Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Välj rätt multivitamin för träning

Utbudet av multivitaminer på marknaden är enormt och för dig som tränar hårt är det extra viktigt att välja rätt. Det är viktigt att vara noga med vad man stoppar i sin kropp, både när det kommer till mängd och kvalitet. I artikeln tydliggör vi utförligt vad som utgör en bra multivitamin – och vad du skall akta dig för när det kommer till billiga multivitaminer av sämre kvalitet.

Till Viking Power Yggdrasil Fulldoserad Multivitamin

En bra multivitamin för träning

Hela poängen med multivitaminer är som du säkert vet egentligen att användaren inte skall behöva stoppa i sig stora mängder av olika kapslar och tabletter varje dag men samtidigt vara trygg i vetskapen att den får i sig alla viktiga vitaminer och mineraler. Med andra ord skall en bra multivitamin innehålla råvaror av god kvalitet, i rätt mängder och samtidigt minimera antalet övriga kosttillskott användaren behöver konsumera dagligen.

Personer som tränar hårt använder ofta en mängd av olika tillskott även utanför kategorin vitaminer och mineraler. Det kan till exempel handla om att optimera sin ledhälsa, öka prestationen på gymmet eller att bara se till att få i sig extra höga doser av de ämnen som i forskning har visat sig gynna hård träning.

Som bekant kan kosten vid extrem träning bli en aning… Ensidig. En ensidig kost begränsar i sin tur möjligheterna att täcka det ökade behovet av vitaminer och mineraler som en hårt tränande atlet behöver få i sig per dag. Många kostscheman kretsar kring strikta regler vad gäller protein, kolhydrater och fett men i jakten på muskler glöms ofta vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen bort.

En bra multivitamin för träning bör alltså:

  • Minska antalet övriga kosttillskott i användarens dagliga rutin
  • Täcka det ökade dagsbehov av vitaminer, mineraler och näringsämnen som hård träning medför
  • Ha specifika och beprövade ingredienser för att stötta, gynna och maximera resultatet av träningen

Är billiga multivitaminer bra?

Det finns för- och nackdelar med allt. I fallet billiga multivitaminer väger tyvärr ofta nackdelarna tyngst. Det kan vara frestande att köpa ett kosttillskott som på pappret verkar innehålla alla de vitaminer och mineraler man hört skall vara bra, speciellt när det paketerats i en snygg burk med ett pris som nästan låter för bra för att vara sant. Tyvärr är det också nästan alltid det – för bra för att vara sant.

När det kommer till kost och kosttillskott menar vi att det inte finns några genvägar. Vad vi stoppar i våra kroppar står i direkt relation till vår hälsa och därmed bör man varken kompromissa med sin kost eller sina kosttillskott. En erfaren kroppsbyggare vet att det är precis lika viktigt att tillgodose kroppens ökade behov av vitaminer och mineraler som det är att tillgodose det ökade behovet av protein. För att maximera muskeltillväxten krävs det alltså att båda bitarna faller på plats.

Alltså blir det också viktigt som kroppsbyggare att välja en multivitamin av god kvalitet som skapats med just kroppsbyggning i åtanke. Denna typ av multivitamin är specialutvecklad för att täcka upp hela det ökade behovet av vitaminer och mineraler som kommer med kroppsbyggning, till skillnad från endast en liten del som billigare varianter tillgodoser. Hur väl vitaminerna tillgodoses (tas upp) i kroppen ut varierar också stort mellan de olika typer av föreningar vitaminer existerar i, alltså vilka olika ämnen själva vitaminen är kemiskt bunden till.

Vi kan till exempel titta närmre på magnesium, ett mineral som de flesta människor har brist av (varför det är så kan du läsa mer om i vår artikel Magnesium-guide). Magnesium förekommer i många olika former, bundet till såväl organiska som icke-organiska molekyler. Vilken form av magnesium just din multivitamin innehåller har direkt inverkan på såväl upptagningsförmåga som eventuella biverkningar.

Billigare varianter av magnesium förekommer ofta i en variant som kallas magnesiumoxid. Förutom att magnesiumoxid har mycket låg upptagningsförmåga i kroppen måste den också deoxideras vid intag. Alltså använder kroppen värdefulla antioxidanter, något som många till och med tar som extra kosttillskott, i en process som annars enkelt kunde undvikits genom att välja rätt form av magnesium från början.

Ett annat exempel är vitamin B12 (kobalamin) som ofta förekommer på marknaden i en variant som kallas cyanokobalamin. I denna förening är själva b-vitaminen bunden till cyanid, ett ämne som är direkt skadligt i högre doser. Kroppen måste därför avgifta sig själv efter att den tillgodosett sig kobalaminet. Även om det är mycket små mängder det handlar om är det ändå en process som lätt kan undvikas genom att välja rätt version av B12 från början. I tillägg är cyanokobalamin ett ämne med lågt upptag i kroppen jämfört med till exempel metylkobalamin som är en bättre och dyrare variant av vitamin B12.

