Fri frakt tom 24/10
Beställningar före 14 skickas samma vardag
Trustpilot 4,6 / 5
Snabb leverans 
-15%

Body Science 2 st Vitamin B12

Storlek: 100 Tabletter x 2
Högdoserat kosttillskott med vitamin B12. Anpassad för veganer.
169:-
198:-
+
I webblager – skickas senast imorgon Ej i lager
Se butikslager & reservera i butik
 • Beskrivning
 • Innehåll

Beskrivning

Body Science Vitamin B12

Kvalitativt vitamin B12-tillskott med extra hög dosering! Anpassat för veganer.

 • Högdoserat – 1000 µg vitamin B12 per tablett.
 • 100 % metylkobalamin – den bioaktiva formen av vitamin B12.
 • Viktigt tillskott för veganer, vegetainer och äldre.
 • 100 % vegansk.
 • Tillverkad i Sverige.

Body Science Vitamin B12 är ett kosttillskott som innehåller 100 % metylkobalamin, den form av vitamin B12 som kroppen effektivast kan ta upp och dessutom använda direkt. Den billigare och mer vanliga formen cyanokobalamin är en inaktiv form av B12 som kroppen först måste omvandla till en bioaktiva form av kobalamin för att kroppen ska kunna använda den.

Vitamin B12, som egentligen heter kobalamin, är en livsviktig vitamin som vi måste få i oss via kosten. De bästa livsmedelskällorna för kobalamin är framför allt kött, fisk och ägg samt berikade livsmedel såsom mjölk och ost. Precis som övriga B-vitaminer är kobalamin vattenlöslig. 

Vitamin B12 behövs bland annat för produktionen av röda blodkroppar, för immunsystemets normala funktion och för att kroppen ska fungera helt enkelt. Vid brist på vitamin B12 eller låga nivåer av kobalamin är det vanligt att man känner sig trött och orkeslös, har svårt att koncentrera sig, upplever yrsel och huvudvärk med mera.

Lyckligtvis får de flesta i sig tillräckliga mängder vitamin B12 genom att äta en varierad kost som är riklig på animaliska livsmedel, men tillhör du inte dem rekommenderas det att ta tillskott. Med Body Science Vitamin B12 får du en hög dos och en lättupptaglig form av kobalamin. En tablett per dag räcker för att säkra upp intaget och effektivt undvika vitamin B12-brist. 

 

B12 brist

Generellt brukar man säga att vitamin B12 finns uteslutande i animaliska livsmedel och att individer som inte äter exempelvis kött, fisk med mera behöver komplettera kosten med antingen berikade livsmedel eller använda sig av kosttillskott. Kobalamin finns även i vissa vegetabilier, men det rör sig om så små halter att det inte kan anses vara en källa samt att flera av dessa är inaktiva former kroppen inte kan tillgodogöra sig. Även om man använder sig av berikade livsmedel kan det vara svårt att tyda om produkten är berikad med en aktiv eller inaktiv form av B12. Därför föredrar många veganer och vegetarianer att använda sig av just kosttillskott som erbjuder en säker källa till kobalamin i tillräckliga mängder.

Dock är det är inte bara hos veganer och vegetarianer man ser en ökad risk för brist på vitamin B12 – även äldre är en grupp som kan behöva komplettera kosten med kobalamin då kroppens förmåga att ta upp B12 avtar med åldern.

Äter du som vegan B12?

Till skillnad från vissa andra vitaminer kan kobalamin lagras i relativt stora mängder i levern. Detta lager kan räcka i flera år och gör att det kan gå en längre tid innan symtom uppträder. Därför är det så viktigt att man verkligen kontrollerar sitt intag av kobalamin om man exempelvis blir vegan. För även om du har varit vegan under lång tid kan det mycket väl vara som så att ditt B12-behov har tillgodosetts av lagret i levern och när lagret är slut är B12-brist ett faktum! Givetvis kan man använda sig av berikade livsmedel såsom sojadryck, havredryck eller annan B12-berikad dryck, men det kräver lite mer arbete att kontrollera så att det dagliga intaget räcker till för att tillgodose behovet. En annan fördel med ett kosttillskott är att det är kalorifritt, vilket kan underlätta för dig som går på diet. Du blir helt enkelt mindre låst till vad du måste äta.

Läs mer

Vitamin B12 är en mångsidig vitamin som har flera viktiga funktioner i kroppen och agerar agerar exempelvis om koenzym i olika processer såsom omsättningen av proteiner och vid celldelning. Kobalamin är en av 8 vitaminer som tillsammans utgör gruppen B-vitaminer. Det som är unikt med kobalamin är att det innehåller det metalliska grundämnet kobalt, vilket gör det till den största och mest komplexa vitaminen av alla. Och det är just ämnet kobalt som är upphovet till namnet kobalamin.

