Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma vardag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Behåll formen i sommar: fem misstag som alla gör

Undvik att din fysik degenererar när det väl är dags för semester, solstek samt ljusa och sena sommarkvällar! Gör du något av dessa misstag? Risken är att du gör allihop…

Sommar och ledighet innebär oftast ett avbrott i vanor och rutiner. Inarbetade strategier för att sköta träning och diet bryter ihop när vardagstider, dygnsrytm och matvanor förändras. Men jakten på en bättre fysik behöver inte ta skada av att du tillfälligt byter vanor. Kruxet är att byta till bra nya vanor. Med sommaren i sikte ger vi dig våra bästa tips för att undvika att hamna i en semestersvacka.

1) Bara förbränningsträning

Sommaren är av naturliga skäl den tid då diet, fettförbränning och magrutor står i fokus. Att öka förbränningen och förbränningsträningen innan badsäsongen sitter i ryggmärgen för alla som kroppsbygger eller bara vill visa sig från sin bästa sida när kläderna ska av. Men förbränningsträning ska slipa fram finishen på ett solitt bygge, inte mala ned hela bygget och förbränna de återstående ruinerna. Styrketräningen leder inte bara till större muskler utan också till bättre hållning, högre ämnesomsättning och bättre prestationsförmåga. Den är ryggraden i byggandet av en bättre fysik. Öka förbränningsträningen om det behövs, men inte på bekostnad av styrketräningen.

2) Underskattar vätska och elektrolyter

Inte nog med att temperaturen är avgörande mycket högre än vad den varit under resten av året. Vi är dessutom betydligt mer fysiskt aktiva under sommarmånaderna. När vädret tillåter tar vi cykeln, promenerar mer och stannar ute kvällen lång. Förlusterna av vätska och viktiga mineralsalter från kroppen ökar, effekten ackumuleras från ett dygn till nästa. När du får sämre vätskenivå i kroppen sjunker blodtrycket och blodet blir mer trögflytande. Detta försämrar ämnesomsättning, syretransport och upplevda energinivåer. Behovet av zink och magnesium kan öka med flera hundra procent när svettningen ökar. Brist på zink och magnesium saboterar din sömn, ditt immunförsvar och dina testosteronhalter.

sommar_lopning

3) Obalanserad diet, allt eller inget

Kosthållning är kanske den livsstilsfaktor som är mest beroende av balans och därmed mest känslig för förändringar. Bra vanor tar tid att jobba in och om de bryts, till exempel för att tider och dygnsrytm förändras när man är ledig, utan att medvetet ersättas av nya goda vanor är risken stor att man misslyckas med sin diet. Här gäller att hålla i det man kan, även om det inte blir ”perfekt”. Den som tagit en glass i solen eller gått överbord med drycken på grillfesten känner lätt att dieten är förstörd och fortsätter i dåliga hjulspår. Acceptera de snedsteg som hör sommaren till så att du kan lämna dem bakom dig och återgå till det som fungerar. Protein för kroppssammansättning, grönsaker och nyttigt fett för hälsa, kolhydrater för långvarigt fysiskt arbete.

4) Släpper träningen helt

Semestern finns till för att vi ska kunna vila och ladda batterierna, i förlängningen för att vi ska palla ett år till av vardagens vedermödor. Och visst kan det finnas fog för att vila också från träningen under semestern. Men även här riskerar vi att gå i fällan som kallas allt eller inget. Det krävs ungefär tre gånger så mycket träning för att gå framåt i utvecklingen som det krävs för att upprätthålla sin nivå. Det betyder att om du normalt tränar tre gånger i veckan och utvecklas i sakta mak, kan du under en period skära ned till ett pass i veckan utan att förlora det minsta av dina resultat. Vila från två tredjedelar av träningen utan att gå bakåt i utvecklingen. En gyllene medelväg vida överlägsen att inte vila alls, eller att släppa träningen helt och sedan få börja om från början till hösten.

5) Fixerar vid jämförelser

Beachsäsongen kan vara skoningslös när det gäller att exponera det vi är missnöjda med på våra kroppar. Likaså kan jämförelserna med de mer vältränade tillintetgöra de förbättringar vi alldeles nyss var så nöjda med. Men din satsning på en bättre fysik ska inte göra dig till någon annan, den ska göra dig till den bästa möjliga versionen av dig själv. Den enda relevanta jämförelsen är med dig själv, förr. Att få någon annans kropp är varken möjligt eller önskvärt. Fortsätt din egen kurs så kommer din fysik gradvis att förbättras.

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma vardag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 13504 omdömen
Verifierat
Bra produkter

Bra produkter, snabb leverans!!

Verifierat
Gick fort

Gick fort och rabatterat pris

Verifierat
Bra pris

Bra pris, snabb leverans.

Verifierat
Bra leveranstid

Fick det jag beställde och det tog 2 dagar innan jag fick beställningen! Rekommenderar!

Verifierat
Snabb leverans och produkten motsvarade…

Snabb leverans och produkten motsvarade alla förväntningar.

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans! Alltid bra produkter

Verifierat
Gjorde datorbeställning.

Gjorde beställning via datorn. Var en bra beskrivning på hur gör detlättast för sig att beställa. Mycket bra väl diktirad sida så det var lätt att hitta varorna.

Verifierat
👍jag är nöjd bra

👍jag är nöjd bra

Verifierat
Mycket nöjd!

Snabb leverans och bra kvalitet för rimliga priser!

Verifierat
Det var bra leveranstid

Det var bra leveranstid, och enkelt att betala!

Verifierat
Bra produkt

Bra produkt, snabb leverans!

Verifierat
Supernöjd

Supernöjd! Precis vad jag var ute efter!

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?