Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Benövningar - 8 bra benövningar för starkare ben

Benövningar är avgörande för att bygga upp styrka och muskelmassa i dina ben och kan utföras både på gymmet och hemma med eller utan redskap. Att inkludera benträning i ditt träningsprogram kan bidra till att förbättra din prestation, öka din styrka och förbättra din kroppssammansättning. Vi guidar dig genom några av de bästa benövningarna som kan hjälpa dig att utveckla styrka, stabilitet och muskelmassa i dina ben.

Knäböj

Knäböj, även känd som squats, är en effektiv basövning för att träna benmuskulaturen och engagera flera stora muskelgrupper samtidigt. Genom att utföra knäböj kan du stärka baksida lårmuskel, framsida lårmuskel, sätesmuskeln och även aktivera musklerna i bålen för att bibehålla balans och stabilitet under rörelsen. Dessutom är knäböj en funktionell övning som efterliknar många vardagliga aktiviteter som att böja sig ned eller lyfta tunga föremål, vilket gör den till en viktig del av benträningen.

För att utföra en korrekt knäböj, börja med att placera stången på övre delen av ryggen eller axlarna och håll ett stabilt grepp. Stå med fötterna i axelbredd eller något bredare isär och rikta tårna lätt utåt. Aktivera din bål och sänk kroppen genom att böja knäna och höften samtidigt, som om du skulle sätta dig ner på en stol. Sträva efter att sänka dig ned så långt som möjligt med bibehållen god hållning och ryggens neutrala position. Tryck sedan ifrån med hälarna för att återvända till stående position, och sträck ut benen och höften helt i toppositionen. Det är viktigt att undvika att knäna faller inåt eller att ryggen rundas under rörelsen för att minimera risken för skador och maximera effektiviteten i övningen. För att stabilisera knäna mer är ett knästöd att rekommendera. Det är okej att knäna går något framför fötterna, men det är viktigt att tänka på att inte hälen ska lyfta från marken. Att använda lyftarskor kan därmed hjälpa till med att öka stabiliteten och flexibiliteten i anklarna. Genom att fokusera på korrekt teknik och gradvis öka belastningen kan knäböj vara en bra benövning för att utveckla styrka, stabilitet och muskelmassa i benen och kroppen som helhet. Knäböj kan utföras med skivstång, kettlebell, hantlar eller utan redskap.

Marklyft

Marklyft är en av de mest effektiva övningarna för att bygga upp styrka och stabilitet i hela kroppen, med fokus på ryggmusklerna och benmusklerna, särskilt nedre delen av ryggen, samt baksida lårmuskeln, och sätesmuskeln.

För att utföra ett korrekt marklyft, börja med att stå med fötterna i axelbredd eller något bredare isär och placera stången framför dig. Greppa stången med ett överhandsgrepp eller ett mixat grepp, med händerna något bredare än axelbredd. För att bibehålla ett stabilt grepp kan dragremmar vara bra att använda. Aktivera sedan bålen och håll ryggen rak med en naturlig kurva i ländryggen. Lyft stången från marken genom att sträcka ut knäna och höften samtidigt, och hålla stången nära kroppen under hela rörelsen. Sträva efter att stå helt upprätt med rak rygg i toppositionen och undvik att luta dig för mycket bakåt. Sänk sedan stången kontrollerat tillbaka till marken genom att böja i höftleden och knäna medan du behåller en stabil rygghållning. För att ha en god form under hela övningen kan ett träningsbälte hjälpa till att bibehålla buktrycket.

Bulgarian split squat

Bulgarian split squat är en utmärkt benövning som fokuserar på att stärka och forma benmusklerna, med särskild betoning på framsida lårmuskeln, baksida lårmuskeln och sätesmuskeln. Genom att utföra övningen aktiverar du också musklerna i bålen för att bibehålla balans och stabilitet. Denna övning är särskilt effektiv för att korrigera eventuella obalanser mellan höger och vänster sida samt förbättra rörlighet och stabilitet i höftlederna.

För att utföra bulgarian split squat, stå med ryggen mot en bänk eller en upphöjning med ena foten placerad på den och andra foten framåt. Sänk kroppen nedåt genom att böja det främre knät och hålla ryggen rak, medan det bakre knät närmar sig marken. Sträva efter att sänka kroppen så långt ner som möjligt med kontrollerad rörelse och bibehållen god hållning. Pressa sedan ifrån med den främre foten för att återvända till startpositionen. Upprepa övningen med önskat antal repetitioner innan du byter sida. För att maximera effektiviteten och säkerheten i övningen är det viktigt att kontrollera rörelsen och undvika att framåtluta kroppen eller tappa balansen.

Utfall

Utfall är en bra benövning som effektivt engagerar flera stora muskelgrupper samtidigt, inklusive framsida lårmuskeln, baksida lårmuskeln, sätesmusklerna och bålen. Denna övning är utmärkt för att bygga styrka och muskelmassa i benen samtidigt som den förbättrar balans och stabilitet. Genom att utföra utfall regelbundet kan du också öka din rörlighet och flexibilitet i höftlederna och förbättra din kroppskontroll.

För att utföra utfall, stå upp med rak rygg och fötterna något bredare än axelbredd isär. Ta ett steg framåt med ena foten och böj knäna tills det bakre knäet nästan rör vid marken, samtidigt som du bibehåller en rak hållning med överkroppen. Pressa sedan ifrån med främre foten för att återgå till startpositionen. Upprepa sedan rörelsen med det andra benet. Det är viktigt att fokusera på att hålla balansen och kontrollera rörelsen genom hela övningen för att undvika skador och maximera dess effektivitet. Utfall kan varieras genom att ändra steglängden, använda vikter som hantlar eller skivstång för att öka motståndet, eller utföra övningen i olika riktningar för att engagera olika muskelgrupper.