Vi ser också att bättre former av vitaminer på grund av deras organiska föreningar många gånger är rent fysiskt större – alltså tar upp mer plats och vikt än de billigare motsvarigheterna. Detta medför att det kan vara svårt att få plats med dagsbehovet av alla de bästa formerna av vitaminer i en och samma tablett eller kapsel, i synnerhet om kosttillskottet utvecklats med hård träning i åtanke.

Många gånger tar multivitaminer av hög kvalitet upp tre, fyra eller till och med fem kapslar för att innehålla bra och lättupptagliga vitaminer i rätt dosering. Det medför att du kan behöva äta fyra-fem kapslar eller tabletter varje morgon, men i gengäld vet du att du får bästa möjliga råvaror med bra upptagningsförmåga i exakt rätt dosering för att optimera muskeltillväxten.

Listan på nackdelar med billiga multivitaminer kan göras lång men de flesta vitaminer och mineraler som används i sämre multivitaminer har en sak gemensamt; De är billiga och har sämre upptag i kroppen. Du får med andra ord betala en extra slant för en multivitamin av högre kvalitet men i utbyte får du en blandning av vitaminer och mineraler med bästa möjliga upptag i kroppen i gedigna doser anpassade för kroppsbyggare.

Viking Power Yggdrasil

Viking Power har lanserat det senaste tillskottet inom multivitaminer för kroppsbyggande träning – Yggdrasil. Med denna revolutionerande multivitamin har man skapat en avancerad sammansättning av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som tillsammans ger den hårt tränande atleten en komplett profil av ämnen anpassade för att ge bästa möjliga resultat vid träning.

Hela innehållet i Yggdrasil är anpassat både genom dosering och val av råvaror för att täcka upp dagsbehovet av vitaminer och mineraler hos de allra mest avancerade kroppsbyggarna. I Yggdrasil har man valt de typer av vitaminer och mineraler som har bäst upptagningsförmåga i kroppen och tagit med dem i rejäla doser för att maximera resultatet av träningen.

Förutom att Yggdrasil innehåller alla de vitaminer och mineraler du som kroppsbyggare behöver hittar vi också ett antal andra tillägg för att stötta och maximera resultatet av din träning. Med en avancerad blandning av matsmältningsenzymer kombinerat med kalcium optimerar Yggdrasil först och främst kroppens upptag av kosttillskottet. Denna unika kombination gör att alla andra ingredienser i multivitaminen tillgodoses på bästa sätt.

Med generösa doser MSM, Kollagen, Kondroitin och Hyaluronsyra minskar Yggdrasil också slitage på leder och förebygger ledproblem, något som är extra viktigt för dig som kroppsbyggare om du vill behålla starka och friska leder livet ut.

För dig som alltid vill vara säker på att immunförsvaret är på topp, vare sig om det är inför en tävling eller om du vill prestera ditt yttersta vid träningen, innehåller Yggdrasil Immuno Boost, en unik sammansättning av immunförsvarsfrämjande ingredienser som tillsammans bidrar till att stärka och optimera ditt naturliga försvar mot sjukdomar.

Slutligen, för att boosta de hälsosamma fördelarna lite extra, har Viking Power också berikat Yggdrasil med en superkoncentrerad blandning av näringsrika extrakt från några av naturens mest näringsrika växter, däribland broccoli, spirulina, spenat och vetegräs. Med denna unika blandning av så kallade super greens får du ett enormt brett spektrum av naturligt förekommande mineraler, vitaminer och spårämnen som ser till att kroppen alltid presterar på topp!

Viking Power Yggdrasil är helt enkelt en riktigt avancerad multivitamin för de mest extrema kroppsbyggarna!

Köp Yggdrasil här!

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan: 

Marklyft – Teknik och tips 

Den stora kreatin guiden 

Guide: Så väljer du rätt proteinpulver

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15284 omdömen
Verifierat
Passar perfekt 🤩 jätte nöjd

Passar perfekt 🤩 jätte nöjd

Verifierat
Snabbt och enkelt

Snabbt och enkelt

Verifierat
Lätt att lägga order och kort…

Lätt att lägga order och kort leveranstid👍

Verifierat
Så bra smaker på Whey.

Så bra smaker på Whey.

Verifierat
Snabb leverans på varor

Snabb leverans på varor. Inget krångel

Verifierat
Bra varor, beskrivningar stämmer

Enkel shopping, tydliga varubeskrivningar, bra priser på proteinpulver och kreatin. Nöjd och glad överlag.

Verifierat
Snabb hantering!

Snabb hantering!

Verifierat
Produkten levde upp till…

Produkten levde upp till förväntningarna och leveransen var snabb

Verifierat
Bra produkter affären lättåtkomlig…

Bra produkter affären lättåtkomlig trevlig personal

Verifierat
Allt fungerade bra och snabbt

Allt fungerade bra och snabbt

Verifierat
Enkelt att beställa och bra och snabb…

Enkelt att beställa och bra och snabb leverans

Verifierat
Bra vara snabb leverans 😊

Bra vara snabb leverans 😊

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?