Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Kasein eller vassle? Detta är bäst!

Oavsett om du är nybörjare på gymmet eller en mer avancerad atlet har du säkert någon gång stött på en butik, gympolare eller blogg som förespråkar antingen kasein- eller vassleprotein av olika anledningar. Många ställer sig frågan vilket som är bäst – idag reder vi ut den!

Steg för att tillverka mjölk

Två proteinpulver från samma råvara

Både vassle och kasein kommer från samma råvara, mjölk. I genomsnitt består mjölk av cirka 80% kaseinprotein i olika former, vilka också är samma proteiner man gör ost av. När man tillverkar ost separerar man kaseinproteinet från resterande delar av mjölken och det protein som blir kvar kallas för vassleprotein. Gemensamt för båda typerna av protein är att de är fullvärdiga, det vill säga innehåller samtliga essentiella aminosyror (om än i något varierande ratio). De har båda en positiv effekt på muskelsyntesen.

Mängden EAA (essentiella aminosyror) och BCAA (grenade aminosyror) i kasein och vassle är mycket snarlik, där vassle endast innehåller ca 10% mer av dessa. I studier har det dock observerats att vassle är något bättre på att stimulera muskelsyntes än vad kasein är. Det beror på att vassle i jämförelse innehåller 30% högre halt leucin. Leucin är den aminosyra som tros vara viktigast för att stimulera muskelsyntes och är nödvändig att inta genom kost för att muskelsyntesen över huvud taget ska fungera på ett bra sätt.

Vassleprotein och sked på bord

Vassle och kasein är olika snabba

Vassle (även kallat whey protein) är ett så kallat snabbt protein, vilket betyder att vassleprotein tas upp snabbare i kroppen jämfört med kasein. Mängden aminosyror som görs tillgängliga för muskelsyntes i kroppen (däribland leucin) blir alltså högre mycket snabbare. I och med detta spikar också nivåerna under kort period för att sedan snabbt gå ned igen.

Vassleprotein kan därmed vara ett bra alternativ om du inte har så lång tid kvar till nästa måltid men vill stimulera muskelsyntesen snabbt i samband med träning, oftast under dagen när du ändå äter regelbundet mellan träningspass.

Kaseinprotein däremot tas upp långsamt i magen vilket gör att aminosyrorna når kroppen och musklerna i jämn takt under längre tid. Med kasein får du alltså ett stadigt flöde av aminosyror som görs tillgängliga för muskelsyntes under många timmar efter intag. Det är också den egenskapen som gör kasein till ett så kallat långsamt protein.

Fördelen med ett långsamt protein är att du kan ta det när du vet att du kommer fasta under många timmar, exempelvis på natten. När vi sover är den tiden på dygnet där kroppen återhämtar sig som mest. Det medför att natten också är tiden kroppen som allra mest behöver sina byggstenar för att reparera och bilda nya muskelceller.

Med ett kaseinprotein vet du att du ger kroppen allra bästa förutsättningar för att bygga muskler under hela natten. Det har dessutom i studier också visat sig verka antikatabolt (motverkar muskelnedbrytning).

Olika typer av proteinpulver

Vad är bäst, kasein eller vassle?

Så vad är nu bäst, kasein eller vassle? Svaret är att både vassle och kasein är olika typer av proteinpulver, båda med olika användningsområden. Båda typerna ger dig en komplett samling aminosyror för muskeluppbyggnad men det finns ett antal väsentliga skillnader som kan vara avgörande för dig som vill uppnå optimalt resultat.

Vassleprotein är bäst under dagen mellan regelbundna måltider. Med vassle får du hög halt muskelbyggande leucin men det används i gengäld mycket fort och tar snabbt slut. Du får god effekt på muskelsyntesen under mycket kort tid.

Kaseinprotein är bäst under natten när du vet att du har många timmars fasta framför dig. Med kasein får du något lägre halt muskelbyggande leucin men i gengäld ett jämnt och fint upptag under många timmar. Du får en något lägre effekt på muskelsyntesen under mycket lång tid.

Genom att kombinera vassle under dagen med kasein på kvällen kan du optimera upptaget av aminosyror i kroppen under hela dygnet. För dig som tränar hårt innebär det att kroppen alltid har de bästa förutsättningarna att öka i muskelmassa, dygnet runt.

Bekanta dig med vårt produktutbud 

Är du intresserad av att handla produkter inom denna produktkategori? I sådant fall bör du bekanta dig med vårt stora utbud av produkter inom denna produktkategori. I vår kategori protein hittar du ett stort utbud av prisvärt och effektivt protein från såväl kasein som vassle av hög kvalitet för alla träningstillfällen.

Du hittar till exempel följande produkter:

Beställer du via oss kan vi garantera dig följande: alltid snabb service, alltid stort produktutbud, alltid bra priser och alltid snabba leveranser. Du hittar med andra ord alltid flertalet olika välsmakande produkter inom denna produktkategori efter dina önskemål och behov. Vidare erbjuder vi alltid snabbast möjliga leverans till hela Sverige – oberoende av vart du bor någonstans.  För oss är det alltid viktigt att du som kund får dina produkter med snabbast möjliga leveranstid utan några konstigheter. Bekanta dig som sagt med vårt produktutbud redan idag och köp förstklassiga produkter.

Frågor om kasein eller vassle?

Om du har frågor gällande kasein eller vassle är du alltid välkommen till att kontakta vår kunniga kundtjänstpersonal. De kan ge dig rådgivning på bästa sätt genom att vägleda dig i vilka produkter som de anser vara bästa för dig. Du kan enkelt kontakta dem via e-post, telefon och chatt. Vi på MM Sports vill alltid kunna ge er bästa möjliga lösningarna och rådgivningen så att du som kund ska kunna hitta bästa möjliga produkterna efter dina önskemål och behov.  Kontakta oss redan idag om du har några specifika frågor kring dessa två mycket spännande ämnen!

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan:

Energibehov och kostprogram

10 tips till lyckad fettförbränning

Vägen till en lyckad målsättning

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15407 omdömen
Verifierat
Sambon glad och nöjd över sin…

Sambon glad och nöjd över sin överraskning

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
Fick rätt varor, studentrabatt funkade +

Fick rätt varor och studentrabatt funkade på kampanj annars skulle jag valt annat företag. Produkten var också bra, blev nöjd.

Verifierat
Snabb leverans och ett gott äkta…

Snabb leverans och ett gott äkta protein!

Verifierat
Snabbt

Snabbt, smidigt och enkelt. Vi köpte en metall-shaker och pulver, grymma grejer!

Verifierat
Snabb leverans och bra produkter!

Snabb leverans och bra produkter!

Verifierat
Keratin

Bra och snabb leverans

Verifierat
Mycket bra sörvis med snabb leverans .

Mycket bra sörvis med snabb leverans .

Verifierat
Blixtsnabb leverans!

Blixtsnabb leverans!

Verifierat
Bäst kampanjer av alla hela tiden!!!

Bäst kampanjer av alla hela tiden!!!

Verifierat
+++++

Kampanj på fint Whey protein med saffransmak, bara att slå till, kan inte bli bättre!

Verifierat
Bara ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Väldigt fina och bekväma träningskläder, superkvalitet och snabb leverans!! 👌

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?