Fri frakt t.o.m. 19/5
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Protein Deals + fri frakt avslutas om 14:53:29
Hem / Blogg /

Så tränar du bort ryggvärken!

Ryggvärk är ett vanligt gissel som ofta är sammankopplat med stillasittande livsstil och övervikt. Så här tacklar du ryggvärken med träning!

Ont i ryggen kan ha många orsaker och i vissa fall vara orsakat av an akut skada eller sjukdom. Sök vård i fall du har extremt ont, ifall du har neurologisk påverkan som känselbortfall, domningar eller stickningar eller ifall värken inte går över av sig själv inom två veckor. Men den övervägande majoriteten av all ryggvärk har ingen speciell påvisbar orsak, utan kommer och går av sig själv och kan hänga samman med åldersförändringar, dålig hållning, stillasittande och förslappad hållningsmuskulatur. Det är denna sorts värk som kan förväntas svara bra på styrke- och rörlighetsträning.

Så gör du!

1. Träna bålstabilitet

Starka, aktiva och väl integrerade muskler runt mage, korsrygg och midja fungerar som en korsett som stabiliserar ryggraden och minskar trycket på diskar och nerver mellan kotorna. Knip med bäckenbotten, dra in ett normalt andetag och håll andan. Föreställ dig att någon ska slå dig i magen och komprimera hela mellangärdet mot motståndet av knipet i bäckenbotten. Öva på att skapa denna anspänning i de inre bålmusklerna tills det är en bekväm och naturlig vana. Vid det laget kommer du att märka stora effekter på både rygghälsa och styrka. Kör parallellt med träningen av inre bålen vanlig mag- och core-träning med fokus på stabilitet. Plankan, armhävningar och pilates- och medicinbollsträning är bra alternativ.

2. Stretcha höftböjare och aktivera skinkorna!

För mycket sittande leder till kroniskt förkortade höftböjarmuskler och sovande eller kroniskt underaktiverade skinkor. När höftböjarna blir stela/förkortade hindrar de fullständig uträtning av höften. Detta kan i sin tur hindra skinkorna från att kunna kontraheras och problemen förvärras. Oförmåga att räta ut höften leder till en tippning i bäckenet som påverkar hela ryggraden och bland annat sätter korsryggen i en utsatt position med för mycket svank. Skinkorna är några av kroppens största och starkaste muskler med stor betydelse för den atletiska kapaciteten, hållningen och ryggradens stabilitet. Aktivera dem med styrketräning med fokus på uträtning av höften. Stretcha höftböjarna varje dag och extra i vilan mellan styrketräningsset för skinkorna.

3. Håll dig aktiv!

Rör på dig minst en halvtimme, helst en timme varje dag. När man har ont i ryggen är det lätt att undvika aktivitet och bli passiv men detta riskerar att förslappa muskulaturen runt bål och ryggrad ytterligare och på så sätt förvärra problemen på sikt. Bit ihop, ta en lätt smärtstillande tablett om det behövs och ta minst en promenad!

iStock_17593490_MEDIUMFIXAD

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan:

Marklyft – Teknik och tips 

Den stora kreatin guiden 

Maximera dina träningsresultat med basövningar 

Fri frakt
t.o.m. 19/5
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15380 omdömen
Verifierat
Minska priset bara sen allt bli bra.

Minska priset bara sen allt bli bra.

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
för att det var en ny produkt för…

för att det var en ny produkt för mig,har bara hunnit med två doser… vet inte ännu vilken effekt det kan bli. Tack,är nöjd !

Verifierat
Bästa proteinpulvret jag nånsin köpt.

Bästa proteinpulvret jag nånsin köpt. -äppelpaj -chokladkaka

Verifierat
Alltid nöjd när man handlar hos MM…

Alltid nöjd när man handlar hos MM Sport! Bra produkter, bra kvalitet och rimliga priser!

Verifierat
Snabb leverans bra webbsida!

Snabb leverans bra webbsida!

Verifierat
Snabb leverans 🚚 👌🏻👌🏻👌🏻

Snabb leverans 🚚 👌🏻👌🏻👌🏻

Verifierat
Snabbt handlagt och levererat.

Snabbt handlagt och levererat.

Verifierat
Enkelt att beställa och bra beskrivning…

Enkelt att beställa och bra beskrivning av produkterna.

Verifierat
Toppen

Bra pris, snabb leverans, bra paketerat. Fick även med en extra produkt! Kommer absolut beställa igen.

Verifierat
Snabb o säker leverns

Bra produkter

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?