Benpress

Benpress är en benövning som främst riktar sig mot framsida lårmuskeln men också engagerar baksida lårmuskeln och sätesmuskeln. Denna övning är bra för att bygga styrka och volym i benen samtidigt som den bidrar till att förbättra benstabiliteten. Benpress kan anpassas för att passa olika individer genom att justera vikten och vinkeln på sätet.

För att utföra benpress, börja med att sitta på benpressmaskinen med fötterna placerade på plattformen axelbredd isär. Tryck plattformen bort från dig genom att räta ut knäna, samtidigt som du andas ut. Sänk plattformen kontrollerat tillbaka till startpositionen genom att böja knäna, medan du bibehåller en rak hållning med ryggen. Undvik att låsa ut knäna helt i toppositionen för att undvika överbelastning på lederna. Börja med att fokusera på tekniken i övningen för att sedan gradvis öka vikten för att utmana dig själv.

Höftlyft

Höftlyft eller hip thrust är en övning som främst fokuserar på att stärka sätesmuskeln, baksida lårmuskeln och nedre delen av ryggen. Genom att utföra höftlyft regelbundet kan du förbättra din benstyrka, öka stabiliteten i höftlederna och främja en bättre hållning. Dessutom kan höftlyft bidra till att minska risken för skador i ländryggen. Höftlyft eller hip thrust kan utföras på golvet, men också med ryggen placerad mot en bänk. 

Börja med att placera en skivstång över höftbenen när du ligger på ryggen med böjda knän och fötterna plant placerade på golvet, något bredare än höftbredd isär. Greppa tag i stången med ett grepp som är något bredare än axelbredd. Genom att pressa ner i fötterna och aktivera sätesmuskeln lyfter du höften uppåt mot taket genom att trycka upp stången. Håll en rak linje från axlarna till knäna och spänn sätesmuskeln i toppositionen. Sänk sedan kontrollerat ner höften tillbaka till startpositionen och upprepa rörelsen med önskat antal repetitioner. Fokusera på att bibehålla en stabil hållning genom hela rörelsen och undvik att svanka i ryggen eller använda svängmoment för att lyfta höften. Höftlyft kan anpassas genom att variera bredden på fotplaceringen eller lägga till mer vikt på skivstången för att öka motståndet.

Benspark

Om du vill öka volymen och styrka i dina framsida lårmuskler så är benspark en perfekt övning. Benspark är en enkel övning som isolerar framsida lår, men också ett bra komplement till dina andra benövningar.

För att utföra benspark, sitt på bensparksmaskinen med ryggen mot ryggstödet och placera dina ben mot kudden med höftbredd mellan dem. Greppa handtaget för stabilitet och pressa sedan försiktigt upp kudden genom att sträcka ut knäna tills benen är nästan raka, men undvik att låsa knäleden helt. Sänk sedan kontrollerat plattformen tillbaka till startpositionen genom att böja knäna. Fokusera på att hålla en stabil kroppshållning och undvik att svanka i ryggen under övningens gång för att minimera risken för skador. Variera övningen genom att justera viktbelastningen eller antalet repetitioner och set för att anpassa träningen efter dina individuella mål och behov.

Frontböj

Frontböj är en benövning som liknar squats, men där du har skivstången eller vikten placerad framför dig. Frontböj riktar sig främst på framsida lårmuskeln men också engagerar sätesmuskeln, baksida lårmuskeln och bålen för att stabilisera kroppen under rörelsen.

För att utföra frontböj står du med fötterna något bredare än axelbredd isär och håller en skivstång eller vikt vilande på framsidan av dina axlar och håller stången med händerna. För att utföra frontböj börjar du med att böja knäna och sänka kroppen neråt tills dina lår är parallella med golvet eller så nära som möjligt utan att tappa hållningen. Håll ryggen rak och bröstet upplyft under hela rörelsen. Pressa sedan uppåt genom hälarna för att återgå till startpositionen. Det är viktigt att kontrollera rörelsen och undvika att släppa hållningen för att minimera risken för skador och maximera övningens effektivitet. Frontböj kan anpassas genom att variera bredden på fotplaceringen eller använda olika tyngder för att öka motståndet.

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan:

7 Bröstövningar för dina bröstmuskler

Den stora kreatin guiden

CrossFit – 6 övningar

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15269 omdömen
Verifierat
Nöjd

Äntligen har jag hittat bra vattenflaska

Verifierat
Snabb leverans och bra priser

Snabb leverans och bra priser

Verifierat
Snab leverans

Snab leverans, inga problem alls

Verifierat
Smidigt

Bra webbshop. Smidig leverans Men "rea"-priser är typ normalpriser. Kör med lockpriser. Men det är okej.

Verifierat
Bra service

Väldigt bra kundtjänst

Verifierat
Most bang for the bux och snabb…

Most bang for the bux och snabb leverans!

Verifierat
Grym kundservice!

Snabb leverans, super bra kundservice, hade ett fel på en oversize tröja, maila dom och fick svar snabbt och en helt ny tröja utan problem! Mycket nöjd.

Verifierat
Hade problem med orden löste sig snabbt!

Hade problem med orden löste sig snabbt!

Verifierat
Bra varor

Bra varor, bra priser. Vad mer kan man önska?

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans, sköna och snygga gröna kallingar! Kul att prova lite energidryck och pre work out-shot! :)

Verifierat
Mycket nöjd

Mycket nöjd

Verifierat
Bra produkter och snabb leverans!

Bra produkter och snabb leverans!

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?