Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma vardag
Trustpilot 4,6 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Träna effektivt utomhus

Värmen är här! Kände du till dessa stora fördelar med att träna utomhus? Så här gör du ett effektivt pass ute i solskenet.

Solen och regnet i ansiktet, vinden i ryggen och marken under fötterna jämfört med artificiella material, artificiellt ljus och återanvänd luft. Man får lätt en intuitiv känsla av att träning utomhus på något sätt är bättre än träning inomhus i en inpyrd gymlokal. Men vad säger vetenskapen? Och vilka effekter rör det sig om mer konkret?

Mental hälsa

En av de kanske mest abstrakta men samtidigt viktigaste fördelarna med träning utomhus är att det förbättrar ett kluster av mentala och emotionella faktorer som humör, självkänsla och psykiskt mående. Den största litteraturgenomgången på området gjordes 2011 och kunde slå fast att träning utomhus leder till större förbättringar på mental hälsa än samma träning inomhus. Utomhusaktiviteten motverkade känslor av anspändhet, förvirring, ilska och depression, mer effektivt än jämförbar träning inomhus och ledde till större känsla av energi och re-vitalisering. En annan lite diffus men kanske betydelsefull effekt av träning utomhus är att personer som tränar utomhus verkar vara mer benägna att upprepa och fortsätta med träningen.

Immunitet

En illa undersökt men mycket relevant aspekt av utomhusträning är dess eventuella effekt på immunförsvaret. Immunförsvaret är ett förenklat ord för en rad mycket komplicerade system som försvarar kroppen mot allt från förkylningar till cancer. Immunförsvaret inkluderar även skadeläkningsprocesser och inflammation. En studie från 2007 fann att en promenad i skogen påverkade de så kallade NK-cellerna, en typ av immunförsvarsceller som dödar och neutraliserar sjukdomsalstrande virus, bakterier och cancerceller. NK-cellernas aktivitet ökade med upp emot 50 procent. Det finns också vetenskapliga indikationer på att utomhusvistelse minskar astmatiska och allergiska besvär, två andra aspekter av immunförsvarets funktion. För oss som tränar är ett väl fungerande immunförsvar mycket viktigt för att minska sjukdomsrisk och påskynda läkning av skador.

Vitamin D-status

En annan välkänd sida av att passa på att träna ute i solen är att exponering för solljus ökar kroppens produktion av D-vitamin. D-vitaminstatus har under de senaste tio åren tilldragit sig stort vetenskapligt intresse. Definitionerna av otillräckliga D-vitaminnivåer har setts över och man misstänker i dag att en stor del av svenskarna lider brist på det livsnödvändiga vitaminet. Otillräckliga D-vitaminnivåer har satts i samband med diverse vitt skilda aspekter av hälsa och sjukdom, som kroppssammansättning, immunitet, mental hälsa och humör.

Roadwork – så gör du ett enkelt utomhuspass!

Roadwork är en enkel, effektiv mix av styrka, muskler, uthållighet och förbränning som traditionellt används av proffsboxare. Metoden går ut på några kilometer till någon mils löning eller promenad där man stannar på stationer längs vägen för att köra armhävningar, chins, knäböj, situps eller annan valfri kroppsviktsträning.

Välj ut ett varv på fem kilometer till en mil. Stanna en gång per kilometer och kör fem chins, fem armhävningar, fem knäböj, tio situps och en femtiometerssprint. Fortsätt direkt med ditt varv, stå aldrig still och vila helt. När loppet är klart har du fått in en rejäl förbränningsrunda, 25-100 chins, armhävningar, knäböj, situps och 5-10 sprinter. Passet ger en mycket effektiv, allround träningsstimuli som snabbt vässar fram din form.

Boxare och kapsportare använder roadwork för att hålla kroppsvikten nere och förbättra den mix av styrka och uthållighet som behövs för ringen. Du ska aldrig stå still, vila och låta pulsen sjunka för lågt, du ska heller aldrig köra så hårt att du flåsar okontrollerat och hjärta och lungor hotar att explodera.  Håll ett bra arbetstempo genom alla set och hela passet.

Källor

Does participating in physical activity in outdoor natural environments have a greater effect on physical and mental wellbeing than physical activity indoors? A systematic review

Forest bathing enhances human natural killer activity and expression of anti-cancer proteins

 

Utmärkt
Baserat på 10191 omdömen
3 dagar sedan
Rätt produkt med rätt smak levererad på…

Rätt produkt med rätt smak levererad på kort tid, helt perfekt helt enkelt 👌🏻

Kund
3 dagar sedan
Inga problem och snabb leverans 🙂

Inga problem och snabb leverans 🙂

Maria Gustafsson
3 dagar sedan
Jäkligt snabb leverans

Jäkligt snabb leverans. Beställde på kvällen och dagen efter var det framme. Bra produkter. Nöjd!

Elin
4 dagar sedan
Otroligt snabb leverans

Otroligt snabb leverans

Berndt Robert Daniel Åberg
4 dagar sedan
Bra produkt och snabb leverans

Bra produkt och snabb leverans

Margareta Jonåker
4 dagar sedan
Snabbt och smidigt

Snabbt och smidigt. Bra priser 👍🏻

Malin
4 dagar sedan
Snabbt smidigt

Snabbt smidigt. Bra produkter. 😊

Marie Olofsson
4 dagar sedan
Mycket snabb leverans.

Mycket snabb leverans.

Carina
5 dagar sedan
Bra produkter till rimliga priser

Bra produkter till rimliga priser

Alfonso David Roldan Montero
5 dagar sedan
Bra kvalitet och priser!

Bra kvalitet och priser!

Daniel
5 dagar sedan
Snabb leverans och god produkt :)

Snabb leverans och god produkt :)

Anna Norgren
5 dagar sedan
Snabb leverans

Snabb leverans. Prisvärd diet shake med god smak.

kund
Ny kund?