Prestationshöjare & PWO

PWO är ett kosttillskott som tas innan träning för att man exempelvis ska bli piggare, öka sin prestationsförmåga eller få en ökad muskelpump. Med rätt PWO har du aldrig ett dåligt träningspass!

Vad är Prestationshöjare och PWO?

Prestationshöjande kosttillskott baseras på en eller flera ingredienser med en ergogen (prestationshöjande) och/eller uppiggande effekt. Det kan handla om att man vill prestera bättre inom sin idrottsgren eller att bara känna sig piggare och mer skärpt på jobbet eller i skolbänken.

En PWO, som står för Pre-Workout, är ett prestationshöjande kosttillskott avsett att tas innan din träning för att du ska orka mer och prestera bättre.

Olika typer av PWO och dess fördelar

Som namnet antyder är en PWO – Pre Workout (före träning) avsedd att tas inför träningspass. Det finns huvudsakligen två skilda typer av PWO: antingen en prestationshöjande PWO med fokus på energi och fokus eller en pump-PWO med fokus på ökad blodansamling och näringstillförsel till de arbetande musklerna. Med ”pump” menas ökad muskelpump (mer blod och vätska i muskeln).

Prestationshöjande PWO passar främst dig som sysslar med prestationsinriktad träning eller som behöver något som får dig att piggna till inför dina tuffaste träningspass. Vanliga ingredienser i den här typen av PWO är beta-alanin, citrullinmalat, acetyl l-karnitin (ALC), koffein och gakkic. Gemensamt för dessa ämnen är att de bidrar till ökad ork, bättre fokus och ökad mjölksyratröskel. Prestationshöjande PWO:s är mycket populära bland de som tränar exempelvis Athletic Fitness, kampsport/MMA och Crossfit. Samtidigt passar dessa PWO-produkter de flesta idrottare som har nytta av lite bättre uthållighet och ökat fokus.

PWO för pump (så kallade pumpprodukter) passar istället dig som vill bygga muskelmassa och även lättare känna att musklerna jobbar när du tränar. Dessa PWO innehåller främst ingredienser som ökar blodtillförseln till musklerna genom att bland annat höja kväveoxidnivåerna (N.O.). Exempel på vanliga ingredienser i denna typ av PWO är agmatin, arginin, kreatin samt elektrolytblandningar. Pumpprodukter gör sig allra bäst i kombination med kolhydrater samt ett ordentligt vätskeintag.

För nybörjare kan en ökad pump underlätta träningen genom att du lättare känner att du träffar och tränar rätt muskel. För den mer avancerade handlar det om att skapa en så pass uppbyggande miljö i muskeln som möjligt. Detta uppnås genom att pressa in så mycket vätska och näringsämnen som möjligt i muskelcellerna.

Observera att flera ämnen kan ingå i båda kategorierna ovan. Ett bra exempel är kreatin som både ökar mängden vätska i muskeln samt mängden ATP (mer prestationsinriktad explosiv energi). Det finns även PWO-produkter som är en blandning av de två kategorierna ovan. Dessa lämpar sig till de flesta former av träning. Man bör dock tänka på att PWO:s med pump-effekt kan ha en negativ inverkan på din repetitionsuthållighet.

Slutligen har vi ”stim free” PWO, vilket är PWO-produkter utan stimulantia. Vanligtvis är detta en PWO som är fri från koffein.

Att tänka på

PWO-produkter är oerhört populära kosttillskott med en mycket hög utvecklingstakt. Det kan därför vara bra att läsa på om vissa nya ämnen, främst de med en stim-effekt (ämnen som påverkar vakenhet, fokus och nervsystemet). Många produkter är väldigt starka och effektiva, så var noggrann med att läsa användningsanvisningarna och doseringsanvisningarna. Att prova maxdos av en stimprodukt direkt kan leda till överstimulans, vilket påverkar din träning negativt och kan ge sömnsvårigheter. Börja därför alltid med mindre än rekommenderad dos och öka sedan försiktigt till du hittar rätt dosering för just dig. Kombinera aldrig PWO med stim-effekt med andra produkter som innehåller stimulantia (koffein, synefrin, fenyletylamin med flera).

Tänk även på att PWO-produkter med stimulantia inte bör intas dagligen. Undvik stim-produkter på dina vilodagar. Du kan läsa mer om detta under energidrycker och koffein.

Om du går på diet kan en PWO hjälpa dig genom de tyngre träningspassen samtidigt som mer pumprelaterade PWO får en muskelbesparande effekt. Försöker du undvika kolhydrater bör du givetvis kontrollera att den PWO du är intresserad av är kalorifri och/eller fri från kolhydrater.

Summering:

Oavsett vad du har för mål med träningen eller vilket idrott du utövar finns det en PWO som kan hjälpa dig att prestera bättre. Många PWO-produkter passar även utmärkt för dig på diet!

Kategorier
Filtrera
 • Sortera
  • Varumärken
   • Egenskaper
    • Storlek
     -56%
     399:- Ord. pris: 899:-
     Bäst­säljare
     Viking Power
     399:-
     Bäst­säljare
     JACKED
     299:-
     Viking Power
     25:-
     -34%
     399:- Ord. pris: 600:-
     Bäst­säljare
     XLNT Sports
     299:-
     -44%
     279:- Ord. pris: 498:-
     Bäst­säljare
     Viking Power
     479:-
     XLNT Sports
     PWO
     299:-
     Viking Power
     349:-
     -25%
     Viking Power
     15:- Ord. pris: 20:-
     -25%
     180:- Ord. pris: 240:-
     -29%
     249:- Ord. pris: 349:-
     Bäst­säljare
     Body Science
     199:-
     -10%
     Body Science
     539:- Ord. pris: 597:-
     Bäst­säljare
     JACKED
     149:-
     -20%
     357:- Ord. pris: 447:-
     -29%
     Body Science
     49:- Ord. pris: 69:-
     -29%
     98:- Ord. pris: 138:-
     -29%
     147:- Ord. pris: 207:-
     -24%
     Viking Power
     289:- Ord. pris: 379:-
     Body Science
     199:-
     Body Science
     99:-
     Nyhet
     Body Science
     249:-
     Body Science
     269:-
     JACKED
     349:-
     -24%
     Body Science
     459:- Ord. pris: 605:-
     XLNT Sports
     129:-
     Bäst­säljare
     349:-
     Bäst­säljare
     Swedish Supplements
     399:-
     NOCCO
     25:-
     -29%
     429:- Ord. pris: 600:-
     Nyhet
     Swedish Supplements
     379:-
     Aldrig Vila
     399:-
     269:-
     Swedish Supplements
     369:-
     329:-
     399:-
     349:-
     Swedish Supplements
     379:-
     399:-
     269:-
     399:-
     299:-
     Favorit
     349:-
     399:-
     Mutant
     289:-
     Bäst­säljare
     399:-
     Tested Nutrition
     199:-
     Swedish Supplements
     279:-
     349:-
     Self Omninutrition
     199:-
     249:-
     Scitec Nutrition
     249:-
     Fairing
     99:-
     Swedish Supplements
     349:-
     15% Rabatt