Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Vitamin K boostar D-vitamin!

Känns vintervardagen trög? Nyttan av D-vitamintillskott har blivit välkänd under de senaste åren, nu kommer turen till vitamin K! Här är det du behöver veta.


Enligt de senaste tio årens forskningsgenombrott behöver en stor del av befolkningen kosttillskott med D vitamin för att fungera normalt och må bra. Bakgrunden är att vitamin D, som också fungerar som ett hormon med flera olika genomgripande effekter på kroppen bildas när huden belyses av solljus, vilket skandinaven som alla vet, inte alltid är bortskämd med. Otillräckliga nivåer har satts i samband med allt från försämrad kroppssammansättning till psykisk ohälsa.

Vitamin K är sedan tidigare framför allt känt för sin involvering i blodkoagulation, benhälsa och förebyggande effekt mot hjärt-kärlsjukdom. Vid brist på K-vitamin blir blödning okontrollerad och benbildning fungerar inte trots tillräcklig tillgång på kalcium. Tidigare ansåg man att brist på vitamin K, vilket syntetiseras i små doser av bakterier i människans tarm, var ovanligt. Men sedan man upptäckt att till exempel användning av bredspektrumantibiotika och möjligen även vissa mag-tarmproblem, kan sätta vitamin K-syntesen i tarmen ur spel har misstankar väckts om att otillräckliga nivåer är vanligare än man tidigare trott, kanske gäller det till och med en majoritet av befolkningen.

En studie från 2008 satte vitamin K-status i samband med åderförkalkning. Den femtedel av deltagarna i undersökningen som hade högst K-vitaminstatus hade 50 procents reducerad risk för död i hjärt-kärlsjukdom i den studien. Denna kraftiga effekt gjorde K-vitamintillskott hett förra året. Då utsåg branschorganet Nutrition Awards vitamin K2 till bästa ingrediens i ett kosttillskott på grund av dess förmåga att förebygga hjärt-kärlsjukdom.

– Vi tror att vitamin K2 kommer att bli nästa vitamin D, sade Frode Bohan, VD vid norska läkemedels- och kosttillskottsbolaget NattoPharma i samband med utmärkelsen.

Yellow pills forming shape to K alphabet on wood background

Under tiden tvistar de lärde fortfarande om exakt vilka nivåer av vitamin D som är optimala. Klart är att det kan ta ett tag att få upp D-vitaminstatusen, även när man använder kosttillskott. En av riskerna med höga doser av vitamin D under längre tid är urlakning av vitamin K, vilket förstås riskerar att förvärra den ursprungliga situationen med otillräcklig K-vitaminstatus.

Inte nog med att du troligen har otillräcklig D-vitaminstatus alltså, du kan dessutom ha otillräcklig K-vitaminstatus, och supplementeringen med vitamin D (som du behöver!) riskerar att göra saken värre!

Förstärk med K-vitamintillskott och du kan ta högre doser D-vitamin samtidigt som du täcker upp för eventuell K-vitaminbrist.

Köp dina K-vitamin-produkter från MM Sports

I vårt produktsortiment hittar du flertalet produkter som har K-vitamin. Beställer du dessa produkter via oss kan vi garantera dig att du alltid får produkter av hög kvalitet, snabba leveranser och bra service. Du kan enkelt bekanta dig med våra K-vitaminprodukter på varje specifik produktmålsida. Där hittar relevant produktinformation, bilder och andra kundens omdömen. Köpa dina K-vitamin-produkter från oss redan idag!

Har du frågor?

Har du frågor gällande våra K-vitamin produkter kan du självklart alltid kontanta oss på MM Sports för rådgivning. Vår kunniga och erfarna kundtjänstpersonal kan besvara på alla dina frågor och funderingar kring detta spännande ämne. Du kan enkelt kontakta dem via e-post, telefon eller chatt. Kontakta dem redan idag om du vill få hjälp inom detta spännande ämne.

Källor:

Determinants of vitamin K status in humans

Vitamin K epoxide reductase complex subunit 1 (VKORC1) polymorphism and aortic calcification: the Rotterdam Study

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan:

VLCD Kraschdietens många skepnader

Vägen till en lyckad målsättning

Ursolsyra

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15245 omdömen
Verifierat
Snabbt och enkelt!

Snabbt och enkelt!

Verifierat
Snabb leverans och återkoppling när…

Snabb leverans och återkoppling när varan var betald

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans, bra produkter

Verifierat
Snabb leverans och nöjd med produkterna.

Snabb leverans och nöjd med produkterna.

Verifierat
Bra priser o snabb leverans

Fick produkten snabbt o välpackat, dock lite dåligt att inga skopor kom med proteinpåsarna samt att det inte rekommenderades att köpa till

Verifierat
Bra varor

Snabb leverans och bra kvalite på varorna

Verifierat
Jag köpte Vanilla Ice Cream Väldigt…

Jag köpte Vanilla Ice Cream Väldigt lätt protein och dricka, helt enkelt grymt! Rekommenderar stark

Verifierat
Riktiga Grejor

Marklyft strumpor.

Verifierat
bra information ger personalen och jag…

bra information ger personalen och jag är nöjd med dom köp jag gör med enstaka klädesplagg och kosttillskott

Verifierat
Bra proteinpulver

Snabb leverans. Goda smaker på proteinpulver. Jag är nöjd!

Verifierat
Mike bra och snygg

Mike bra och snygg

Verifierat
Fin service

Snabb och smidig med leverans. Hade dessutom köpt fel vara som jag fick byta i butik utan problem - tack för fin service!

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?