna som finns mest av i kroppen, varav α-tokoferol finns i störst mängd. Eftersom kroppen har ett specialutvecklat protein som är utformat för att transportera α-tokoferol är det också denna variant som lättast kommer till användning.

Vitamin E skyddar mot solen dels genom sina antioxidativa egenskaper och dels genom att absorbera UV-strålning. Detta resulterar i mindre fria radikaler och därmed också mindre slitage på huden3.

Bra mat med vitamin E - tokoferol som är bra för att bli brun snabbt

Lykopen – tomatens bästa solskydd

Lykopen, vilket är det ämne som orsakar tomatens röda färg, är också ansvarigt för att skydda tomaten mot UV-strålning. När vi äter lykopen, antingen genom kost eller som ett kosttillskott, lagrar kroppen denna antioxidant i huden. När vi sedan exponeras för UV-strålning bilas fria radikaler i huden som lykopen hjälper till att neutralisera.

I en studie från 2005 fann man att testgrupper som åt lykopen under 12 veckor hade upp till 45% lägre respons i huden från skadlig UV-strålning än gruppernas normala nivåer4. De blev alltså inte lika skadligt solbrända som när man testade mot deras normala responser. Hudens UV-respons minskade i takt med den ökande mängden lykopen i kroppen och blodplasman under perioden

Värt att notera är att naturligt lykopen från tomater hade betydligt större effekt än sin syntetiskt framställda motsvarighet. Därför är det viktigt att man väljer ett kosttillskott med äkta tomatextrakt som ingrediens om man vill åt de fördelaktiga effekterna.

Tomat med lykopen som skyddar huden

Sammanfattning

Betakaroten, granatäpple, vitamin E och lykopen är några utav naturens bästa hjälpmedel i strävan att bli vackert solbränd och samtidigt ta hand om sin hy. Dessa olika komponenter har alla synergistiska effekter som tillsammans hjälper oss att sola varsamt och säkert. Viktigt att notera är att solens UV-strålning kan vara mycket skadlig i för stora mängder och därför är alltid solskyddsprodukter med SPF att rekommendera om man skall vara ute i direkt solljus under längre perioder. Tillsammans med rätt solskyddsfaktor kan dock de ovan nämnda ingredienserna hjälpa oss att bli bruna både snabbare, säkrare och med längre varaktighet.

Spana in vårt sortiment av brun utan sol-tabletter idag för att få möjligheten att känna dig lite extra vackert gyllenbrun i sommar!

Källor:

Federation of American Societies for Experimental Biology. ”Antioxidant Found In Berries, Other Foods Prevents UV Skin Damage That Leads To Wrinkles.” ScienceDaily. ScienceDaily, 23 April 2009. <www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090421154318.htm>

”Anatomy and organization of human skin”. J. A. McGrath MD, FRCP & J. Uitto MD, PhD, 22 Mars 2010. <https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/9780470750520.ch3>

Linus Pauling Institute. “Vitamin E and Skin Health”. Alexander J. Michels, Ph.D., Februari 2012. <https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-E>

Institut für Biochemie und Molekularbiologie. “Lycopene-rich Products and Dietary Photoprotection”. Wilhelm Stahl, Ulrike Heinrich, Olivier Aust, Hagen Tronnier, Helmut Sies. 12 Augusti 2005. <https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16465309/>

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan: 

Marklyft – Teknik och tips 

Den stora kreatin guiden 

Guide: Så väljer du rätt proteinpulver

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15269 omdömen
Verifierat
Nöjd

Äntligen har jag hittat bra vattenflaska

Verifierat
Snabb leverans och bra priser

Snabb leverans och bra priser

Verifierat
Snab leverans

Snab leverans, inga problem alls

Verifierat
Smidigt

Bra webbshop. Smidig leverans Men "rea"-priser är typ normalpriser. Kör med lockpriser. Men det är okej.

Verifierat
Bra service

Väldigt bra kundtjänst

Verifierat
Most bang for the bux och snabb…

Most bang for the bux och snabb leverans!

Verifierat
Grym kundservice!

Snabb leverans, super bra kundservice, hade ett fel på en oversize tröja, maila dom och fick svar snabbt och en helt ny tröja utan problem! Mycket nöjd.

Verifierat
Hade problem med orden löste sig snabbt!

Hade problem med orden löste sig snabbt!

Verifierat
Bra varor

Bra varor, bra priser. Vad mer kan man önska?

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans, sköna och snygga gröna kallingar! Kul att prova lite energidryck och pre work out-shot! :)

Verifierat
Mycket nöjd

Mycket nöjd

Verifierat
Bra produkter och snabb leverans!

Bra produkter och snabb leverans!

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?