Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma vardag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Allt du behöver veta om protein

Hur fungerar protein, varför är det viktigt för oss och vad har det för effekt på vår muskeluppbyggnad? Lär dig allt det du behöver veta om protein!

Musklernas beståndsdelar

Protein består av aminosyror och är i sin tur det material kroppens muskler består av. Muskelmassan genomgår ständigt en process av kontinuerlig nedbrytning, reparation och uppbyggnad. När nedbrytningen sker i högre grad än uppbyggnaden talar man om katabolism eller negativ kvävebalans, när uppbyggnaden är högre än nedbrytningen är vi i anabol eller uppbyggande fas, med positiv kvävebalans. Träning leder till nedbrytning av muskelmassan och för att säkerställa att uppbyggnaden hinner med behöver vi fylla på med tillräckligt mycket protein från kosten.

Råmaterial till immunceller, hormoner och enzymer

Protein utgör också råmaterial till immunförsvarets celler, många olika hormoner och alla enzymer. Kroppen har ingen reserv av aminosyror eller protein, utan allt protein ingår i en struktur eller funktion. Det innebär att peptidhormonerna och enzymernas funktion riskerar att bli kompromissad så fort vi hamnar i negativ kvävebalans. Muskelprotein har lång omsättningstid och bryts alltså ned något långsammare när vi har underskott av protein, medan till exempel immunförsvarets celler, som har kort omsättningstid, blir hämmade nästan omedelbart vid otillräckligt proteinintag.

Leder till bättre kroppssammansättning

Nyare forskning tyder också på att högt proteinintag leder till förbättrad kroppssammansättning via flera olika mekanismer. En är att protein mättar bättre per energienhet än andra energigivande näringsämnen. En annan är att omsättningen av protein och aminosyror på cellnivå kostar mer energi att omsätta jämfört med kolhydrater och fett. Allra mest anmärkningsvärt är data som tyder på att överskott av protein inte tycks leda till inlagring av kroppsfett i alls samma grad som överskott av kolhydrater och fett. Nästan allt protein du äter verkar gå till dina muskler!

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma vardag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 13503 omdömen
Verifierat
Gick fort

Gick fort och rabatterat pris

Verifierat
Bra pris

Bra pris, snabb leverans.

Verifierat
Bra leveranstid

Fick det jag beställde och det tog 2 dagar innan jag fick beställningen! Rekommenderar!

Verifierat
Snabb leverans och produkten motsvarade…

Snabb leverans och produkten motsvarade alla förväntningar.

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans! Alltid bra produkter

Verifierat
Gjorde datorbeställning.

Gjorde beställning via datorn. Var en bra beskrivning på hur gör detlättast för sig att beställa. Mycket bra väl diktirad sida så det var lätt att hitta varorna.

Verifierat
👍jag är nöjd bra

👍jag är nöjd bra

Verifierat
Mycket nöjd!

Snabb leverans och bra kvalitet för rimliga priser!

Verifierat
Det var bra leveranstid

Det var bra leveranstid, och enkelt att betala!

Verifierat
Bra produkt

Bra produkt, snabb leverans!

Verifierat
Supernöjd

Supernöjd! Precis vad jag var ute efter!

Verifierat
Behövde kalk

Behövde kalk, dom hade kalk, jag köpte kalk, dom skickade med posten.

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?