Hem / Blogg /

Varför MCT-olja?

Många hälso- och träningsintresserade har hört talas om MCT-olja. Men vad är egentligen MCT-olja och vad används det till? Här hittar du svaren!

Vad är MCT-olja?

MCT-olja är en typ av olja som kan framställas från bland annat kokosolja och palmolja och är bestående av MCT som är kort för Medium-Chain Triglycerides. MCT utgörs utav kortare kedjor av fettsyror inom fettsyregruppen glycerol. Dessa kortare kedjor (8–10 kolmolekyler) gör att MCT kan tas upp i magsäcken för att sedan omvandlas till energi i levern. I motsats till andra näringsämnen förbrukar MCT ingen energi när den absorberas och omvandlas i kroppen. Dessutom kan MCT, till skillnad från andra fetter, tas upp snabbare i kroppen och därmed öka både din energinivå samt stimulera fettförbränning. Det är tack vare detta som MCT-olja länge har varit ett förstaval bland atleter, kroppsbyggare, personer i en deff-period och andra hårt tränande individer.

Vad är MCT-olja bra för?

Till skillnad från andra typer av fett går inte MCT igenom det lymfatiska systemet, utan bryts istället ned i levern där det omvandlas till ketoner. Detta gör MCT-olja till ett oerhört intressant alternativ för atleter som följer någon typ av ketogen diet eller för idrottare som letar sätt att öka sin energinivå/uthållighet.

Ytterligare en fördel med MCT-olja är att det inte lagras lika lätt i form av kroppsfett som övriga typer av fett, därav ett optimalt alternativ vid matlagning.

Genom att inta MCT-olja omvandlas sedan MCT till ketoner i kroppen vilket är ett av bränslena som vår hjärna använder sig av. Detta är ytterligare en fördel med MCT-olja och något som gör det till ett intressant alternativ för personer som följer någon form av lågkolhydratskost utan att befinna sig i ketosis (när kroppen själv bildar ketoner). Genom detta kan man med hjälp av MCT-olja motverka den typ av mental trötthet som man kan känna av under dessa typer av dieter. Forskning har dessutom antytt att MCT-olja passar utmärkt som extra bränsle för hjärnan hos äldre människor.

Hur används MCT-olja?

MCT har använts som ett kosttillskott under de senaste 15 åren, främst av kroppsbyggare under diet eller av atleter inom uthållighetsidrotter. MCT-olja används i kost och matlagning som snabb energikälla, både för de som vill gå ner i vikt via lchf och keto- men även för atleter, där energin kan användas direkt till skillnad från andra fetter. MCT-olja används i olika typer av matlagning och är ett nyttigare alternativ till vanligt matfett. Oljan passar utmärkt till sallader, pastarätter och olika typer av drinkar och smoothies samtidigt som det klarar av värme bra och därför kan användas i matlagning.

”MCT-kaffe” även kallat ”Energikaffe” och ”Bullet proof coffee” har blivit väldigt populärt där grunden i denna dryck är just MCT-olja tillsammans med smör. Genom att tillsätta MCT-olja och smör i kaffet ger du det inte bara bättre smak och konsistens, utan även en långsam och stabil frisättning av koffeinet i kroppen.

15% Rabatt