Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Tips: Skydda dig mot uttorkning

Sommaren är här. Är du fysiskt aktiv i värmen? Vätskeförlust försämrar din prestation mer än du tror. Så här skyddar du dig.

Din kropp består till mer än två tredjedelar av vatten och vattnet är själva mediet i vilket cellreaktioner, ämnesomsättning och cirkulation sker. Det förloras från kroppen till följd av bland annat svettning, utandning och utsöndring av slaggprodukter med urin och avföring. När man svettas mycket, till exempel för att man tränar eller för att det är varmt, kan förlusterna av vätska från kroppen mer än fördubblas.
Uttorkning gör bland annat att blodtrycket faller, att blodet får tjockare konsistens så att transport av syre och näringsämnen försämras och att kroppens förmåga att reglera sin temperatur försämras. Resultatet är en snabb försämring av prestationsförmåga och välbefinnande.
Förlust av vätska som motsvarar två procent av din kroppsvikt, cirka en och en halv liter i fall du väger 70 kg, leder till en mätbar försämring av prestationsförmågan.

Förlust av vätska som motsvarar tre procent av din kroppsvikt, cirka två liter i fall du väger 70 kg, är en allvarlig grad av uttorkning där bland annat risken för värmeslag börjar bli ett reellt hot.
Det är inte ovanligt att svettas ut över en och en halv liter vätska per timme under intensiv träning, och vissa idrottare, som långdistanslöpare kan förlora vätska som motsvarar upp till tio procent av sin kroppsvikt under tävling.
Prestationen minskar snabbt vid uttorkning, i vissa fall upp till 60 procent enligt en litteraturstudie som citeras av olympiska kommittén. Förmågorna återgår till det normala när man uppnått normal vätskenivå igen.


Olympiska kommittén rekommenderar att man återställer den förlorade vätskan med 120-150 procent. Det vill säga, du bör dricka cirka en och en halv liter vätska för varje liter du svettas. Detta kan innebära att en tung person som tränar hårt i varmt klimat behöver dricka upp mot fyra liter vatten eller mer för att återställa vätskebalansen under och efter träningen.

All vätskeförlust medför en motsvarande förlust av mineralsalter som natrium, kalium och magnesium. Dessa ämnen deltar i den osmotiska regleringen av kroppens vätskenivåer och måste ersättas via födan för att vätskenivåerna ska kunna återställas.
Du kan enkelt uppskatta din vätskeförlust vid ett genomsnittligt träningspass genom att väga dig före och efter passet och se hur mycket du har gått ned. Tänk på att ta av våta träningskläder och torka av svetten från kroppen.

Återställ den förlorade vätskemängden med 120 – 150 procent, det vill säga 1,2 – 1,5 liter vatten per kilo du gått ned. Kom ihåg att också komplettera med ett tillskott av mineralsalter som XLNT Rehydrate, vätskeersättning eller en kommersiell sportdryck.
Det finns forskning som pekar mot att törstkänslor inte är pålitlig som indikation på vätskenivå i kroppen. Andra studier har funnit motsatsen. Genom att väga sig innan och efter träning kan man själv avgöra ifall ens törstkänslor matchar den aktuella vätskeförlusten.


Källor: Nutrition for Athletes; Nutrition Working Group of the Medical Commission of the International Olympic Committee

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan: 

Marklyft – Teknik och tips 

Den stora kreatin guiden 

7 Bröstövningar för dina bröstmuskler

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15245 omdömen
Verifierat
Snabbt och enkelt!

Snabbt och enkelt!

Verifierat
Snabb leverans och återkoppling när…

Snabb leverans och återkoppling när varan var betald

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans, bra produkter

Verifierat
Snabb leverans och nöjd med produkterna.

Snabb leverans och nöjd med produkterna.

Verifierat
Bra priser o snabb leverans

Fick produkten snabbt o välpackat, dock lite dåligt att inga skopor kom med proteinpåsarna samt att det inte rekommenderades att köpa till

Verifierat
Bra varor

Snabb leverans och bra kvalite på varorna

Verifierat
Jag köpte Vanilla Ice Cream Väldigt…

Jag köpte Vanilla Ice Cream Väldigt lätt protein och dricka, helt enkelt grymt! Rekommenderar stark

Verifierat
Riktiga Grejor

Marklyft strumpor.

Verifierat
bra information ger personalen och jag…

bra information ger personalen och jag är nöjd med dom köp jag gör med enstaka klädesplagg och kosttillskott

Verifierat
Bra proteinpulver

Snabb leverans. Goda smaker på proteinpulver. Jag är nöjd!

Verifierat
Mike bra och snygg

Mike bra och snygg

Verifierat
Fin service

Snabb och smidig med leverans. Hade dessutom köpt fel vara som jag fick byta i butik utan problem - tack för fin service!

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?