Vitamin B12 bidrar bland annat till:

 • normal energiomsättning.
 • nervsystemets normala funktion.
 • normal homocysteinomsättning.
 • normal psykologisk funktion.
 • normal bildning av röda blodkroppar.
 • immunsystemes normala funktion
 • att minska trötthet och utmattning.
 • samt har en roll i celldelningsprocessen.

Viktigt även för vegetarianer

B12 är som sagt en väldigt viktig vitamin och är inte helt lätt att få i sig så vida inte flera B12-rika livsmedel ingår i kosten. Är man exempelvis lakto-ovo-vegetarian ingår ju inte kött eller fisk i kosten, men däremot gör mjölk och ägg det. Bara dessa två livsmedel gör det betydligt lättare att få i sig kobalamin jämfört med veganer – men trots att både mjölk och ägg är källor till B12 är det inte garanterat att man får i sig tillräckligt ändå. Allt handlar om proportioner och hur mycket man äter av varje livsmedel.

Förr var det förmodligen inte särskilt vanligt med B12-brist – även om det givetvis förekom. Dels för att det var sällsynt med veganer och vegetarianer, men framför allt för att man åt mer inälvsmat såsom lever och njure. För att ge en kontrast innehåller lever över 110 µg vitamin B12 per 100 gram medan mjölk och ägg har ett värde på 0,6 µg respektive 1,3 µg per 100 gram. För att ge ytterligare en kontrast motsvarar 1 tablett Body Science Vitamin B12 ungefär lika mycket kobalamin som 1 kg lever gör.

Sen får man komma ihåg att det inte handlar om hur mycket man får i sig, det handlar om hur mycket kroppen kan tillgodogöra sig. Kroppens upptagningsförmåga av B12 försämras som sagt ju äldre vi blir - därför är det viktigt att säkerställa intaget av denna otroligt viktiga vitamin! Det finns inte heller någon känd bieffekt av höga doser B12 - kroppen tar det den behöver, det andra åker ut med urinen.

 

OBS! Viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.

Artnr: SKU25185
Tillverkare: Body Science
EAN:

Innehåll

Body Science Vitamin B12

Kosttillskott.
Antal: 100 tabletter (100 doseringar).
Doseringsstorlek: 1 tablett.

Användning: Intag 1 tablett dagligen.

Ingredienser: Tabletthjälpmedel (mikrokristallinisk cellulosa, vegetabiliska magnesiumsalter av citronsyra, kiseldioxid), vitamin (B12).

OBS: Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Förvaras oåtkomligt för barn. Rekommenderad dos bör ej överskridas.

Förvaring: Förvaras i originalförpackning i rumstemperatur.

Innehåll per tablett.
Vitamin B12 1000 µg 40000 %*
 
* för märkningsändamål procent av dagligt referensintag enligt EU.
Läs mer

Recensioner

Det finns inga kommentarer att läsa än..
Fri faktura
14 dagar
Fri frakt
tom 24/10
Trustpilot
4,6 / 5
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma vardag
Returrätt
30 dagar
2 st Vitamin B12
169.00
Utmärkt
Baserat på 10462 omdömen
3 dagar sedan
Bästa produkterna

Bästa produkterna. Snabbt leverans, toppen .

Tawab Sayed
3 dagar sedan
Bra produkter till schysst pris.

Bra produkter till schysst pris.

Edward Stojanovic
3 dagar sedan
Snabbt o enkelt…

Snabbt o enkelt…

Nicolai
3 dagar sedan
Riktigt snabb leverans 👍

Riktigt snabb leverans 👍

FredrikT
4 dagar sedan
Otroligt nöjd med produkterna och…

Otroligt nöjd med produkterna och framförallt en otroligt snabb leverans!

kund
4 dagar sedan
Body science protein är grymt god

Body science protein är grymt god. Prisvärt. Blixtsnabb leverans till Karlstad med senaste beställningen. På bara 24 timmar hade jag proteinet hemma. Trogen kund sedan många herrans år.

Maria
4 dagar sedan
Proteinpudding

Snabb leverans. Köpte protinpulver enligt rekommendation av en vän. Testade att göra proteinpudding/mousse. Valde smakerna Double rich chocolate och Chocolate almond både får toppbetyg. Vill nu prova fler smaker.

Helena
5 dagar sedan
Bra priser och mycket att välja på…

Bra priser och mycket att välja på 💪💪👌

Emanuel Sturesson
5 dagar sedan
Snabb leverans

Snabb leverans

Anne Marja Meriläinen
5 dagar sedan
Snabba leveranser bra service väntar bara på första fakturan

Snabba leveranser

Sonny Berglund c/o Marcusson
5 dagar sedan
Snabb leverans och allt stämde samt att…

Snabb leverans och allt stämde samt att inget var trasigt 👌🏻

Jessica
5 dagar sedan
Grymma produkter

Grymma produkter, bra smaker och stort utbud

Josefin Lindgren
Ny kund?