Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Hem / Blogg /

Latsdrag – Teknik och tips

Latsdrag eller lat pulldown på engelska är en bra ryggövning som fokuserar på att träna de stora ryggmusklerna, särskilt latissimus dorsi även känd som ”lats”. Genom att dra ner en viktad stång eller handtag mot överkroppen, aktiveras musklerna i ryggen, axlarna och armarna. Latsdrag är även en bra övning att utföra för att träna upp styrkan som krävs för att lära sig att göra chins. Övningen kan dessutom utföras med olika typer av utrustning såsom en latsdragsmaskin eller i kabelmaskin. Om du vill köra latsdrag hemma går det även bra att köra med ett träningsband. Latsdrag går även att genomföra med olika grepp, såsom smala latsdrag eller breda latsdrag.

Latsdrag teknik

För att utföra latsdrag på ett korrekt sätt och att minska risken för skador, är det viktigt att tänka på att hålla en god teknik genom hela övningen. För att bibehålla en god teknik är det viktigt att tänka på att hålla ett stabilt grepp och handplacering samt neutral ryggposition genom hela rörelsen, dra sedan kontrollerat ned stången mot bröstet. Genom att tänka på nedan punkter kan du utföra latsdrag på ett säkert sätt och få ut så mycket som möjligt av övningen:

  • Sittande position: Sätt dig på latsdragmaskinen med fötterna stadigt på golvet och knäna lätt böjda. Greppa handtaget i ett överhandsgrepp något bredare än axelbrett. 
  • Ryggens neutrala position: Håll ryggen rak och i en neutral position genom hela rörelsen. Undvik överdriven svank eller rundning i ryggen. 
  • Drag rakt ner: Dra handtaget nedåt mot bröstet genom att engagera ryggmusklerna och skulderbladen. Fokusera på att dra med armmuskulaturen istället för att bara använda armbågarna. För att bibehålla ett stabilt grepp under övningen kan man använda sig av dragremmar. 
  • Håll axlarna sänkta: Undvik att lyfta axlarna mot öronen under rörelsen. Försök istället att hålla axlarna neddragna och stabilisera skulderpartiet. 
  • Kontrollerad återgång: Släpp handtaget kontrollerat tillbaka till startpositionen och låt armarna sträckas helt innan du påbörjar nästa repetition.

Muskler som tränas vid latsdrag

Latsdrag är en övning som fokuserar på att träna de stora ryggmusklerna, särskilt de som utgör den övre delen av ryggen. Utöver att fokusera på latissimus dorsi, engagerar latsdrag också flera andra muskelgrupper som hjälper till att stabilisera och utföra rörelsen. Dessa muskler är bland annat rhomboideus och trapezius som finns i övre delen av ryggen och nacken som aktiveras för att stabilisera skulderbladen och bidra till att hålla en korrekt hållning. Under latsdrag aktiveras även bicepsmusklerna i armarna, särskilt när draget utförs med ett omvänt grepp där handflatorna pekar mot dig. Greppstyrkan utmanas också, vilket involverar underarmarnas muskler. Dessutom aktiveras magmusklerna för att stabilisera kroppen och förhindra överdriven svank eller rotation under övningen. 

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan:

De 7 bästa bicepsövningarna för att bygga stora armar

Knäböj – Teknik och tips

Plankan – Teknik och tips

Fri frakt
från 499 kr
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma arbetsdag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15490 omdömen
Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans bra grejer

Verifierat
Bra och snabb leverans!

Bra och snabb leverans!

Verifierat
Godaste protein

Godaste protein

Verifierat
Enkelt att handla och snabb och smidig…

Enkelt att handla och snabb och smidig leverans.

Verifierat
bra grejjer..snabb leverans

bra grejjer..snabb leverans

Verifierat
Allt var bra

Allt var bra

Verifierat
Snabb & smidig leverans

Leverans är snabb och utbudet är jätte bra, så nöjd med eran sida och allt ni gör

Verifierat
Viktvästen vad så bra som jag förväntat…

Viktvästen vad så bra som jag förväntat mig

Verifierat
Grymma varor och snabb leverans.

Grymma varor och snabb leverans. Topp!

Verifierat
Jätte bra produkter och snabb frakt

Jätte bra produkter och snabb frakt

Verifierat
Enkelt att beställa

Enkelt att beställa, snabb leverans.

Verifierat
Bra och snabb info.

Bra och snabb info. Inget krångel.

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?